Brit lebeszélőshow

Bizarr találgatásról adott számot a napokban a The Guardian, a baloldalhoz közel álló brit napilap. Majd más orgánumok is felkapták a sztorit. A kormány arra készülne, hogy negatív fizetett hirdetési kampányt indít Romániában és Bulgáriában. A cél az esetleges munkavállalók kedvének szegése azt követően, hogy 2014-től mindkét ország állampolgárai szerencsét próbálhatnának Nagy-Britanniában.

A brit sajtó nem tudta pontosan, hogy az akció a kedvezőtlen időjárásra, a tetemes megélhetési, különösen lakhatási költségekre, esetleg a magas munkanélküliségre helyezné-e a hangsúlyt.

A Guardian érdeklődésére egy Downing Street-i forrás elismerte, hogy bizonyos lehetőségeken gondolkoznak, ám nem volt hajlandó spekulációkba bocsátkozni a részletekről. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a brit kormánynak a szabad munkavállalás jogi keretei között kell mozognia. Felmerült, hogy az új bevándorlók számára megnehezítik a közszolgáltatásokhoz való hozzájutást. Esetleg kiutasítják Nagy-Britanniából azokat, akik három hónapon belül nem találnak munkát.

Hírek szerint a brit kormány igazán nem tart olyan bolgár, román munkaerő-beáramlástól, mint amilyen a 2004. májusi csatlakozást követő lengyel invázió volt. A románok hagyományosan közelebb állnak Németországhoz és Olaszországhoz. Egy feltételezés szerint viszont a szigetországban élő bolgár és román közösség létszáma két éven belül megháromszorozódna, elérve a 425 ezret. A szigorúbb ellenőrzést követelők arra számítanak, hogy a korlátozások alól rövidesen felszabaduló két országból 2019-ig évente mintegy ötvenezren érkeznének Nagy-Britanniába, és ez komoly nyomás lenne a lakás- és munkaerőpiacra.

A Guardian úgy érzi, hogy az elkedvetlenítő hadjárat szöges ellentétben állna a múlt év nyarán megrendezett londoni olimpia és paralimpia népszerűsítésére költött fontmilliárdok céljával, a szigetország vonzerejének kidomborításával.

Keith Vaz volt munkáspárti államtitkár, az alsóház belügyi bizottságának jelenlegi elnöke az elrettentési kampány gondolatának hallatán kijelentette: az „majdhogynem nevetséges”, és a korábbi hasonló kísérletek éppen az ellenkező hatást váltották ki. Helyesebbnek tartaná, ha a brit kormány együttműködne bolgár és román miniszterekkel, illetve az Európai Unióval a külföldi munkavállalás okainak felderítésében és a problémák elhárításában.

Egy az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó honlapon megjelent vélemény emlékeztet arra, mennyire alábecsülte a munkáspárti kormány a 2004-ben csatlakozott országokból felkerekedő új bevándorlók számát. Az eredeti becslés alig húszezer közép- és kelet-európai dolgozóra vonatkozott. Ám 2012-ben a régióból Nagy-Britanniába érkezett migránsok száma meghaladta a 600 ezret.

Godfrey Bloom, a UKIP (EU-ellenes) európai parlamenti képviselője elrettentő példákat sorol fel a szigetországban garázdálkodó romániai gengszterek bűncselekményeire, majd felidézi a Bulgáriában tapasztalható korrupciót és az Európai Unió legalacsonyabb, mindössze évi 7300 dollárra rúgó átlagjövedelmét.

A yorkshire-i és észak-lincolnshire-i képviselő úgy kalkulál, hogy ha a 30 milliós bolgár és román népességből csak öt százalék keres nagy-britanniai megélhetést, az másfél millió munkavállalót jelentene. Eközben a munkanélküliség máris 8,4 százalékos, és egymillió brit fiatal szorul szociális támogatásra. London nem győzné a jóléti kedvezmények ilyen mértékű kiterjesztését – állítja a jobboldali populista képviselő.

Bukaresti buszmegálló: a brit időjárással nehéz lesz elriasztani a jobb életre vágyó románokat
Bukaresti buszmegálló: a brit időjárással nehéz lesz elriasztani a jobb életre vágyó románokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.