Obama az idén kevesebb drámát és ijedséget szeretne

Elfogadta a „költségvetési szakadék” elkerülésére kialkudott kompromisszumot az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház is. A republikánus többségű testület helyi idő szerint kedd éjjel megszavazta a törvényjavaslatot, azaz még a szerda reggeli tőzsdenyitás előtt. Ha ekkorra sem sikerült volna jóváhagyni a szenátusban szilveszter éjszakáján elfogadott szöveget, arra a piacok feltehetően nagyon rosszul reagáltak volna.

A törvény már csak Barack Obama aláírására vár, aki egyébként a szavazás után nem sokkal visszautazott Hawaiira, ahol családjával töltötte az ünnepeket, amíg vissza nem kellett sietnie Washingtonba.

A képviselőházi szavazás nem volt olyan sima,mint a szenátusi, ahol nagy többséggel ment át a javaslat, amelyet az utolsó pillanatban alkudott ki Joe Biden alelnök és Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője.

A republikánus kongresszusi vezetők kedden egész nap győzködték a képviselőket, akiknek egy csoportja azzal fenyegetőzött, hogy nem szavazza meg az elsősorban a vagyonosok adóterheit emelő javaslatot. Igaz, hogy ez számukra is hatalmas győzelem, hiszen a George W. Bush által 2001-ben adott (akkor átmeneti) adókedvezményeket viszont állandóvá tette a lakosság túlnyomó többsége számára. Ám hiányolták a költségvetési kiadások csökkentését; felmerült, hogy ilyen tartalmú módosító javaslatot tesznek a törvényhez, amely így visszakerült volna a szenátushoz. A demokrata többségű szenátus azonban jelezte, hogy nem fogad el semmiféle változtatást. A Capitolium alagsorában zajló egész napos egyeztetés sorozat után este szavazásra bocsátották a javaslatot, amely 172 demokrata és 85 republikánus szavazattal átment, 151 republikánus és 16 demokrata szavazott ellene.

A kongresszus ezzel a döntéssel átmenetileg elkerülte a „szakadékot”, és áttolta a felelősséget a következő kongresszus tagjaira. Ma gyűlnek össze először a november 6-án megválasztott új kongresszus tagjai, és heteken belül megoldást kell találniuk a megállapodás keretében két hónappal elhalasztott, a szövetségi költségvetés minden területén automatikusan életbe lépő megszorításokra. Az adósságplafont is meg kell emelni, mert a törvényben rögzített limitet 2012 utolsó napján elérte az Egyesült Államok. Timothy Geithner pénzügyminiszter rendkívüli intézkedések sorával tudja még két hónapig biztosítani az ország fizetőképességét.

Kérdés, hogy a következő kongresszus tagjai mennyire lesznek képesek és hajlandók együttműködni: az elmúlt két évben az egyre mélyebb politikai árkok miatt szinte semmilyen jelentős jogszabályt nem sikerült elfogadni. 2010-ben sok mérsékelt, a másik oldallal együttműködni hajlandó politikus helyére került szélsőségesebb nézeteket valló honatya. A megakadt törvényjavaslatok helyett Obama többször is elnöki rendeleteket adott ki. Ilyen volt például a fiatal illegális bevándorlók helyzetének rendezése, amikor Obama rendelettel állította le a deportálásokat.

Az elnök a képviselőházi szavazás után a fehér házi sajtószobában a The New York Times szerint úgy nyilatkozott: „Remélhetőleg a következő évben arra fogunk koncentrálni, hogy meglássuk, lehetséges-e ilyen megállapodásokat kicsit kevesebb drámával, kevésbé a szakadék szélén kötni, úgy, hogy nem ijesztünk rá ennyire az emberekre.”

 

Joe Biden alelnök és Barack Obama elnök a szenátusi szavazás után
Joe Biden alelnök és Barack Obama elnök a szenátusi szavazás után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.