Fegyverkonvoj a sivatagban

A líbiai Bengázi sürgős elhagyására szólította fel állampolgárait David Cameron brit miniszterelnök. A figyelmeztetéshez hamarosan csatlakozott a német és a holland kormány is. Cameron azzal indokolta a felszólítást, hogy a nyugatiakat immár közvetlen veszély fenyegeti a városban, és utalt arra is, hogy Észak-Afrika egyértelműen a dzsihadista (iszlám szélsőséges) csoportok bázisává vált.

A líbiai hatóságok próbálják megnyugtatni a nyugati kirendeltségek munkatársait, hogy szerintük semmivel sem lett rosszabb a helyzet, mint korábban. Igaz, elismerik: az ország tele van fegyverekkel, és a rendet nem mindenhol tudják fenntartani. Ám attól tartanak, hogy a nyugatiak kivonulása tovább súlyosbítja az országgal szemben amúgy is fennálló bizalmatlanságot.

Amerikai hírszerzési források szerint Bengáziban heves küzdelmet vívnak egymással a különféle fegyveres iszlamista csoportok, köztük olyanok is, amelyek al-Kaida különféle „alszervezeteinek” támogatásával bírnak. Befolyásuk az utóbbi hónapokban ismét növekedett, erejüket jelzi, hogy a múlt héten merényletet kíséreltek meg az olasz konzulátus egy munkatársa ellen. De iszlamisták álltak a múlt heti algériai túszejtés mögött, és harcolnak Maliban a kormánycsapatok és a francia intervenciós erők ellen is.

George Joffe, a Cambridge-i Egyetem Közel-Kelet-szakértője azonban állítja, nincs egyértelmű kapcsolat a líbiai iszlamista csoportok és az algériai túszejtők között. – Rokonszenveznek egymással, de nem hiszem, hogy szervezeti vagy intézményes kapcsolatok lennének a mali, az algériai vagy épp a líbiai szélsőségesek között – fogalmazott a szakértő a Reutersnek.

Összefüggés azért van bőven: a tunéziai elnök nemrég arról panaszkodott, hogy országa egy része a mali iszlamisták fegyverszállítási útvonalává vált. Elemzők szerint nincs kizárva, hogy a térség gáz- és olajlelőhelyei egymás után válnak majd támadások célpontjává – írja a német Die Zeit. Az arab tavasz következtében az észak-afrikai országokban megerősödtek a radikális csoportok, és a líbiai polgárháborúnak köszönhetően mindenki bőven jutott fegyverhez is.

Tunéziában meghosszabbították a rendkívüli állapotot, Líbiában pedig ismét fontolgatják az éjszakai kijárási tilalom bevezetését. A német hetilap emlékeztet rá, hogy a hónap elején Líbia lezárta a határait Algéria, Niger, Csád és Szudán felé, és a déli területeket katonai övezetté nyilvánították. Ám a hosszú és lakatlan határszakasz ettől még ugyanolyan ellenőrizetlen, mint korábban: a Szaharában helyismerettel rendelkezők gyakorlatilag azt csempésznek, amit akarnak.

Az európai vezetőket különösen aggasztja Algéria, ahol ugyan elmaradt az „arab tavasz”, de évek óta működik az al-Kaida az Iszlám Maghrebben szervezet, amely az utóbbi időben dél felé is aktivizálta magát. Egyik vezetőjük épp az a Mohtar Belmohtar, aki a túszejtést szervezte az algériai–líbiai határ közelében lévő gáztelepen. Ezt komoly véráldozat árán számolták fel az algériai erők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.