Gyakran odamar az öreg kutya

Milos Zeman olyan politikus, akiért a társadalom egy része rajong, a másik része viszont gyűlöli. Szókimondása miatt már kamaszkorában összetűzésbe került a hatóságokkal. Szülővárosában, a közép-csehországi Kolínban járt közgazdasági szakközépiskolába, ahol 1963-ban, nem sokkal az érettségi előtt lelkendező dolgozatot írt Csehszlovákia első köztársasági elnökéről, Tomás Garrigue Masarykról.

Büntetésül két évet húzott le segédmunkásként, és a helyi kommunista vezetők csak azután hagyták jóvá, hogy a prágai közgazdaság-tudományi egyetem hallgatója lehessen. A prágai tavasz idején belépett az emberarcú szocializmust hirdető kommunista pártba, ahonnan 1970 őszén kizárták, mert többször is nyilvánosan elítélte a Varsói Szerződés öt tagállamának katonai invázióját.

Néhány héttel korábban vörös diplomával (summa cum laude) végzett, de a képesítésének megfelelő állást sehol sem kapott. Éveken át alkalmi munkából élt, olykor álnéven írt kiváló tanulmányokat, jórészt külföldi szaklapokba. 1986-ban a Nemzetközi Prognosztikai Társaság (World Futures Research Society) tagjává választották.

A bársonyos forradalom hektikus napjaiban a letűnt rezsim gazdaságpolitikáját ostorozó néptribunként került a köztudatba. Pártelnökként múlhatatlan érdemeket szerzett a jelentős antifasiszta hagyományokkal rendelkező cseh szocdem párt (CSSD) újjászervezésében és megerősödésében. Öt esztendő alatt hét százalékról harminckettőre emelkedett a támogatottságuk.

1998-ban győztek a választásokon, ám koalíciós partnert nem találtak. Milos Zeman ekkor kötötte meg a jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) élén álló Václav Klausszal a hírhedt ellenzéki szerződést, amelyet sokan a korrupció elburjánzását elősegítő, elvtelen kompromisszumnak, legalább ennyien viszont pragmatikus megoldásnak minősítettek, mert így Milos Zeman külső támogatással a kisebbségi kabinet élén négy éven át regnálhatott. Pártelnökként gyakran válogatott sértéseket vágott kollégái fejéhez. Az őt bíráló Petra Buzková oktatási miniszternek az egyik pártkongreszszuson azzal rontott neki, hogy „milyen magas posztra kefélte fel magát…”

Hívei 2003-ban államfőnek jelölték, ám a titkos parlamenti szavazáson megbukott, mert – amint utólag kiderült – párton belüli ellenlábasai nem voksoltak rá. Helyette éppen Václav Klaus került a Hradzsinba, méghozzá a cseh kommunisták szavazatai révén. Négy évvel később kilépett a CSSD-ből, és a morvaországi hegyvidéken levő hétvégi házában húzódottmeg. Több visszaemlékezést írt, amelyek közül a Miként tévedtem a politikába? (Jak jsem se mýlil v politice?) című könyve 136 ezer példányban fogyott el. Barátai többször nógatták, térjen vissza a nagypolitikába.

Hosszas töprengés után két éve megalapította a Polgárok Jogainak Pártját (SPO), amelynek tiszteletbeli elnöke lett. Tavaly pedig úgy döntött, hogy függetlenként indul a közvetlen elnökválasztáson. Néhány hét alatt több mint százezer támogató aláírást gyűjtött. Az elnökválasztás második fordulóját megelőző kampányában előhúzta a Benes-dekrétumokat, tudatosan kiforgatta Karel Schwarzenberg válaszait, akit ráadásul a Necas-kabinet miniszterelnök-jelöltjeként felelőssé tett az ország társadalmi és szociális gondjaiért is. Plebejusnak, igaz cseh hazafinak hirdette magát, aki a 10,5 millió lakosú ország „alsó tízmillió polgárának” érdekeit képviseli majd, és a politikai lövészárkok betemetéséért küzd. 2,7 millió polgár hitt neki.

Ellenfele támogatói viszont szem előtt tartották azt, amit éveken át hangoztatott: „Öreg kutyát aligha lehetséges új mutatványra tanítani.” Aggodalmukat a 68 éves Milos Zeman már szombat este a cseh köztévében is megerősítette, ahol újra megtalálta egyik kedvenc céltábláját: vele szemben elfogultnak, egyébként pedig félműveltnek nevezte a cseh újságírók nyolcvan százalékát, a legnagyobb példányszámú, véleményformáló Mladá fronta Dnes napilapot pedig hiteltelen bulvárnak. Igaz, gyorsan hozzátette, hogy egyszerű polgárként mondja mindezt.

– Ilyen kirohanásokkal elnökként sem lépi túl saját árnyékát, s aligha lesz belőle államférfi – vélekedtek a vasárnapi prágai kommentárok a győztesről.

A határvidéken élők és a panellakók döntöttek a Hradzsin új lakójáról

Milos Zeman nyerte meg Csehország történelmének első közvetlen elnökválasztását. A baloldali független jelölt a hétvégi második fordulóban a szavazatok 54,8 százalékát szerezte meg, vetélytársára, Karel Schwarzenbergre, a jelenlegi külügyminiszterre 45,19 százalék voksolt. A részvételi arány több mint 59 százalékos volt. A távozó államfő, Václav Klaus mandátuma március 7-én jár le, utódja másnap teszi le az esküt.

A győztes politikus első sajtótájékoztatóján, szombaton kifejtette: – Baloldali értékrendemhez híven az alsó tízmillió cseh polgár elnöke leszek, a felső félmilliót pedig az eddiginél nagyobb szolidaritásra ösztönzöm – közölte. Később a cseh köztévében már azt hangoztatta: a súlyos társadalmi gondok mielőbbi orvoslása érdekében előre hozott választásokat kellene kezdeményezni, mert Petr Necas jobbközép kormányának támogatottsága alig nyolcszázaléknyi.

A vesztes Karel Schwarzenberg gratulált a győztesnek, aki remélhetően valóban minden cseh polgár elnöke lesz. – Kettőnk politikai csatáját főleg az utolsó napok több, égbekiáltó hazugsága döntötte el, amilyen szintre én sosem süllyedtem. Továbbra sem távozom a politikai porondról, külügyminiszterként és pártelnökként folytatom. Remélem, jobb időkben még sikeresebb leszek – tette hozzá. Lapunk megkeresésére Jirí Pehe neves cseh politológus elmondta: főleg a nyugati határvidéken, valamint a városi panelházakban élőknek köszönhető a nacionalista és szociális szólamokra építő Zeman győzelme.

A határmentiek elhitték neki, hogy ingatlanjaik veszélyben vannak, mert Karel Schwarzenberg a Benes-dekrétumok érvénytelenségének hangoztatásával valójában a szülőföldjükről elűzött szudétanémetek kárpótlását készíti elő. A panellakók pedig attól tartottak, ha a herceg kerül a Hradzsinba, akkor államfőként is támogatja majd a jelenlegi jobboldali kabinet további megszorító intézkedéseit, amelyek ismét a szegényeket és a középrétegeket sújtják majd – nyilatkozta lapunknak a cseh szakértő. (Sz. J. P.)

Hívei ünneplik az elnökválasztáson győztes Milos Zemant (mikrofonnal)
Hívei ünneplik az elnökválasztáson győztes Milos Zemant (mikrofonnal)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.