Ponta marad a miniszterelnök

A hivatalban lévő miniszterelnököt, Victor Pontát (képünkön) bízta meg újra a kormányalakítással a román elnök. Traian Basescu hétfő délben írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, véget vetve a december 9-i választások óta tartó bizonytalanságnak. A parlamenti pártokkal folytatott hétfői egyeztetésen Ponta volt az egyetlen jelölt, így az elnök neki adott kormányalakítási megbízást – indokolta a döntést az államfői hivatal közleménye. Az áprilisig kormányzó elnöki Demokrata Liberális Párt (PDL) a szavazatok 14 százalékát kapta a választásokon, és már az egyeztetések előtt közölte, hogy nem tart igényt a kormányzásra.

A Szociálliberális Unió (USL) megszerezte a mandátumok 67 százalékát a december 9-i választásokon, így magától értetődőnek tűnt, hogy a szövetség jelöltje kap felkérést a kabinet megalakítására. Csakhogy az államfő a választások előtt kijelentette: semmilyen körülmények között nem ad újabb kormányalakítási megbízást Pontának, akit Európa- és demokráciaellenesnek tart, miután a nyáron megpróbálta elmozdítani hivatalából. Lábra kaptak olyan spekulációk is, hogy Basescu egy másik USL-s politikust kérne fel, úgy próbálná szétverni a szociálliberálisok szövetségét. Végül az államfő beadta a derekát, de elemzők egyetértenek abban, hogy Basescu nem kapitulált, mandátumának 2014-es lejártáig aligha lesz gördülékeny együttműködése politikai ellenfelével.

Nem lesz tagja a kormánynak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek bevonása kapcsán az elmúlt napokban a szakítás lehetőségét is felvető vita zajlott az USL-ban. Az RMDSZ kormányzati szereplését Ponta vetette fel az urnazárás utáni első nyilatkozatában. A liberálisok előbb olyan feltételt szabtak az RMDSZ-nek, amelyet a szövetség nyilvánvalóan nem teljesíthet: ismerje el Románia nemzetállami voltát, vagyis mondjon le az alkotmány első cikkelyének a módosításáról, amit 1991 óta szorgalmaz. Hétfőn aztán Daniel Chitoiu, a párt alelnöke „elárulta”: a liberális pártvezetés már napokkal korábban formálisan is eldöntötte, hogy semmi szín alatt nem fogadja el az RMDSZ kormányra lépését. Nem zárta ki a lehetőséget, hogy az RMDSZ bevonása esetén a Nemzeti Liberális Párt kilépjen a szövetségből a szociáldemokratákkal. Nyomást gyakoroltak Pontára a Szociáldemokrata Párt megyei „kiskirályai” is. Többen emlékeztették pártelnöküket, hogy az RMDSZ-szel csakis az ügyvezető elnökség jóváhagyásával kezdhet koalíciós tárgyalásokat.

– Nyilvánvaló, hogy a román társadalom és a sajtó egy jelentős része nem készült fel az ország újraegyesítésére –jegyezte meg Ponta a hétfői döntő tanácskozás után. A liberális elnökkel az oldalán nyilatkozó szociáldemokrata politikus hozzátette: bár egyesek továbbra is háborúra vannak berendezkedve, nem mond le a tervéről, és lépésről lépésre végrehajtja. Fenntartja például elhatározását, hogy „miniszterelnökként és politikai vezetőként” együttműködjön a magyarság egyetlen legitim képviselőjével minden fontos kérdésben, így az alkotmány és a választási törvény módosítása, a decentralizáció és a regionális fejlesztés kapcsán. Biztosítja továbbá a magyarok képviseletét a közigazgatásban, a kisebbségek jogait érintő területeken, elsősorban az oktatásban és a kulturális adminisztrációban.

A kijelölt miniszterelnöknek elvileg tíz napja van, hogy összeállítsa a kabinetnévsort és a kormányprogramot, valamint a parlamenttől bizalmat kérjen. Ponta szeretné még karácsony előtt megtartani az első kormányülést, amelyen elfogadnák a jövő évi költségvetést is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.