Áldozatokat szed a rejtélyes CD

Az adókerülők paradicsoma: erre a kétes értékű címre Görögország is nyugodtan pályázhatna. Egyre nagyobb hullámokat ver a Lagarde-lista néven elhíresült titokzatos CD, amelyet a franciák már 2010-ben átadtak az athéni kormánynak – rajta vaskos svájci bankszámlát fenntartó görögök neveivel –, ám vizsgálódni azóta sem kezdtek a hatóságok.

A politikai szappanopera viszont máig is tart, mindinkább kiábrándítva a megszorításoktól szenvedő lakosságot.

A saját felelősségét véletlenül sem kívánja firtatni a Görögországot évtizedek óta irányító két nagy párt: ez derült ki az elmúlt napok fejleményeiből. Sem a szocialista Paszok, sem a jobbközép Új Demokrácia (mindketten a kormánykoalíció tagjai) nem hajlandó megvizsgálni, hogy a jelenlegi Paszok-vezér, Evangelosz Venizelosz miért hallgatott pénzügyminiszterként a fiókjában heverő Lagarde-listáról.

Pedig a névsor bőven rejt izgalmakat. Az adatokat a HSBC bank genfi fiókjának egyik informatikusa lopta el, majd próbálta eladni európai kormányoknak. A rendőrség átkutatta az informatikus franciaországi otthonát, és számítógépes fájlokban több tízezer potenciális adókerülő nevére bukkant. Christine Lagarde akkori francia pénzügyminiszter (aki ma éppen a görög mentőcsomagokat összeállító IMF vezérigazgatója) diplomáciai csatornákon, CD-lemezre kiírva eljuttatta athéni kollégájának, Jorgosz Papakonsztantinunak 2062 görög számlatulajdonos nevét. Ők összesen kétmilliárd eurót halmoztak fel a svájci pénzintézetben.

Most meg is találták a bűnbakot a görög kormányzó pártok: Papakonsztantinut nemrég kizárták a Paszokból, és vizsgálatot indítottak ellene. Arról nagyvonalúan megfeledkeztek, hogy az utódja, Evangelosz Venizelosz sem csinált semmit a franciáktól kapott listával – mint ahogy az utána következő pénzügyminiszter, Janisz Szturnarasz sem tartotta fontosnak kinyomozni, ki, honnan szerezte a Svájcban tárolt milliókat. A ma már a Paszok élén álló Venizelosz így védekezik: azért nem cselekedett, mert az információk lopottak voltak. Erre már Christine Lagarde sem tudta türtőztetni magát, és megjegyezte, hogy más európai országokat ez bezzeg nem akadályozott meg az adócsalók levadászásában.

Kizárás nem csak Lagarde egykori görög partnerére várt. Miután a fő ellenzéki párt, a baloldali Sziriza sürgetni kezdte, hogy vizsgálják meg Venizelosz felelősségét is, a kérést nyíltan támogatta két – a koalíció legkisebb tagjához, a Demokratikus Baloldalhoz tartozó – képviselő. Az „árulásuk” miatt a héten kipenderítették őket a parlamenti frakcióból.

Az egyre súlyosabb recesszióba süllyedő Görögországban növekvő felháborodással figyeli a közvélemény a Lagarde-lista körül kibontakozó botránysorozatot. Miközben a parlamenti pártok – cserébe az EU/ IMF-hitelekért – sorra hagyják jóvá a fizetés- és nyugdíjcsökkentéseket, illetve az adóemeléseket, a munkanélküliség pedig rekordmagasságokba szökik, a leggazdagabb görögök továbbra is ott bújnak ki az adófizetés alól, ahol tudnak. Csak növelte a hatóságokkal szembeni bizalmatlanságot, hogy az ominózus listát közzétevő Hot Doc hetilap főszerkesztőjét letartóztatták, és bíróság elé állították személyes adatokkal való visszaélés vádjával. S bár első fokon felmentették, az athéni ügyészi hivatal nem adta fel, és fellebbezett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.