Gigaprojekt döccenőkkel

Egymilliárd eurós beruházásról egy mindössze egymillió rubel (7,5 millió forint) alaptőkéjű céggel kötötte meg a megállapodását tavaly az Új Piacok Kereskedőház Zrt. Moszkvában, a magyar kormány képviselőinek jelenlétében. A Minnyeftyegazsztroj részvénytársasággal kötött egyezség értelmében az orosz partner egy 7,4 milliárd eurós nagyberuházásba vonja be egymilliárd euróig a magyar cégeket.

(Az orosz magáncég a Fekete-tenger északkeleti része és az Azovi-tenger határolta Krasznodar térségében, Abinszkban öt év alatt egy tízmillió tonna kapacitású kőolaj-finomítót, egy petrolkémiai üzemet, egy 450 megawattos hőerőművet tervez építeni a kapcsolódó létesítményekkel együtt.)

A 2005-ben alapított Minnyeftyegazsztroj a lapunk által fellelt dokumentumok szerint külföldi beruházásban 2012 előtt nem vett részt. Ambiciózus céghez képest szokatlan, hogy bejegyzett székhelyére még további másfél ezer cég van bejelentve.

– Ez nem jogszerűtlen, de nem erősíti egy vállalat presztízsét – mondta lapunknak egy moszkvai jogász. Zavarba ejtő, hogy az egyik alapító jogi személyt 2008-ban 14 millió rubel kifizetésére kötelezte a bíróság, ám a cég számlái üresnek bizonyultak.

Igaz, a presztízst erősítheti a vállalatot alapító három magánszemély egyike: a 76 éves Gennagyij Smalj az 1980-as években a szovjet gázipari minisztérium helyettes vezetője volt, majd a Nyeftyegazsztroj konszern vezetője lett. Jelenleg az Orosz Gázolajipari Szövetség vezetője, a tagok közé tartozik a Gazprom, a Rosznyefty és a Szurgutnyeftyegaz is.

Bár a cégpapírokból nem feltétlenül látszik, a Minnyeftyegazsztroj állítólag rendelkezik azon pénzügyi forrásokkal, amelyekből az abinszki megaprojektet kívánja finanszírozni. – Az alaptőke már nem egymillió rubel, hanem 1,6 milliárd – mondta lapunknak Deák Gábor. Az Euroimmoenergie tulajdonosa, aki a Minnyeftyegazsztroj magyarországi képviselőjeként is eljár, hozzátette: a tulajdonosok között a Rosznyefty is részt vesz. (A lapunknál lévő dokumentumok csak a Rosznyeftyegazsztrojt jelezték a tulajdonos jogi személyek között, ám ez a cég nincsen közvetlen kapcsolatban a legnagyobb orosz állami olajvállalattal.) Gazdasági hatalommal felvértezett cégekről van szó.

– Tavaly tavasszal volt Budapesten egy ismerkedő találkozó Matolcsy György miniszter és a Minnyeftyegazsztroj vezetése között, jó benyomást tettek a felek egymásra – mondta Deák. Az üzletember szerint az Orbán-kormány jól építi a kapcsolatait Moszkvával. – Semmilyen feszültséget sem tapasztalok, kedvelik Magyarországot – mondta Deák. Az üzletember szerint az őszi megállapodás a magyar GDP egy százalékát hozza az országnak. – Rengeteg munkahelyet teremtünk ezzel a magyar cégeknek. Az építés és a tervezés mellett beszállításokról is szó van – hangoztatta a Minnyeftyegazsztroj hazai képviselője, hozzátéve: a munkálatok a gázerőmű-építéssel kezdődnek meg már tavasszal. A helyszínre reményeik szerint Orbán Viktor is el fog látogatni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.