Orbán Moszkvába megy

Január végén Moszkvába utazik Orbán Viktor miniszterelnök – értesült lapunk. Hivatalos bejelentés még nem történt, így nem tudni, hogy ki fogadja majd.

Orbán tárgyalópartnere elvben Dmitrij Medvegyev miniszterelnök lenne, de nem zárható ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik. Az orosz fővárosban az ezen a héten még tartó karácsonyi szünet miatt erről senki sem nyilatkozott, de magyar források szerint az utazás előkészületei már megkezdődtek. Erre utalhat többek között, hogy decemberben Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára is Moszkvában járt. 

Szijjártó készíti elő a miniszterelnök külföldi útjait. Amennyire tudni lehet, ezúttal egyetlen emberrel találkozott: Alekszej Miller Gazprom-elnökkel.

Deák András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint mindez utalhat a tárgyalások tematikájára is – valószínűsíthető, hogy Orbán elsősorban energetikai kérdésekről tárgyal majd az orosz vezetőkkel. A legfontosabb témának a Déli áramlat földgázvezeték hazai szakaszának építése ígérkezik, amelyet a magyar kormány októberben kiemelt beruházássá minősített. A gázvezetékkel kapcsolatos pénzügyi tanácsadói tender már lezárult, mostanában hozzák nyilvánosságra az előzetes műszaki tervekre vonatkozó tendert, és az előzetes környezetvédelmi engedélykérelmeket is benyújtották már az illetékes hatóságnak. A papírmunkán tehát túl vagyunk, de az oroszokat – a számukra nagyon fontos európai gázvezetékprojekt 2015-re tervezett üzembe állítása miatt – jobban érdeklik a részletek. Például az, honnan teremt forrást a magyar kormány az építkezéshez. Meg kell állapodni a tranzitdíjban, abban, hogy hol csatlakoztatják a vezetéket a magyar rendszerhez, és még számtalan részletkérdésben.

Az orosz politika vezető magyar szakértője, Sz. Bíró Zoltán szerint Moszkva két fő érv miatt választhatta a Déli áramlat lehetséges nyomvonalai közül a Magyarországon át vezetőt. Egyrészt az elmúlt évek jelentős csökkenése után is évi több mint hatmilliárd köbméteres oroszországi magyar gázimport miatt. Másrészt azért, mert a projekt megvalósítása során még a Fidesz 2014-es választási veresége sem okozna politikai nehézségeket: a Déli áramlatról már a 2010 előtti magyar kormányokkal is tárgyaltak.

A másik nyilvánvaló tárgyalási téma a 2015-ben lejáró orosz–magyar gázszerződés meghosszabbítása. Ez számunkra rendkívül fontos. Az is elvárható lenne, hogy Orbán a jelenleginél kedvezőbb tarifát tudjon kialkudni. Az E.ON gázüzemének megvételével a magyar miniszterelnök „bevásárolta” magát a tárgyalóasztalhoz. A kormány tehát direkt módon tárgyal majd a Gazprommal, de galamblelkűségre aligha számíthat. Deák András szerint az is mítosz csupán, hogy a Paksi Atomerőmű bővítéséért cserébe az oroszok olcsón adják a gázukat. Annál kevésbé, mivel mindkét ügyben mi „kalapozunk”. Ha odaígérjük is a 2-4 ezermilliárd forintos bővítési bizniszt az oroszoknak, fizetni egyelőre nem tudunk érte, hitelbe szeretnénk üzletelni. A dolognak a kormány európai és amerikai kapcsolataira nézve komoly politikai veszélye is van, amit Orbán is érzékel. Nem lehetetlen tehát, hogy időhúzásra játszik, és ezért késhet a paksi bővítési tender eredetileg tavalyra ígért kiírása is.

Orbán Viktor legutóbb 2010. november 30-án járt Moszkvában, ám akkori útját az orosz sajtó gyakorlatilag agyonhallgatta, annak ellenére, hogy Orbán az EU következő elnökségének képviseletében is vizitált: Magyarország 2011 elején vette át fél évre az unió soros elnöki tisztét. A keleti üzleti és hitellehetőségek iránt akkoriban nagy érdeklődést mutató Orbán és környezete úgy gondolhatta, hogy a küszöbönálló magyar EU-elnökség elég húzóerő ahhoz, hogy Moszkva fogadókészséget mutasson. Az oroszok valóban gesztust gyakoroltak, és fogadták Orbán Viktort, de a látogatásban a gyakorlati eredményeket illetően nem volt sok köszönet. Moszkvában egyszerűen „kipipálták” a vizitet, mint ahogy a teljes kelet-közép-európai régiót, amely akkor nem tűnt túl érdekesnek számukra.

Putyin kormányfőként nagylelkűnek mutatkozott azzal, hogy fátylat borított a Fidesz korábbi oroszellenességére – miután hatalomra kerülése után a párt e téren 180 fokos fordulatot tett. Ám a vitás kérdésekben nem történt áttörés, így a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában levő Mol-részvénycsomag ügyében (ezt azóta visszavásárolta a kormány) vagy a Malév visszavétele kapcsán (ezt a kérdést a vállalat csődje „oldotta meg”).

A helyzet most alapvetően más, immár nem készülünk EU-elnöki pozícióba, ellenben a magyar kormányfő ismételt EU-ellenes kirohanásai arra talán jók, hogy politikai-gazdasági értelemben a Kreml pozícióit erősítsék. Illúziói egyik félnek sem lehetnek: a magyar–orosz viszonyban újabban kizárólag a szikár számok beszélnek.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin testbeszéde a Kremlben 2010. november 30-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.