Vízummentességet remél Moszkva

Szokatlan optimizmussal tekint az orosz fél a ma kezdődő brüsszeli EU–orosz csúcs elé, amely szerinte áttörést hozhat a két fél közötti vízummentesség kérdésében. Moszkva régóta szorgalmazza a vízumkényszer eltörlését, ám Brüsszel konkrét időpontok nélkül, elvi lehetőségként tekint a beutazások kölcsönös egyszerűsítésére.

– Döntő momentum lesz Vlagyimir Putyin találkozója a trojkával, akiknek az orosz elnök nekiszegezi majd a kérdést: gyerekek, akkor most előre lépünk vagy sem? – adta meg a találkozó várható hangulatát az orosz külügyminisztérium különleges megbízottja november végén. Anvar Aszimov szavait csak megerősítették az újabb nyilatkozatok, amelyek szerint a mai találkozó nyomán megkezdődik a vízummentesség konkrét menetrendjének kidolgozása, amely alapján a felek a jövő év végére készen állnának ennek életbe léptetésére.

– Októberben már járt Oroszországban egy EU-s szakértői testület, amely az orosz útlevelek kiadási menetét vizsgálta. Később hasonló orosz küldöttség megy az EU-ba – idézte a Ria Novosztyi hírügynökség Vlagyimir Csizsovot. Oroszország EU-ba akkreditált nagykövete ugyanakkor egy nappal korábban azt is közölte, hogy Moszkva nem tervezi kereskedelmi kapcsolatainak liberalizálását az EU-val. Ez viszont arra utal, hogy a találkozó nem tesz pontot egy másik – a vízummentesség elérésétől aligha elválasztható –vita végére. Oroszország annak ellenére, hogy 19 év tárgyalási maraton után belépett a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO), a gyakorlatban még mindig protekcionális politikát folytat.

– Moszkva lényegében éppen az ellenkezőjét teszi, mint amit a belépéssel vállalt – fakadt ki a hónap elején a kereskedelmi EU-biztos, arra utalva, hogy különféle (környezetvédelmi, egészségügyi) szabályozások címén Oroszország a saját piacán továbbra is nehezíti a külföldi versenytársak helyzetét. Karel de Gucht szerint vagy kedvező változás lesz heteken belül, vagy a WTO-hoz fordul. – Hosszú volt a tárgyalás, több fájó engedményt tettünk, idő kell ennek feldolgozáshoz – reagált a biztos szavaira Csizsov.

Oroszország számára az EU megkerülhetetlen partner – ez az alapvető felvevőpiaca az orosz energiaexportnak –, de az elmúlt években érdeklődésében súlyponteltolódás érzékelhető: mind nagyobb lendületet vesz a volt szovjet tagköztársaságok egy részének gazdasági, védelmi-politikai integrációja. Ennek egyik eleme az orosz–belarusz–kazah vámszövetség (TSZ), amelyben Moszkva szívesen látná Ukrajnát is.

Kijev azonban az EU-val kötendő társulási szerződés miatt ingadozik, olyannyira, hogy a héten váratlanul elmaradt Viktor Janukovics moszkvai útja is. Az orosz sajtó szerint az ukrán elnök azután mondta le az utat, hogy telefonon beszélt az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval. – Oroszország senkit sem kényszerít a vámszövetségbe – jelentette ki ugyanakkor Csizsov, megjegyezve, hogy ezzel együtt az EU-nak sem lehet kifogása az eurázsiai integrációs folyamatok alakulásával szemben.

Moszkvában tárgyaltak szerdán a TSZ, majd a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagjai is. Az Oroszország mellett Belaruszt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tadzsikisztánt és Örményországot tömörítő szervezet a találkozón kollektív haderő létrehozásáról döntött. Ez egy szervezetbe tömöríti az ODKB korábban létrehozott közös egységeit, a gyors reagálású haderőtől a katasztrófaelhárítókig.

Moszkva szerint a Nyugat roszsz szemmel nézi a posztszovjet integrációt, amelynek előre haladtával erősödnek az európai kifogások Oroszország emberjogi helyzetével kapcsolatban. Ezt jelezte az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének októberben elfogadott határozata, amely minden korábbinál élesebben bírálta Putyint a demokratikus szabadságjogok megnyirbálásáért. A kérdés az amerikai törvényhozás által megszavazott Magnyitszkij-lista kapcsán erősödött fel: Washington olyan ügyészektől, orvosoktól tagadná meg az amerikai vízumot, akik érintettek lehetnek a 2008-ban előzetes letartóztatásba helyezett Szergej Magnitszkij halálában. (A könyvvizsgáló korrupciós visszaéléssel vádolta az orosz ügyészséget.) Az EU ugyanakkor jelezte, hogy hasonló szankciókra nem készül Moszkvával szemben.

 

Putyin, a demokrata

Az elnöki székbe visszatért Vlagyimir Putyin négy év szünet után ismét évvégi maratoni sajtókonferenciát tartott. A négy és fél órás rendezvényen az elnök a gazdasági sikerekről számolt be (3,7 százalékos GDP-növekedés, 5 százalékos munkanélküliség, 164 milliárd dolláros kereskedelmi aktívum, 527 milliárd dollárig növekedő dollártartalék), majd újságírók kérdéseire válaszolt. Üdvözölte a moszkvai bíróság döntését, amely nyomán Mihail Hodorkovszkij 2016 helyett két év múlva szabadulhat.

Hangsúlyozta, hogy a bíróság önállóan döntött az adócsalásért elítélt – Putyin szerint gyilkosságra is utasítást adó – egykori olajmilliárdos ügyében. Kisebb meglepetést okozott Putyin azzal, hogy a fővárost csaknem húsz éven át, 2010-ig irányító Jurij Luzskov kapcsán megjegyezte: korai még vádat emelni ellene, de több ügyben folyik már őt érintő nyomozás. (Igaz, a 76 éves expolgármester és a belügyminisztérium közölte: nem tudnak ilyen nyomozásról.) Ezen kívül az államfő támogatólag nyilatkozott a Magnyitszkij-listára adott válaszról, amely megtiltaná az orosz árvák örökbeadását amerikai szülőknek, és visszautasította a vádat, hogy autoriter vezető volna. – Ha jobbnak találtam volna a totalitárius rendszert, egyszerűen alkotmányt módosítottam volna – érvelt Putyin.

Hozzátette, hogy ezt könnyű lett volna elérnie pártja kétharmados többsége révén.

 

José Manuel Barroso és Vlagyimir Putyin. Moszkva áttörésre számít
José Manuel Barroso és Vlagyimir Putyin. Moszkva áttörésre számít
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.