Színes EU: itt írja alá!

Mert jó! – feleli széles mosollyal Darabos Ágnes, amikor arról faggatom, miért szán rengeteg időt és energiát egymillió aláírás összegyűjtésére. Pénzt nem kap érte, és még abban sem lehet biztos, hogy az aláírások megszerzésével eléri a célját.

De az ügyben mélyen hisz. Amikor az osztrák Markus G. – aki a Facebookon már ismerőse volt – megkérdezte, hogy nincs-e kedve csatlakozni a Fraternité 2020 kezdeményezéshez, azonnal igent mondott. Az F2020-at Markus és egy belga egyetemista indította el, és idén május 9-én (hát persze, az Európa-napon) regisztrálták az Európai Bizottságnál. Utána már „csak” segítőket kellett találniuk minden egyes tagállamban.

Szerelmes az EU gondolatába Ágnes, és nem is titkolja, hogy nagyon idealistán áll a dologhoz. Igazi Európai Uniót csak az állampolgárok szintjén lehet létrehozni – érvel –, és ehhez az kell, hogy az európaiak jobban megismerjék egymás országait, szokásait, nyelveit. Éppen ezt a célt szolgálják az uniós csereprogramok (például az Erasmus vagy az Európai Önkéntes Szolgálat): nem nehéz kitalálni, hogy a Fraternité 2020-at ezek támogatására ötlötték ki.

Ügyesen kihasználták a szervezők az EU új találmányát, az európai polgári kezdeményezést. Egymillió aláírás összegyűjtésével arra lehet rávenni az Európai Bizottságot, hogy tűzzön napirendre egy témát, amellyel ezután a többi EU-intézmény is foglalkozni kénytelen. Az F2020 kérése igen egyszerű: az uniós költségvetés nagyobb részét szánják a csereprogramokra (a tagországok még a jelenlegi 1,6 százalékot is lefaragnák, a kezdeményezés viszont 3 százalékot javasol).

Nulla euró – ennyi az aláírásgyűjtő kampány költségvetése. A saját erejéből, a saját szabadidejében végzi a munkát összesen 52 európai fiatal, ők alkotják az úgynevezett polgári bizottságot. Ennek egyik magyar tagja Darabos Ágnes, aki politikai kampányban még sosem vett részt; mint mondja, ő maga is menet közben tanul bele a dolgokba. Végzős hallgató a Corvinus egyetem nemzetközi tanulmányok szakán, de közben dolgozik is.

Aláírni nem tollal, hanem a fraternite2020.eu honlapon lehet. Az Európai Bizottság annyi segítséget nyújt, hogy a saját szerverén tárolja az aláírásokat. Ezekből az október végi indulás óta közel hatvanezer gyűlt össze (Magyarországon nagyjából ezer), a határidő 2013. november 1. A legtöbb támogatót eddig Németországban és Belgiumban sikerült szerezni.

A modern korra utal az is, hogy a kampány elsősorban a közösségi médiában (Facebook, Twitter) zajlik. Segítenek európai parlamenti képviselők is, a magyarok közül egyelőre Göncz Kinga, Tabajdi Csaba és Surján László. Amikor Göncz Kinga a Facebook-oldalán kiposztolta az Fraternité 2020 akcióját, már az első napon hetvenen osztották meg. Európa-szerte beszálltak az aláírásgyűjtésbe nem kormányzati szervezetek (NGO-k) is.

A munka oroszlánrészét azonban a Darabos Ágneshez hasonló fiatal önkéntesek végzik. A 24 éves magyar egyetemista fáradhatatlanul jön-megy, szervez, népszerűsít, és mindezt irigylésre méltó lelkesedéssel teszi. – Biztosak vagyunk benne, hogy meglesz az egymillió aláírás, mindenki a szívét kiteszi – céloz rá, hogy a polgári bizottságban a többiek is ugyanilyen komolyan veszik a feladatukat. Közös meggyőződésük, hogy az Európai Uniót alulról fölfelé irányuló kezdeményezésekkel lehet igazán jobbá tenni, és a mostani pontosan ilyen.

Megerősíteni az uniós csereprogramokat nemcsak anyagi, hanem minőségi szempontból is szeretné a Fraternité 2020. Ezért szorgalmazza, hogy a résztvevők a fogadó ország kultúrájával és nyelvével is mélyebben megismerkedjenek, a helyi történelemről és civilizációról szóló előadások, illetve nyelvórák segítségével. Magyarán szólva, a sokszínű Európa csak akkor ér valamit, ha a színeket fel is fedezik.

Tizenhárom évesen beleszeretett a francia filmekbe: Ágnesnél így kezdődött Európa feltárása. Megtanult franciául, sokat járt Franciaországban; az utazásért amúgy is rajong. A zenében inkább a britet szereti, és ez jó alkalmat kínált Nagy-Britannia feltérképezésére. Ma már megrögzött európainak nevezi magát, aki mindeközben kritikusan szemléli az EU-t – ahogy fogalmaz, minél jobban ismerünk valamit, annál több hibáját látjuk. Ám az aláírások összeszedésétől semmi sem tántoríthatja el: „Felelősséget vállaltam érte. Ezt nem lehet otthagyni, most már az én gyermekem is”.

Milyen egymillió?

A polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogszabályra irányuló javaslatot a hatáskörébe tartozó területeken. A kezdeményezés szervezőinek egy év áll a rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a szükséges támogatást.

Néhányan a polgári bizottságból, a tábla jobb oldalánál Darabos Ágnes. Kiteszik a szívüket
Néhányan a polgári bizottságból, a tábla jobb oldalánál Darabos Ágnes. Kiteszik a szívüket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.