Moszkva is érzi Aszad bukását

Eddig teljes mellszélességgel kiállt Bassár el-Aszad rendszere mellett, ám Oroszország most kezd nyilvánosan is szembenézni a szíriai helyzettel. E komoly fordulatra utalt Mihail Bogdanov orosz külügyminiszterhelyettes, aki úgy nyilatkozott, hogy a damaszkuszi rezsim kezd veszíteni erejéből.

– Szembe kell néznünk a tényekkel, a szíriai ellenzék győzelmét nem lehet kizárni. A damaszkuszi kormány ellenőrzése alól egyre nagyobb területek csúsznak ki – idézte a RIA-Novosztyi a Kreml közel-keleti különmegbízottját. Bogdanov az első vezető beosztású moszkvai politikus, aki nyíltan elismerte, hogy komoly bajban van Aszad rendszere.

Az orosz diplomata arra nem utalt, hogy hazája megváltoztatná az Aszad-rezsim támogatásával kapcsolatos politikáját. Szíria a közel-keleti orosz jelenlét utolsó bástyája, a Szovjetunió, majd Oroszország is óriási összegeket fektetett be az országot több évtizede uraló Baath pártba. Bogdanov egyúttal békés megoldást sürgetett a húsz hónapja tartó és becslések szerint legalább negyvenezer halálos áldozatot követelő polgárháború befejezése érdekében.

Közben a NATO-főtitkár is arról beszélt, hogy a szír rezsim az összeomlás szélén áll – írta a Reuters. Anders Fogh Rasmussen megerősítette azon információkat, hogy a kormánycsapatok Szíria északi részén Scud típusú, rövid hatótávolságú rakétákkal lőtték az ellenzéki erőket. Az utóbbiak egyre több bombatámadást követnek el damaszkuszi kormányzati és katonai létesítmények ellen. A Reutersnek nyilatkozott a szír nemzeti koalíció elnöke, Moaz al-Hatib, és bírálta a nemzetközi közösséget, amiért nem nyújtott segítséget a szír népnek: most már nem is várnak ilyesmit, inkább saját kezükbe veszik a sorsukat – mondta. Al-Hatib ugyanakkor felelőssé tette a külföldet amiatt, hogy Szíriában megerősödtek az iszlám szélsőségesek, mert Aszad ámokfutása és a Nyugat hallgatása az ő malmukra hajtotta a vizet.

Hamarosan Magyarország is elismerheti a szír nép legitim képviselőjének az ellenzéki erőket tömörítő nemzeti koalíciót – hangzott el Martonyi János magyar külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Martonyi emlékeztetett arra, hogy a marokkói Marrakeshben a Szíria Barátai nevű, mintegy hetven országot tömörítő csoport Szíria legitim képviselőjének ismerte el a Moaz al-Hatib mérsékelt imám által vezetett nemzeti koalíciót. Hasonló bejelentést tett az Egyesült Államok is. Martonyi fontosnak nevezte, hogy a szír ellenzéki koalíció vonja be soraiba a kurdokat és a keresztény kisebbséget is, az utóbbiaknak biztosítson megfelelő védelmet. Közlése szerint a Szíriában érdekelt Mol több százezer dolláros felajánlást tett törökországi menekülttáborokban lévő, sebesült szíriai gyermekek magyarországi gyógykezelésére.

Bombatámadás Damaszkusz külvárosában. Tizenhat halálos áldozat, huszonöt sérült
Bombatámadás Damaszkusz külvárosában. Tizenhat halálos áldozat, huszonöt sérült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.