Túszul eshetnek az orosz árvák

– Valószínűleg már nem is élnék – vallotta meg Tatyana McFadden egy interjújában, mi lett volna akkor, ha hatévesen nem kerül nevelőszülőkhöz az Egyesült Államokba. A súlyos csípőficammal született, 23 éves lány nem csupán felerősödött a végelgyengülés-közeli állapotból: idén három aranyérmet nyert a londoni paralimpiai játékokon az amerikai válogatott színeiben.

McFadden kerekes székével Oroszország washingtoni nagykövetségéhez is elment, hogy átadja a hétezer amerikai által aláírt levelet, amelyben arra kérik Vlagyimir Putyint, ne hagyja jóvá a törvényt, amely a jövőben megtiltaná amerikai állampolgárok számára, hogy orosz árvákat fogadjanak örökbe. Elmondása szerint a képviselet rendőröket hívott a „tüntetők” ellen, de végül egy munkatárs átvette a levelet – írta az Echo Moszkvi rádió internetes oldala.

Árvaházi gyerekek Rosztov-na-Donu orosz városban
Árvaházi gyerekek Rosztov-na-Donu orosz városban

Az orosz felsőház által szerdán ellenvetés nélkül megszavazott törvénnyel szemben az UNICEF, az ENSZ szakosított szervezetének igazgatója is felemelte a szavát. Anthony Lake szerint a nevelőotthonok helyett minél több gyermeknek családhoz kell kerülnie, akár belföldön, akár külföldön. Az orosz elnök legutóbb kétértelműen nyilatkozott a Gyima Jakovlev nevével fémjelzett törvényről. A kétéves Gyima 2008-ban vesztette életét, miután nevelőapja a munkahelye parkolójában felejtette az autójában. A gépkocsi 55 fokra melegedett fel. Az amerikai férfit a bíróság felmentette, amit Moszkva úgy értékelt: az orosz állampolgárságú gyermekek kevésbé fontosak az amerikai igazságszolgáltatásnak, mint az amerikai állampolgárok. – Megértem a képviselők érzelmektől fűtött, de érthető reakcióját – mondta Putyin, hozzátéve azonban, hogy a „Gyima Jakovlev-törvény” aláírásáról nem nyilatkozik, amíg nem látja a teljes szöveget. Ez egyébként előírja az amerikai alapítványokból működő oroszországi civil szervezetek működésének betiltását is, amiről a gyerekek körüli vitában most alig esik szó.

Az orosz elnök habozásában szerepet játszhat a kormány több tagjának ellenvetése, különösen Szergej Lavrové. A külügyminiszter szerint a lépés helytelen azután, hogy Washington és Moszkva között november 1-jén életbe lépett az örökbefogadásról szóló együttműködési megállapodás, amely nyomán az orosz diplomácia lehetőséget kap az USA-ba került orosz gyermekek jogi védelmének ellátására. Húsz év alatt mintegy 60 ezer orosz gyermek került amerikai családokba, ebből tizenkilencen váltak betegség, baleset vagy bűncselekmény áldozatává. Az Oroszországban örökbe fogadottak körében háromszor ekkora ez a szám.

Moszkva nem tagadja, hogy a törvény válasz az amerikai törvényhozás által elfogadott Magnyitszkij-listára. Ebben Washington beutazási és számlavezetési tilalmat léptet életbe azzal a mintegy hatvan orosz hivatalnokkal, ügyésszel, orvossal, bíróval, valamint rokonaikkal szemben, akiket az amerikai fél érintettnek vél a Moszkvában 2008-ban őrizetbe vett Szergej Magnyitszkij 2009-es halálában. A könyvvizsgáló azután került moszkvai őrizetbe, hogy az orosz ügyészséget korrupciós visszaélésekkel vádolta meg a Hermitage Capital amerikai befektetőcég orosz érdekeltségei kárára.

A Kommerszant cikke szerint azonban a válaszlépéssel egyszerűen túllőtt a célon a parlament. Eredetileg csupán azok az amerikaiak kerültek volna tiltólistára, akik érintettek az orosz gyermekek ellen elkövetett jogsértésben, beleértve az örökbefogadást intéző szervezet vezetését, esetleg a Moszkva szerint a nevelőszülőkkel szemben túl enyhe ítéletet hozó bírókat.

Tavaly a tízezer örökbefogadott negyede került külföldre, ebből ezer az Egyesült Államokba. Jelenleg 46 gyermek várta közelgő kiutazását, ám a tiltást támogató gyermekvédelmi biztos, Pavel Asztahov szerint ők végül Oroszországban maradnak. A Közvélemény Alapítvány felmérése szerint a megkérdezettek 56 százaléka helyesli a „Gyima Jakovlevtörvényt”, de csak 22 százalékuk értett egyet azzal: teljesen be kell tiltani a külföldi örökbefogadást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.