Kukázással járnak a hamisítók után

Furcsa dolgokat hoz ki az emberekből a válság. Egy negyven éven át törvénytisztelő vak angol nyugdíjas kétszázezer szál hamis cigarettát halmozott fel a kerti fészerében, majd inkább hagyta, hogy a bíró öt hónap felfüggesztettet, lakhelyelhagyási tilalmat és több száz fontos pénzbüntetést rójon ki rá, mint hogy elárulja, honnan szerezte a készletet.

Egy szebb napokat látott HR-tanácsadó, illetve egy korábban állványozással, valamint egy műanyag-újrahasznosítással foglalkozó vállalkozó pedig összeállt a nagy tételben történő dohánycsempészetre, ám a csak papíron gyermekjátékokat tartalmazó konténerükkel lebuktak egy brit kikötőben. A több mint húszmillió szál cigaretta a fináncok kezén végezte.

A The New York Times szigetországi riportjában megszólal egy dublini trafikos, akinek feltűnt, hogy az utóbbi időben el-elmaradoznak a törzsvásárlói. Majd amikor az egyik lemorzsolódott dohányosát meglátta az utcán füstölni, maga járt utána az igazságnak. Megtudta, hogy amíg ő nagyjából tíz euróért árulja a cigit, az illegális változat ennek harmadáért is beszerezhető. Benny Gilsenan, a trafikos nem hagyta annyiban: két boltos társával csempészetellenes lobbi szervezetet alakított.

Részben nyitott kapukat dönget ezzel. Az Európai Bizottság ugyanis nem két boltossal, hanem a világ négy vezető dohánygyárával állt össze a csempészet megfékezésére. Ahogy a törvényes gyártóknak profi tkiesést, Európának a vámbevételek csökkenését eredményezi az illegális behozatal.

– A kár a következő: egymilliárd euró bevételkiesés az EU költségvetésében és akár kilencmilliárd a tagállamokéban – közölte Jens Geier német európai parlamenti képviselő, aki amiatt is aggódik, hogy a háttérben a szervezett bűnözés milyen hálózata húzódhat meg. A fő mozgatórugót pedig talán Szimeon Djankov bolgár miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter fogalmazta meg a legjobban, akit szintén a Times idézett. – Gazdasági válság idején, főleg pedig az olyan hosszú krízis alatt, mint amilyenen most Európa is keresztülmegy, az embereknek kevesebb a pénzük, és különösképp vevők az olcsóbb árukra – mondta a politikus, akinek hazájában kétszeresére nőtt a csempészet volumene 2008 és 2010 között. Ha figyelembe vesszük a nikotinfüggőséget és a cigaretta adóterhét, könnyű megérteni, miért okoz ez nagyobb gondot, mint mondjuk a hamisított szappantartók. A cigarettacsempészet az uniós vámosok fő problémája: az illegálisan behozott termékek több mint harmada dohányáru.

A KPMG tanácsadó cég és a Philip Morris dohánygyártó nyári jelentéséből az derül ki: az európaiak tavaly 65 milliárd szál törvénytelenül forgalmazott cigarettát szívtak el, ami a teljes fogyasztás egytizedének felel meg.

Öt év alatt ötmilliárdos a növekedés, azaz minden uniós polgárra (beleértve a csecsemőket és az aggastyánokat is) tíz hamis szállal több jut.

Felfigyeltek egy új, 2006 előtt nemigen létezett jelenségre: az unión belüli hamis gyártásra és forgalmazásra, amely a törvénytelen piacnak immár a negyedét teszi ki. A legtöbb hamis cigarettát, minden ötödiket a válság által leginkább sújtott déleurópai tagállamokban szívják el a dohányosok. Spanyolországban egy év alatt háromszorosára, a görögöknél pedig három év alatt az ötszörösére nőtt az ilyen forgalom. Andalúziában minden ötödik dobozból egy hamis.

De honnan is lehet ezt pontosan tudni? Nos, a dohány gyártók finanszírozásával kutatók – avagy inkább „kukatók” – járják az EU huszonhét tagországának nagyvárosait: kukáznak. A guberált cigarettásdobozok laboratóriumokba kerülnek, ahol megállapítják az eredetüket, azonosítják a hamis zárjegyeket, a cigaretták származását. A kikukázott mintából statisztikai módszerrel következtetnek a teljes forgalomra. Az utóbbi időben különösen odafigyeltek a kelet-európai, orosz, ukrán, moldovai eredetű csempészetre – az ottani áru a lengyel, illetve a román határon kerül be a huszonhetek területére. Az EU máris tárgyal ezen országokkal a csempészet megfékezéséről.

 

Francia vámosok kutyái, csempészett cigivel
Francia vámosok kutyái, csempészett cigivel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.