Kwasniewski-listáról folyik a szó

Újra bekerült a lengyel politikába Aleksander Kwasniewski. A volt szocialista államfőről elterjedt, hogy rendre találkozik a lengyel baloldal különböző személyiségeivel, és tárgyal velük a meglehetősen rozzant politikai szektor megújításáról.

Újra bekerült a lengyel politikába Aleksander Kwasniewski. A volt szocialista államfőről elterjedt, hogy rendre találkozik a lengyel baloldal különböző személyiségeivel, és tárgyal velük a meglehetősen rozzant politikai szektor megújításáról. Kwasniewski beszélgetőtársai között van Leszek Miller, a volt kormányfő, aki újra a szociáldemokrata Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) elnöke, és bevonta a körbe Janusz Palikotot. Palikot a jobboldali PO képviselője volt, amíg a legutóbbi választások előtt pártot nem alakított, amely aztán bejutott a szejmbe. Palikoték sajátos alternatív baloldalt képviselnek: kiállnak a nők és a melegek jogaiért, erőteljesen antiklerikálisok. Támadják a lengyel társadalom avítt vonásait, a papság hatalmát.

De Kwasniewski körében megjelennek az elmúlt 23 év más jól ismert baloldali politikusai, volt miniszterelnökök (Oleksy, Cimoszewicz), jelenlegi és korábbi szejmképviselők, az EP lengyel szocialistái is. A megbeszélés feltehetően arról szól, összehozzanak-e a következő európai parlamenti választásra egy Kwasniewski-listát. A maga idejében igen népszerű elnök tehát visszavágyik a politikába, és lebegteti a lehetőséget, hogy akár miniszterelnök is lenne.

Janina Paradowska, a Polityka című hetilap kommentátora szerint a volt elnök most a „határvidéken” ténykedik: politikai kommentátor, különleges nemzetközi megbízásokra alkalmas államférfi szerepét tölti be. Ám egyre keményebbek az állásfoglalásai. Egy minapi tévévitában Donald Tusk kormányfőt bírálta élesen. Azt mondta, Tusk kiégett, elfáradt, nincsenek új ötletei. Érdekes ez az elhatárolódás, hiszen korábban támogatta Tuskot.

A kormányfő jobboldali liberális pártja több olyan személyiséget is beszipkázott, akik Kwasniewski környezetében politizáltak korábban. Így Danuta Hübner, a volt elnök hivatalvezetője, későbbi miniszter, majd EU-biztos lett a PO frakcióvezetője az Európai Parlamentben. Az SLD-frakció egyik volt tagja most egészségügyi miniszter Tusknál. Általában véve a PO eddig betöltötte a szociálliberális közeg gyűjtőpártjának szerepét. Ezt a helyzetet támadná most meg Kwasniewski.

A volt elnök aktivizálódásával szinte egy időben közölt cikkeket a liberális Gazeta Wyborcza a politikus anyagi ügyeiről. Először azt írták meg, hogy Kwasniewski Jan Kulczyk milliárdos, a leggazdagabb lengyel fizetési listáján szerepel havi 50 ezer zlotyval (3,5 millió forinttal). A cikk szerzői kisvártatva azzal a hírrel is előálltak, hogy Kwasniewski pénzért ad tanácsokat Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek, a „volt kommunista nagyfőnöknek”, akit a lapban „véreskezű diktátornak” minősítettek. A lap bírálta Kwasniewski tanácsadói megbízásait, s többé-kevésbé nyíltan kimondta: hiteltelenné vált a szemükben.

Az állítással sokan vitatkoztak. Neves baloldali személyiségek jegyezték meg, hogy semmi rossz nincs abban, ha Kwasniewski demokratizálást és reformokat javasol Nazarbajevnek. Kulczyk érdekében pedig a volt elnök Ukrajnában hasznosítja ismeretségeit és ismereteit. És ez is rendben van – mondták –, hiszen azt akarja elérni a lobbizással, hogy az ukránok Oroszország helyett az Európai Uniót válasszák. Mi a rossz ebben? A lap válasza: a volt lengyel elnök tanácsaitól Kazahsztán biztosan nem válik demokráciává, ám a nyugati politikusok jelenléte, lobbizása a nemzetközi színtéren legitimálja a diktátort. Kwasniewskit megvédték a jobboldali politikusok is, akik szerint a Gazeta Wyborcza erkölcsi pozíciója inkább politikai, hiszen az Adam Michnik vezette lap elkötelezte magát Donald Tusk és liberális pártja mellett.

A lengyel baloldal most éppen rosszul áll. Az SLD szavazóbázisa öregszik, s ugyan gárdája hűséges és jól mozgósítható, ám most a tíz százalékot sem érné el. Palikot azt mondja, hogy ő képviseli a valódi a baloldalt, a modern városi és fiatal rétegeket. Ezzel együtt épphogy megközelíti a szejmbe jutási küszöböt. Leszek Miller, az SLD jelenlegi elnöke viszont újabb áttörésről álmodozik, s nem nagyon akar osztozni Kwasniewskivel a vezetésben. Nála van a pénz, ő irányítja a párt struktúráit – ő állítja majd össze a listákat. Hacsak meg nem gondolja magát, hiszen a volt elnöknek továbbra is nagy a presztízse, államfői időszakára mint jó évekre emlékeznek a lengyelek.

A lengyel politika személyiséghiánytól szenved. Új hősök nem jelentkeznek, a forgalomban lévők elkoptak. Lehet, hogy egy régit fognak felújítani?

Gierek évét akarják

A magát szociáldemokrata pártként meghatározó SLD azzal a javaslattal állt elő, hogy 2013 legyen Edward Gierek éve. Arra hivatkoznak, hogy a lengyel állampárt volt vezetője (aki 1970 és 1980 között állt a kommunista párt élén) sokat tett az ország modernizációjáért. Szeretnék, ha Varsóban róla neveznének el egy forgalmas körteret. A volt pártvezérrel kapcsolatban eddig főleg Lengyelország eladósítását, az áruhiányokat, sztrájkokat, a hamis sikerpropagandát emlegették.

Mégis van Gierek-nosztalgia. A jobboldal vezére is „kommunista patriótaként” emlékezett meg róla.

 

Kwasniewski a Baloldal és Demokraták választási kampánygyűlésén 2007-ben
Kwasniewski a Baloldal és Demokraták választási kampánygyűlésén 2007-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.