Gasparovic, a külügyi bakik királya

Ivan Gasparovic elnök Szlovákia szégyene, ezért kezdeményezzük a parlamentben mielőbbi leváltását – jelentette ki Richard Sulík. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) vezetője azzal érvelt, hogy eddig csak az államfő aranyköpésein szórakoztak, és a diplomáciai bakijai miatt szégyenkeztek, de az új esztendő első munkanapján tudatos alkotmánysértést követett el.

Másfél éves hezitálás után ugyanis bejelentette: nem hajlandó kinevezni legfőbb ügyésznek Jozef Centést, akit 2011. június 17-én titkos szavazással választottak meg ebbe a tisztségbe. Ezért Sulík szerint azonnal meneszteni kell az államfőt. Egy nap alatt több mint hatezren támogatták indítványát a Facebookon.

A pártelnök állításának első részét a világhálón is hozzáférhető gyűjtemény igazolja. Az első stigmát 1996-ban sütötték Gasparovicra, amikor még házelnökként elfelejtette kikapcsolni az asztali mikrofont, s így aztán az egész terem, rövidesen pedig az ország népe is hallhatta, amint odaszól az egyik helyettesének: „Vedd át az ülés vezetését, mert érkezik a vén faszi, ki kell mennem elé” suttogta. Az illető Michal Kovác akkori köztársasági elnök volt.

Nyolc és fél évvel ezelőtt aztán éppen ő lett az utódja, amikor kisebbik rosszként Vladimír Meciarral szemben választották államfővé. Immár a második megbízatási idejét tölti és mulatságos megnyilvánulásainak számát rendületlenül gyarapítja.

Tony Blairt dallamos szlováksággal (a pozsonyi elnök anyanyelvén kívül csak oroszul beszél) „Major úrnak” szólította, a Szlovák Katolikus Püspöki Konferencia tagjai előtt pedig „XVI. Dominik” pápa érdemeit ecsetelte. Jogászként is leszerepelt, amikor Robert Fico első kormányának egyik – az ingatlanok kisajátításáról rendelkező – jogszabályáról azt állította: a vitatott jogi norma nem alkotmányellenes, csupán két cikkelye ütközik az alaptörvénybe.

Nyelvi bakijai közül arra kapták fel legtöbben a fejüket, amikor a „nyugat balkon” (a Nyugat-Balkán helyett) stabilitásának fontosságát hangsúlyozta. Ez a térség valóságos „porcelánbolt” a szlovák elnök ténykedésében. Három éve Pozsonyban fogadta Stipe Mesic horvát kormányfőt. Közös sajtótájékoztatójukon a jelenlévők legnagyobb megrökönyödésére Szerbia dinamikus fejlődéséről áradozott és csak akkor köhintett egyet, amikor észrevette vendégének összevont szemöldökét, akitől azonnal elnézést kért.

Ivan Gasparovic tavaly decemberben Bosznia-Hercegovinában okozott diplomáciai botrányt. Miután Banja Lukában tárgyalt Milorad Dodikkal, az ottani szerb közösség elnökével, a hazai újságírók előtt Csehszlovákia példáját, a csehek és a szlovákok békés kettéválását dicsőítette, kiváltva ezzel a bosnyákok és a horvátok megrökönyödését, majd pedig felháborodását. Elnökük, Bakir Izetbegovic azonnal bekérette Szlovákia nagykövetét és figyelmébe ajánlotta a daytoni békeszerződést, amely az ország területi integritását szavatolja.

Ennek már a fele sem tréfa –mondogatták a tárgyilagos szlovákiai politikai elemzők, akik aligha sejtették, hogy már az új esztendő első hetében újabb galiba történik. Ugyanis Gasparovic többek között azzal indokolta Centés kinevezésének elutasítását, hogy a legfőbb ügyész-jelölt „az RSS újságban lejáratta őt, kétségbe vonta hozzáértését”. Alighanem csak másnap, a sajtóból értesült arról, hogy az RSS nem napilap, hanem internetes tartalomfigyelő és -közvetítő rendszer. Marek Trubac elnöki szóvivő azzal védekezett, hogy a jogi szakértőik nem informatikusok, s ők követték el a bakit.

Ám Gasparovic máris visszavágott az őt leváltani szándékozó Sulíknak. Azt üzente neki, hogy éppenséggel ő Szlovákia szégyene, mert másfél éve – még házelnökként –a legfőbb ügyész személyéről döntő titkos szavazáson arra kényszerítette az akkori kormánypártok parlamenti képviselőit, hogy mobiljukkal fényképezzék le a szavazócédulákat, s így igazolják, hogy mindannyian Centésre voksoltak. – Többek között emiatt sem neveztem ki őt – érvelt az államfő.

Aki ezzel a döntésével valójában a Robert Fico vezette kormánypárti Smer óhaját teljesítette, hiszen nekik jelenleg nyolcvanhárom mandátumuk van a százötven fős pozsonyi törvényhozásban, tehát gond nélkül választhatják meg saját jelöltjüket. S ez esetben az államfő majd nem makacskodik és nem is viccelődik, hanem azonnal kinevezi őt. Miként Fico valamennyi eddigi pártkatonáját –állítják a szlovákiai ellenzéki politikusok. A szlovák állampolgárok többsége is jól tudja, hogy az elnök idő előtti menesztését a Smer képviselői nem szavaznák meg, ezért minden bizonnyal kitölti második megbízatási idejét is, jövő nyárig.

Ezért nemcsak bosszankodnak a belpolitikai szomorújátékokon, hanem olykor jókat derülnek. Szilveszterkor például azon, hogy a Novy cas legnagyobb példányszámú szlovák napilap olvasóinak nagy többsége az államfőt választotta az elmúlt esztendő legostobább hazai közszereplőjének. Újabban pedig a szlovákiai katolikus és evangélikus ifjúsági közösségek kezdeményezésére figyeltek fel. A napról napra gyarapodó mozgalom tagjai kiválaszthatnak egy-egy politikust, s egész évben érte imádkoznak: „Uram, halmozd el őt bölcsességgel” jelszó jegyében. Értesüléseink szerint a legtöbben Gasparovicért fohászkodnak.

A harmadik jelölt

A 72 éves Ivan Gasparovic az első szlovák elnök, akit újraválasztottak tisztségében. Gasparovic a pozsonyi Comenius egyetemen folytatott jogi tanulmányokat és a rendszerváltás előtti Csehszlovákiában ügyészként dolgozott. 1968-ban belépett a kommunista pártba, állítólag azért, hogy Alexander Dubcek reformjait támogassa. A Varsói Szerződés katonai beavatkozása után kizárták a pártból, de karrierjében ez nem okozott törést, 1990-ig a pozsonyi egyetemen tanított büntetőjogot. A bársonyos forradalom után Václav Havel őt jelölte Csehszlovákia főügyészének, de az ország kettéválása után ismét visszatért az egyetemre. Részt vett a szlovák alkotmány szövegezésében is.

1992-ben csatlakozott a Vladimír Meciar vezette HZDS párthoz, és 1998-ig a parlament elnöke volt. Ám 2002-ben kilépett a HZDS-ből, mert állítólag összekülönbözött Meciarral. Egykori pártelnökével szembetalálkozott a 2004-es elnökválasztáson is: bár Gasparovic csak a harmadik jelöltnek tűnt Meciar és a kormánykoalíció által jelölt Eduard Kukan mögött, mindenki meglepetésére ő és egykori főnöke kerültek a második fordulóba. Itt – kisebbik rosszként – végül őt választották elnökké. (Munkatársunktól)

Bakik után tudatos alkotmánysértést is elkövetett Ivan Gasparovic az ellenzék szerint
Bakik után tudatos alkotmánysértést is elkövetett Ivan Gasparovic az ellenzék szerint
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.