Bombázás után zuhanás

Két belpolitikai rekord dőlt meg Csehországban. Petr Necas cseh miniszterelnök csütörtök délután indítványozta az államfőnek Karolina Peake menesztését a védelmi tárca éléről, ahova nyolc nappal korábban javasolta őt. Alig negyven perc elteltével Václav Klaus eleget tett a kérésnek.

Cseh köztársasági elnök még soha ilyen gyorsan nem döntött a kormányfő javaslatáról, cseh minisztert ilyen rövid időn belül még sosem váltottak le Prágában. – A miniszter asszony úgy viselkedett a védelmi tárcánál, mintha ellenséges területen hajtott volna végre szőnyegbombázást. Megígérte ugyan, hogy nem fog tisztogatni a tárcánál, mégis leváltotta első helyettesét, a hadsereg vezérkari főnökét s több más magas rangú tisztségviselőt – fakadt ki a kormányfő.

Petr Necas kormányfő és Karolina Peake a prágai törvényhozásban. Fájhat a fejük
Petr Necas kormányfő és Karolina Peake a prágai törvényhozásban. Fájhat a fejük

Necasnál jobban csak a köztársasági elnök háborodott fel, aki a leváltások hírére – prágai politikai elemzők egybehangzó állítása szerint – megzsarolta a kormányfőt: ha azonnal nem meneszti a miniszterét, akkor nem írja alá a 2013-as költségvetés „pilléreit”: az adóreformokról és az áfa emeléséről rendelkező törvényeket. Klausnak már mindegy, hiszen március elején lejár a második mandátuma, a kutyaszorítóba került miniszterelnök számára csak egyetlen kiút kínálkozott: elvállalni a védelmi tárca vezetését is.

Necas nem elvi alapon döntött, hanem az általa vezetett Polgári Demokrata Párt (ODS) – amelynek Klaus a tiszteletbeli elnöke, s még mindig az egyik legbefolyásosabb embere – érdekcsoportjainak nyomására húzta be a kéziféket. Peake a személycserékkel más üzleti köröket kívánt milliárdos megrendelésekhez juttatni. Szándékától az sem tántorította el, hogy két elődje korrupciógyanús ügyek miatt volt kénytelen lemondani. „Sok sikert kívánok a kormánykoalíciónak, amelyből az általam vezetett LIDEM a pártvezetés egyhangúlag hozott határozata alapján január 10-én távozik” – nyilatkozott a leváltott miniszter.

A kormánykoalíció ezzel elveszíti a parlamenti többségét. Vagy lemond a Necas-kabinet, vagy megbuktatják – gondolhatná az ember. Csehországban azonban újabban nem érvényesülnek logikus politikai forgatókönyvek, a szereplők a legváratlanabb alkukra is képesek. Alighanem ezúttal sem lesz másként.

A mindössze nyolc mandátummal rendelkező, de így is a mérleg nyelvét betöltő LIDEM nem azonnal csapta rá partnereire az ajtót, hagyott időt a további alkudozásokra. Necas pedig – mintha mi sem történt volna – azt fejtegette, hogy nem szakad a koalíció, Karolina Peake megmarad miniszterelnök-helyettesnek. A védelmi tárcát pedig a menesztett vezérkari főnök, Vlastimil Picek kapja meg.

A cseh szocdemek (CSSD) eddig négyszer próbálták meg a kommunisták támogatásával megbuktatni a kabinetet, mindannyiszor sikertelenül. „Hiába vezetjük toronymagasan a pártok népszerűségi listáját, a parlamenti matematika könyörtelen, ezért megfontoljuk az ötödik kísérletet” – válaszolta kérdésünkre Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke. A baloldaliaknak nyolcvan mandátumuk van, a kormánybuktatáshoz viszont legalább százegy voks szükséges.

A Közügyek (VV) és a LIDEM képviselői, valamint a függetlenek reszketnek, mint a szilveszteri kocsonya, amikor előre hozott választásokról hallanak. Támogatottságuk alig több a nullánál, nem érdekük idő előtt távozni a jól jövedelmező posztokról. Az önfenntartás és a zsákmányszerzés ösztöne tartja össze őket – mondta lapunknak Jirí Pehe neves cseh politológus. A rendszerváltás óta soha nem volt ilyen alacsony a kormány bizalmi indexe. Sosem fordult elő, hogy a polgárok csaknem hetven százaléka közömbös a közügyek iránt, mint mostanság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.