Nem a béke a fő téma

Már tilos a választási esélyeket latolgató közvélemény-kutatások közzététele Izraelben. A választás január 22-én lesz, de a korábbi jóslásokkal ellentétben nincs biztos győztes. Az izraeli törvényhozásban 120 hely van, s a választók országos pártlistákra szavazhatnak. A bejutási küszöb két százalék. Külföldön csak a hivatalos kiküldöttek szavazhattak – egy héttel korábban. A részvétel általában magas – az izraelieket izgatja a politika.

Vannak, akik ellenzik a szavazást. A legszélsőségesebben vallásos réteg továbbra is ellenzi Izrael Állam létét. A New Yorkban élő szatmári rabbi, Yekutiel Yehuda Teitelbaum, bejelentette, hogy két nappal a választás előtt megérkezik Izraelbe 25 000 dollár készpénzzel. Az összeget olyan vallási iskoláknak adja, amelyek rábírják hallgatóikat a szavazás megtagadására. De minden olyan izraeli kap tőlük száz dollárt, aki megígéri: nem vesz részt a választáson. Sok ultraortodox korábban sem szavazott, ahogy az izraeli arabok aktivitása sem éri el a zsidó szavazó polgárokét.

Az izraeli határrendészet felszámolta az újabb telepépítés ellen tüntetők táborát
Az izraeli határrendészet felszámolta az újabb telepépítés ellen tüntetők táborát

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb frakciója a Likud-Jiszrael Bejtenu (Hazánk Izrael) párt egyesített listájának lehet. Benjamin Netanjahu jelenlegi miniszterelnök októberben jelentette be, hogy közös listát állít (azóta lemondani kényszerült) külügyminisztere, Avigdor Lieberman pártjával. A két jobboldali nacionalista párt névleg támogatja a megállapodást a palesztinokkal, de minden lehetőséget megragadnak a tárgyalások elkerülésére. Közösen sem lesznek képesek elérni a korábbi választásokon szerzett szavazatarányt, eddig együtt 42 mandátumuk volt. 31-34 helyre számíthatnak.

A Munkapárt 17-18 képviselői hely várományosa, de a nyomában ott liheg a jobboldali nacionalista párt, a Habajit Hajehudi (A zsidók otthona). Ez a párt elsősorban a Likud táborát gyengíti. Vezetője, Naftali Bennett a palesztin területek nagy részének bekebelezését ajánlja.

Stabil 10 helye lehet a keleti zsidók vallásos pártjának, a Sasznak. Hasonló eredményre számíthat a Jes Atid (Van jövő!) párt, amelyet Jáir Lapid médiaszemélyiség alapított. Apja, az újvidéki születésű Tommy Lapid nyomában járva elsősorban a szekuláris zsidókhoz szól, s fel akarja számolni a vallásosok túlhatalmát. Ugyanakkor Lapid a két éve kezdődött szociális tömegmozgalom jelszavait is felelevenítette. Ez a városi, nem politikai mozgalom jobb lakáskörülményeket, a monopóliumok megfékezését, nagyobb szociális biztonságot, a gondoskodó állam visszaállítását követelte.

Hasonló számú mandátuma lehet a szintén vadonatúj Hatenuah (Mozgalom) pártnak, amelyet a Likudból indult politikusnő, Cipi Livni alapított. Ő a palesztinokkal való tárgyalás jelszavával kampányol, s általában véve középbal vonalat hirdet. Az ultraortodoxok pártjának 6, a baloldali szocialista Merecnek 4 mandátumot jósolnak. Két arab párt összesen hét mandátumot szerezhet, s van esélye még egy-két kisebb pártnak a 2 százalékos küszöb elérésre.

A Netanjahu vezette pártszövetség minden bizonnyal könnyebben talál szövetségeseket a jobboldali és vallásos pártok között, s ezért neki nagyobb a kormányalakítási potenciálja. A balközép és baloldali pártok aligha tudnak ilyen koalíciót összehozni.

A választások előtti években úgy tűnt, változik az izraeli politika fő témája. Az addig az arabokkal, a palesztinokkal való viszony volt. A baloldal tárgyalásos rendezést akart, amely két egymás mellett élő államhoz vezethet. A jobboldal, különösen a szélsőjobboldal ezt ellenzi, s szorgalmazza további zsidó telepek építését. Egyébként a hét végén palesztin aktivisták és külföldi támogatóik sátortábort létesítettek az ún. E-1 zónában, ahová Netanjahu 3000 új lakást akar felépíteni. A mintegy 200 tüntetőt a hadsereg vasárnapra virradóra eltávolította. A települések kiterjesztése a megállapodás fő akadálya, az EU most megszellőztetett béketerve is leállítaná ezt.

A 2011-es társadalmiigazságosság-mozgalom, amely óriási tömegeket mozgatott meg, más égető kérdéseket is felvetett. Ilyen volt a lakáshiány, illetve a drágaság, valamint az, hogy a jobboldali nacionalista kormány politikai okokból az ultraortodox rétegeket támogatja, s hogy ezek egyre erősebben érvényesítik befolyásukat a közéletben. Vitát váltott ki, hogy az ultraortodox férfiakat mentesítették a katonai és a polgári szolgálat alól is. Ezek a vitatott ügyek továbbra sem oldódtak meg.

Az ultraortodoxok immár több százezres réteget jelentenek, külön iskolarendszerük van, ahol nincs idő a korszerű természettudományos ismeretekre vagy az elengedhetetlen angol nyelv tanulására. Jellemző, Netanjahu mindent megtett az elmúlt két évben, hogy a hazai és a nemzetközi figyelmet elterelje a társadalmi problémákról. Ennek egyik eszköze volt az Irán atomlétesítményei elleni megelőző csapás állandó lebegtetése. Az iráni atomfenyegetést fiktívnek mondta egy hétvégi nyilatkozatában Ehud Olmert volt kormányfő. Azt fejtegette, Netanjahu feleslegesen költött erre dollármilliárdokat. A kormányzati visszacsapás szerint Olmert kétes erkölcsű ember.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.