Depardieu sértetten kivonul hazájából

Szánalmasnak bélyegezte Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök a híres színészt, Gérard Depardieu-t (képünkön), aki e sértés nyomán visszaadta francia útlevelét, s korábbi döntésének megfelelően átköltözött a határ túloldalán fekvő belga falucskába, Néchinbe.

A híres színész ugyanazon a vallóniai településen vásárolt házat, ahol az Auchan áruházlánc tulajdonosaként ismert francia Mulliez család számos tagja lakik. S az átköltözés oka is ugyanaz. Depardieu is a magas adók elől menekül a francia szupergazdagok által kedvelt településre, amely alig egy kilométerre van a francia határvárostól, Roubaix-tól.

Ám Depardieu-t nem engedték olyan könnyen elmenekülni, mint elődeit. Régen nem látott felzúdulást, valóságos nyilatkozatháborút robbantott ki az adózás elől megfutamodó színész tette, aki kapott az övéitől hideget-meleget. Hazafiatlannak, a pénz megszállottjának bélyegezték, aki a legnehezebb helyzetben hagyja ott az országot, s cseréli el az útlevelét egy adóívre.

Az egyébként is öntörvényűnek ismert színészt sem kell félteni: a vasárnapi párizsi lap, a Journal du dimanche hasábjain válaszolt a támadásra, nyílt levelet intézve Francois Hollande államfőhöz és Ayrault miniszterelnökhöz. Emlékezteti mindkettőjüket, hogy egyszerű családból származik, már 14 éves korában dolgoznia kellett. Előbb nyomdászként, majd segédmunkásként kereste a kenyerét, mígnem színész lett. Mint írja, 45 év alatt 145 millió eurót fizetett be az adóhatóságnak, soha egyetlen fillért el nem csalt. Idén is, mielőtt visszaadná francia útlevelét, éves jövedelmének 85 százalékát utalja át az államkasszába, s csak utána távozik.

– Nem kérem, hogy sajnáljanak, se azt, hogy irigyeljenek. De a szánalmas jelző mélyen sért, s nem akarok egy olyan országban élni, ahol a tehetséget, a tudást, a kreativitást nem becsülik, hanem büntetik. A franciákat továbbra is szeretem, de ehhez az országhoz többé semmi közöm – írja levelében a vérig sértett 63 éves sztár.

Belgium lett a szupergazdag francia adózók eldorádója, ahová már 2010 óta megindult a kivándorlás, pedig Nicolas Sarkozy elnöksége idején fokozatosan csökkentették a jövedelemadót. Viszont nem annyira, hogy Franciaország konkurálhasson északi szomszédjával, ahol sem vagyonadót nem kell fizetni, sem az ingatlaneladásból származó többletjövedelem után nem kopasztják meg az embert, kedvezőbbek az öröklési szabályok is. Ráadásul még belga állampolgárnak sem kell lenni mindehhez, elég évi 180 napig ott tartózkodni, s belgiumi állandó lakással rendelkezni.

Élnek is ezekkel az előnyökkel a francia szupergazdagok. Johnny Hallyday, a félig belga származású francia énekes szintén állampolgárságért folyamodott még 2005-ben, elkerülendő az adózást, de az ő kérelmét még elutasították, mivel nem tudta igazolni, hogy Belgiumban lakik. (Hallyday azóta svájci állampolgár lett, csakúgy, mint Alain Delon.)

Franciaország leggazdagabb emberének, Bernard Arnault-nak azonban már semmi nem állhatott útjába, idén nyáron ő is Belgiumban telepedett le. Magával vitte 40 milliárd dollárra becsült vagyonát is. A mágnás és műgyűjtő valójában az adóparadicsomként ismert Monacóba szeretett volna letelepedni, de Párizs elérte, hogy a francia állampolgárságú monacói lakosoknak ugyanannyi adót kelljen fizetniük, mint ha Franciaországban élnének. Az egymillió euró fölötti jövedelmeket 75 százalékos adókulccsal megadóztató Hollande most arra készül, hogy a belgákkal is hasonló megállapodást köt, mint Monacóval.

Gerard Depardieu a francia államfői kampányban. Az általa támogatott Nicolas Sarkozy elbukott, és most a színész képletesen is hátat fordít a francia zászlónak
French actor Gerard Depardieu delivers a speech during a campaign rally for France's President Nicolas Sarkozy, candidate for the 2012 French presidential election, in Villepinte, northern Paris March 11, 2012. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.