Pénelopé szerepében a Professzor

Mario Monti kormányfő pénteki lemondását és a parlamenti pártok frakcióvezetőivel folytatott szombati konzultációkat követően Giorgio Napolitano államfő aláírta a parlament két házának feloszlatásáról szóló törvényt. A jelek szerint semmi akadálya annak, hogy megtartsák a február 24–25-re előrejelzett választásokat.

A szavazásig Monti szakértői kabinetje a helyén marad, de fontos ügyekben nem dönt. A karácsonyi és az év végi ünnepektől függetlenül Itáliában kezdetét vette a választási kampány. A legnagyobb parlamenti párt, Silvio Berlusconi PdL-je nevében politikusai azt üzenték Montinak: a választási kampányban a szakértői kormány fejeként maradjon semleges, ne próbálja befolyásolni a választókat.

Hasonlóan vélekedtek balközépről, legfeljebb a stílus volt elegánsabb. Megköszönték Montinak a nemzetért tett erőfeszítéseit, de, mint mondták, egy időszak lezárult, s egy másik következik. A legnyersebben az Északi Liga képviselői fogalmaztak, akik tavaly puccsistának nevezték Montiékat, most elégedetten nyugtázták, végre távoznak a politikából, ahol semmi keresnivalójuk.

Teljesen más hangot ütöttek meg a centristák, akik azt hangsúlyozták, nem szabadna veszni hagyni Monti sikereit, a legjobb lenne vele folytatni a kormányzást. A centrista Francesco Rutelli szerint tavasszal olyan kormánynak kell jönnie, amely nem dobja sutba Monti eredményeit. Még fontosabb, hogy szakítani kell az 1994 óta tartó tradícióval, miszerint az olasz politika kizárólag a Berlusconi-hívek és ellenfeleik harcáról szól.

Ehhez az exkormányfőnek is lesz néhány szava, aki 76 évesen vetette bele magát a kampányba. Úgy látja, minden attól függ, hányszor jelenik meg a képernyőn. Ő maga 123 órányi megszólalási idővel számol, s ezzel képes lenne 40 százalékra föltornászni pártja eredményeit. A PdL támogatottsága pillanatnyilag 15 százalékos.

Két évtized óta először fordul elő, hogy az itáliai választások nem Berlusconiról szólnak. A világsajtót bejárta Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetőjének a római La Repubblicában megjelent nyilatkozata, amelyben a volt belga kormányfő azt javasolta az Európai Néppártnak, zárja ki soraiból Berlusconit.

 – Azt a szélhámost, aki sokévi miniszterelnöksége alatt sosem vitte végbe a megígért reformokat, s most is Európa, a nemzetközi pénzpiacok és Angela Merkel ellen készül kampányolni – fogalmazott Verhofstadt. Szerinte Itália gondjainak megoldására a legalkalmasabb jelölt Monti. Aki – legalábbis a párizsi Le Monde szerint – egyre inkább Pénelopé szerepébe kényszerül. Ahogy a görög mitológiában Odüsszeusz feleségének házát ellepték a kérők, úgy ostromolják a közgazdászprofesszort az olasz centrumpártok: legyen a miniszterelnök-jelöltjük. Míg az ókori történetben senki sem tudta elnyerni az asszony kezét, a mai olasz kérőknek ez akár sikerülhet is.

Monti vasárnap eloszlatta a kételyeket: nem indul a februári választásokon, de ha a győztes pártok elfogadják a programját, és felkérik, vállalja a miniszterelnöki megbízatást. Programjának két alappillére: a hiánycél tartása és a jelenlegi adópolitika fenntartása. Ez utóbbi üzenet Berlusconinak, aki máris adócsökkentéssel kampányol. Ha a Professzor mégsem kap kormányfői felkérést, várja őt Napolitano áprilisban megüresedő széke. Európa is szívesen alkalmazná a kiváló válságmenedzsert. Például Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének jövőre megüresedő helyére.

Mario Monti vasárnapi sajtóértekezletén. Adócsökkentésre vele nem lehet számítani
Mario Monti vasárnapi sajtóértekezletén. Adócsökkentésre vele nem lehet számítaniFOTÓ: REUTERS ALESSANDRO BIANCHI
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.