Van jövő, csak éppen kivel?

Alapos vereséget szenvedett a kormányzó jobboldal Izraelben. Bár továbbra is Benjamin Netanjahu koalíciójának van a legtöbb a mandátuma a Kneszetben, a napirendet mégsem ő szabja meg: Izrael és a világ már nem rá, hanem a zsidó állam új politikai csillagára figyel. A második helyen befutott Jáir Lapid médiaszemélyiség, aki egy éve lépett be a politikába, és jó érzékkel mérte fel, mi érdekeli az ország lakosságának többségét.

Netanjahu, miután jelentős szavazatveszteség birtokában győztesnek nyilvánította magát, koalíciós ajánlatot tett Lapidnak. A két párt együttes mandátumai sem lennének azonban elegendőek a kormányalakításhoz. A politikai szféra töredezettsége meglehetősen nehézkessé teszi a működőképes kormányszövetségek létrehozását.

Az izraeli sajtó már a szavazás másnapján a lehetséges koalíciókat mérlegelte, s idézte a politikai pártok vezetőit, akik mind a maguk programjának megvalósítására látnak most esélyt. Jellemző Netanjahura, hogy a választást követő beszédében azonnal elővette az iráni atomfegyverkezést, ezzel riogatva szólított fel egységre. Az, hogy Jáir Lapid keresztülviheti-e elképzeléseit, sok mindentől függ. Létrehozható ugyan egy jobboldali-centrista kormányblokk, amely a Likudból, a nacionalista-cionista Zsidók Háza ( Habajit Hajehudi) pártból és Lapid Jes Atid (Van jövő!) pártjából áll, ám e három formációt éppen a palesztinokkal való tárgyalás kérdése választja el egymástól. Lapid a két állam együttélésének híve, de a nagy izraeli telepeket megőrizné, és Jeruzsálem felosztását is ellenzi. A Likud és a Naftali Bennett Habajit Hajehudi pártja képesek lennének néhány vallásos párttal koalíciót létesíteni, de ez igen ingatag kormányzást ígérne. Lapid kijelentette: a mérsékelt középerők kormányát kell létrehozni. Ez nehezen lehetséges Bennett részvételével, akit a nacionalista jobboldal vezéralakjának tartanak.

Kétséges, miként lehetséges az izraeli középosztály, a fiatal nemzedék számára aktuális kérdéseket bevinni a következő kormánypolitikába. Lapid felvetéseivel – miszerint egyenlőbben kell elosztani a terheket, támogatni kell a fiatalok családalapítását, az ultraortodoxok nem vonhatják ki magukat sem a munkából, sem a honvédelemből – a választók többsége egyetért. Netanjahu eddig ugyan bólogatott, ha ilyesmiről volt szó, de gazdaságpolitikája a gazdagok érdekét szolgálja. Az ultraortodox rétegnek pedig merő elvtelenségből kedvezett, részben tőlük függött a kormánytöbbség.

A választási eredmények, ha nem is hoznak fordulatot, azért jelzik a tendenciákat. Netanjahut egyre kevesebben fogadják el össznemzeti vezetőként. Az általa eljátszott szerep, miszerint megvédi az izraelieket, a zsidóságot egy újabb népirtástól, nem volt meggyőző. Az sem használt neki, hogy képtelen volt együttműködni Barack Obamával, az amerikai elnök vereségére játszott. Netanjahu nincs összhangban a társadalommal: az „oroszok”, a keleti zsidók már nem mind szavaznak a jobboldalra. A vallásosok befolyása is csökken. A társadalom, ha megosztottan is, de középre húz, és a baloldal is kezd magához térni.

A legtöbb elemző két lehetséges koalíciót tart leginkább elképzelhetőnek: 1. Netanjahu Bennettel és két vallásos párttal köt egyezséget, s így hatvan mandátummal igen törékeny hátteret szerez, ahová egy-két külső támogatót átcsábíthat. 2. Jobboldali-centrista blokk alakul, ahol Lapid mellett még Cipi Livni ex-külügyminiszter pártjának, a Mozgalomnak hat képviselője is jelen van. Livni állítólag belefáradt az ellenzéki létbe. Bennett megkerülhetetlen szereplő Netanjahu számára. A bennfenntesek szerint Netanjahu felesége erősen ellenzi a jobboldali politikus bevonását. Sara asszony ugyan nem pártelnök, de roppant befolyásos szereplője az izraeli politikának.

Az új főszereplő

A jelenlegi (vesztes) miniszterelnök először Jáir Lapidot hívta telefonon koalíciós tárgyalásra. Lapidot korábban apja miatt ismerték az izraeliek: az újvidéki, magyar anyanyelvű Tomi Lapid az egyik legismertebb újságíró, tévés kommentátor volt. Fia is több lapnál dolgozott, majd televíziós műsorvezető lett. Könyveket, színdarabot írt, s filmben is szerepelt a most 49 éves férfi, aki a harcművészetek rajongója – írta róla a Reuters. (Nemrég jelent meg apjáról szóló könyve magyarul a Múlt és Jövő kiadásában.) Egy éve jelentette ki, hogy átlép a politikába és pártot alakít. A Jes Atid (Van jövő!) azonban különbözik apja pártjától (Sinui), amely elsősorban a vallásos körök túlhatalmának visszaszorítására törekedett. A fiú pártjának listáján ugyanakkor két rabbi is szerepel.

Az ifjabb Lapid sikerének titka, hogy jól tette fel az izraelieket érdeklő legizgalmasabb kérdést: Hol a pénz?

(M. G.)

Jáir Lapid. Képernyőről a politika sűrűjébe
Jáir Lapid. Képernyőről a politika sűrűjébe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.