Mi folyik nálatok?

A magyar kormány egész évben szabadságharcot vívott az Európai Unióval. Kicsit furcsa, hullámzó színvonalú harc volt ez, megdolgoztattuk az uniós intézményeket, kétség nem fér hozzá. Sok európai politikus próbált politikai tőkét kovácsolni a magyar történetből, többen valóban aggódtak ezért a szép emlékű közép-európai országért, s a Brüsszelben megforduló magyarok egyre kreatívabb válaszokat találtak ki az unásig ismert, külföldiektől mindig megkapott kérdésre: „Hé, mi folyik nálatok?”

Nem vagyok benne biztos, hogy Orbán Viktor kormányfőn kívül bárki tudja, mi értelme volt mindennek. A dolog a médiaszabályozással kezdődött 2011-ben, fokozta az izgalmakat a hitelkérelmünk, és az, hogy rendre figyelmen kívül hagytuk Olli Rehn pénzügyi EU-biztos figyelmeztetéseit a költségvetési hiány és a gazdaságpolitikai lépések kockázatairól. De az igazi politikai fordulatot az új alkotmány elfogadása, az átmeneti rendelkezések tartalma, a jegybanktörvény hozta, illetve José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének tavaly decemberi levele, amelyben azt kéri a magyar miniszterelnöktől, beszéljék át a dolgot, ne siessen a jogszabályok elfogadásával.

Mivel a válasz nemleges volt, kötelezettségszegési eljárások indultak a politikai felhanggal bíró ügyekben. Rehn megelégelte, hogy javaslatait levegőnek nézik, a kohéziós támogatások kifizetésének részleges felfüggesztését ajánlotta a tanácsnak, amit az el is fogadott. Orbán szokásához híven beleállt a konfliktusba, az Európai Parlamentben felszólalva védte a kormány lépéseit, és baloldali, Magyarország-ellenes összeesküvésnek igyekezett beállítani a támadásokat.

Pontosan tudta, az EU csak addig mehet el, amíg erre jogi alapja van, az EP túl átpolitizált ahhoz, hogy érdemben lépjen, a tagállamoknak pedig – miután korábban balul sült el Ausztria karanténba zárása a szélsőséges Jörg Haider sikerei után – nem nagyon volt kedvük harcba bocsátkozni. Ráadásul Orbán Viktornak irigyelt mértékű választói felhatalmazása van. Brüsszel nem töltheti be az ellenzék szerepét: a magyar demokrácia válságára nem tudnak és nem is akarnak megoldást nyújtani.

Uniós berkekben azonban történelmi elmozdulásnak értékelik Barroso azon kijelentését a parlamenti vitában, mely szerint a bizottságnak nemcsak a szerződések betűjét, hanem szellemét is be kell tartatnia. Az is világos volt, hogy uniós szabályozás hiányában az Európai Bizottság több mindenben nem tud közvetlenül befolyást gyakorolni Magyarországra. A médiaügyek és az igazságszolgáltatás kérdése átkerült az Európa Tanácshoz, és a valódi nyomásgyakorlás terepe a túlzottdeficit-eljárás, a hiteltárgyalások lettek.

A két folyamat hasonlít abban, hogy az EB-nek semmi kedve jóváhagyni, vagy sikeresnek elkönyvelni a magyar gazdaságpolitikát, még ha az a célszámokat óriási áldozatok árán be is tartja. A jóindulatot eljátszottuk. Ráadásul sikerült személyükben is megsértenünk azokat, akiktől a mentőövet várhatjuk. Mindeközben a magyar kormány esete – súlyosbítva Victor Ponta román kormányfő hasonló akcióival – megteremtett egy igényt az unió különböző intézményeiben: legyenek mechanizmusok arra, hogy a jogállamiságot, a demokráciát meg lehessen védeni az EU-tagállamokban.

Brüsszelben ráébredtek, hogy a puha politikai nyomásgyakorláson kívül a brutális szavazatmegvonás az egyetlen hathatós eszköz a kezükben, a kettő között semmi nincs. Orbán Viktor szereti a konfliktust, ezt az EU-nak is meg kellett tanulnia. Év elején még vállalták a kormányfővel való vitát nyilvánosan is, mostanra rájöttek, ők ebben nem nyerhetnek (nincsenek választóik), a látványos konfliktus csak elidegenít néhány tagállamot.

Nem csoda, hogy Orbán mindig úgy érvelt az unió központjában, hogy ő az egyetlen, aki Magyarországon megállíthatja az EU-ellenes hangulatot, ne nehezítsék meg a helyzetét Brüsszelből. Nyár óta csökkentek is a látványos összetűzések, egyfajta „cohabitation” alakult ki. Ám, ha minden réteget lefejtünk a problémáról, egyetlen dolog marad: Brüsszel politikai garanciákat szeretne, ami leegyszerűsítve a magyar szabadságharc feladását jelentené, arra viszont Orbán Viktor nem hajlandó.

Brüsszel, 2012. december

Orbán Viktor és José Manuel Barroso
Orbán Viktor és José Manuel Barroso
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.