Tőkésék leszerepeltek, de eltökéltek

Felkerültünk a román nagypolitika térképére – értékelte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a vasárnapi választások eredményét. Toró T. Tibor vasárnap éjszaka nyilatkozott az MTI-nek, amikor már nyilvánvaló volt, hogy pártjának nem lesz képviselője a bukaresti törvényhozásban.

Az exit poll mérések eredményeinek közzététele után az EMNP vezetői valósággal elbújtak a sajtó elől. A párt sepsiszentgyörgyi választási központjában a beígért sajtótájékoztatón egyedül Sánta Imre képviselőjelölt jelent meg. A Székely Mikó Kollégium államosítása kapcsán ismertté vált, alig egy hónapja politikai pályára lépett református lelkész úgy értékelte: nem sikertörténet, de nem is kudarc az EMNP választási szereplése, annak ellenére, hogy a párt nem érte el a kitűzött célt, vagyis nem jutott be a parlamentbe. Úgy vélte, hogy a részvétel lehetett volna magasabb, de az RMDSZ elbizonytalanította az EMNP potenciális választóit. Toró T. Tibor pártelnök első, késő éjszakai megszólalásában eredménynek könyvelte el, hogy az exit poll felmérések egy százalék fölötti EMNP-eredményt jeleztek, és a párt több szavazatot kapott, mint a nyári önkormányzati választásokon. Hiába valószínűsítette azonban, hogy azok is az EMNP-re szavaztak, akik az önkormányzati választásokon a Magyar Polgári Pártot (MPP) támogatták. A szavazatok 95 százalékának összeszámlálása után valószínűsíthető, hogy az EMNP-re legfeljebb hatvanezren adták szavazatukat,míg júniusban a két törpepárt összesen százezer voksot összesített. Toró arra a következtetésre jutott, hogy „ez nem rossz eredmény egy egyéves párttól, folytatásra ösztönöz, azt mutatja, nem lehet szőnyeg alá söpörni a néppártot”. Az EMNP-nek nem sikerült átlépnie az alternatív küszöböt sem, amely hat képviselői és három szenátori mandátum megszerzését feltételezte volna. Országos szinten a párt a voksok 0,65 százalékát szerezte meg. Toró szerint nem vesztek el a pártra leadott szavazatok, hiszen ezek „értékelvű szavazatok voltak, amelyek haszna a későbbiekben meg fog mutatkozni”. Az eredmények szerinte azt jelzik, hogy a néppárt társadalmi beágyazottságán még fejleszteni kell, de már „nem fényévre, hanem 3 és fél, 4 évre vagyunk a 6+3-tól (hat képviselői, három szenátor mandátum)”. – Ennyi idő kell, hogy felfuttassuk a néppártot, hogy összemérhető legyen egy olyan erős branddel, mint az RMDSZ tulipánja” – fejtegette. Úgy vélte, az RMDSZ-szel meg lehet egyezni stratégiai célokban, amelyek a romániai magyarság érdekeit szolgálják, de egyrészt az erősebbnek kell kezdeményeznie, másrészt a néppárt számára nem az a megoldás, hogy visszatér az RMDSZ-be, „mert az emberek nem akarnak egypártrendszerről hallani”.

Tőkés László, az EMNP-t létrehozó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az MTI-nek azt mondta: „a budapesti rendszerváltó politikai vonallal ellentétben Bukarestben a restaurációs politikai vonal látszik győzedelmeskedni”. Az európai parlamenti képviselő sajnálatosnak tartotta, hogy az RMDSZ máris bejelentette a tárgyalási készségét a „posztkommunista visszarendeződés képviselőivel”. Tőkés szerint az EMNP-nek rendelkezésére áll a következő négy év ahhoz, hogy olyan győzelmet érjen el, amilyet a Fidesz ért el a két évvel ezelőtti parlamenti választáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.