Mézesbödön a kebelbarátnak

Vége a világnak – kezdte beszédét a román kormányfőjelölt pénteken a parlamentben. Victor Ponta gyorsan hozzátette: nem a maja naptárban megjósolt világvégére gondolt, hanem a román politikára.

 – Módosítani kell az alkotmányt, hogy ezentúl semmi se egyetlen ember akaratán múljon. Ma új világ kezdődik – kért bizalmat a 40 éves politikus kabinetjének, amely a Szociálliberális Unió (USL) kétharmados többségére támaszkodhat a bukaresti törvényhozásban.

Victor Ponta a bukaresti parlamentben. Új világot ígért
Victor Ponta a bukaresti parlamentben. Új világot ígért

Ponta párhuzamot vont a 23 évvel korábbi eseményekkel. Arra utalt, az USL-t is utcai megmozdulások segítették hatalomra az idén tavasszal, amiként 1989-ben is az emberek elégedetlensége vezetett a rendszerváltáshoz. Akkor éppen december 21-én űzték el a diktátort Bukarestből. Kevésen múlott, hogy a párhuzam ne jöjjön be Pontának. A kormány beiktatásának menetrendje borult a Szociálliberális Unión belüli feszültségek miatt. A parlamenti szakbizottságok csak pénteken, egy nap késéssel tudtak hozzálátni a miniszterjelöltek meghallgatásához.

A halasztást a liberálisok kezdeményezték a csütörtök késő délután összehívott válságtanácskozással együtt. Azon sajtóértesülések szerint számon kérték a szociáldemokrata partnereken, hogy Ponta kormányfő az utolsó pillanatban tárca nélkül hagyott három minisztert, köztük egy liberális és konzervatív párti politikust. (Az utóbbi kisebb alakulat a liberálisokkal lépett szövetségre, még mielőtt az USL létrejött volna.)

Az érintett politikusok miniszterek maradnak, csak éppen önálló költségvetés nélkül. Még nagyobb felháborodást váltott ki, hogy a szállítási minisztérium legpénzesebb ügynöksége, az autópályákat és országutakat üzemeltető vállalat átkerült a liberális Relu Fenechiu fennhatósága alól az óriásprojektek minisztériumához, amelyet Dan Sova, a miniszterelnök kebelbarátja irányít.

Crin Antonescu liberális elnök tagadta a feszültségeket, kollégái azonban nem rejtették véka alá csalódottságukat. – Miután megszerezte az autópálya-társaságot, Sova kiemelt ügyként kezelheti a Mars gyarmatosítását – jegyezte meg gúnyosan Ludovic Orban volt liberális közlekedési miniszter. Fenechiu pedig a szakbizottsági meghallgatáson csak azért is hosszan taglalta autópályaterveit.

Adrian Cioroianu politikai elemző úgy véli, az USL belső viszonyaira visszavonhatatlanul rányomta bélyegét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati részvétele fölötti vita. A volt liberális külügyminiszterhez hasonlóan a sajtó egy része is tényként kezeli, hogy a „mézesnapok” véget értek a szocdemek és a liberálisok között. Cioroianu szerint Ponta ragaszkodása az RMDSZ bevonásához megingatta a liberálisok bizalmát.

A bizalmi szavazás előtt a régi-új miniszterelnök a szegénység elleni küzdelmet nevezte kormánya legfontosabb feladatának az alkotmánymódosítás, a közigazgatási és a választási rendszer reformja mellett. Az 588 tagú román törvényhozás 402 képviselője végül megszavazta a Ponta-kormány programját és összetételét. Az RMDSZ törvényhozói nemmel voksoltak, bár Borbély László politikai alelnök szerint támogatják a kormányprogram egyes részeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.