Légből kapott védelem

Hat NATO-tagállam is van, amely nem saját erőből oldja meg légvédelmét. Megfelelő méretű légierő híján a három balti állam mellett Szlovénia, Luxemburg és Izland felett van szükség vendéggépekre.

Utóbbi állandó hadsereget sem tart fenn, bár az ország védelmét részben a Parti Őrség látja el. Az időszakos légvédelmet a NATO biztosítja a szigetországban a keflaviki bázisról, a jövő évben pedig részt vesz benne a NATO-n kívüli Svédország és Finnország is. (Izlandnak vannak viszont különleges egységei, így a rendőrségnek alárendelt, terrorelhárításra kiképzett Viking-raj, amely a NATO balkáni és afganisztáni akcióiban is részt vett.)

Észtország, Lettország és Litvánia formálisan rendelkezik ugyan légierővel, ám a gépállomány oktató- és szállító repülőgépekre, valamint néhány helikopterre korlátozódik. A három volt szovjet tagköztársaság feletti légteret a NATO-tagországok gépei látják el, önkéntes alapon, négy hónapos ciklusokban. Bár a balti államok a NATO tagjai, a szolgáltatás természetesen nem ingyenes a számukra. 2015 és 2018 között egy ciklusra magyar Gripenek fogják ellátni a feladatot. (A visegrádi négyek közül tavaly Lengyelország és Csehország is teljesített hasonló szolgálatot az Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos térségben.)

Szlovénia szintén nem rendelkezik teljes értékű légvédelemmel, sőt itt a légierő formálisan nem is képez önálló haderőnemet. A húszezer négyzetkilométeres, kétmillió lakosú ország hadseregében egy svájci és egy csehszlovák gyártmányú felsőszárnyas utasszállító, valamint szintén a két országból származó oktatógép, továbbá 12 amerikai és négy francia fejlesztésű helikopter – a Eurocopter AS532 Cougar – áll hadrendben. A szlovén légtér védelmében hazánk is hamarosan közreműködik Hende Csaba miniszter novemberi jelentése szerint.

Luxemburg a hatodik légierő nélküli tagállam. A miniállam légterét Belgium őrzi, amellyel a 450 fős hivatásos luxemburgi hadsereg szorosan együttműködik. Luxemburg saját katonáival képviselteti magát több békefenntartó akcióban is. A légierő hiánya ellenére azonban mégis van luxemburgi felségjelzésű gép a NATO-ban: a Boeing 707-esekből kialakított 18 légtérellenőrző repülőgép a nagyhercegség színeit viseli. Igaz, a repülők a katonai szövetség kezelésében állnak és németországi bázison állomásoznak. A tervek szerint egy 37 tonna teherbírású szállítógéppel is gazdagodik Luxemburg: az Airbus A400M Atlas típusú gép – amelyre idén több NATO-tagország is szert tesz – várhatóan 2019-re áll luxemburgi szolgálatba. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.