Kormányra kerülhet az RMDSZ

– A román miniszterelnök pontosan látja, hogy a magyar kisebbség érdekeit a kormányban is képviselni kell, és csak így lehet elérni a kisebbségi jogok stabilitását – értékelte Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfői sajtótájékoztatóján Victor Ponta miniszterelnök vasárnap esti gesztusát, amellyel tárgyalásokra hívta az RMDSZ-t. Kelemen jelezte, hogy a szövetség operatív vezetését ellátó állandó tanács (SZÁT) pénteken ülésezik, de a testület tagjai még azelőtt konzultálnak egymással a koalíciós feltételekről.

Ahogy előrehalad a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok összesítése, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy a Szociálliberális Uniónak (USL) nem lenne szüksége az RMDSZ támogatására sem a kormányzáshoz, sem a kétharmados többséget igénylő alkotmánymódosításhoz. A voksok 99 százalékának összesítése alapján az USL megszerezte a voksok közel 60 százalékát. A májusig kormányzó jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) a voksok 16,5 százalékát kapta, a Dan Diaconescu Néppártra (PPDD) 14, az RMDSZ-re 5,15 százalék voksolt.

Az RMDSZ valamennyi székelyföldi választókerületben nyert – közölte Kelemen Hunor szövetségi elnök. Csak a végeredmények ismeretében, az országos és a megyei visszaosztás után derül ki, hogy pontosan hány mandátum illeti meg az RMDSZ-t, de Kelemen szerint biztosra vehető, hogy önálló frakciót alakíthatnak a bukaresti parlament mindkét házában.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök még a választás estéjén, vasárnap azt mondta, szövetsége nem egy „ötszázalékos” párt, hanem az erdélyi magyar közösség képviselője. – Minden erdélyi magyar választót képviselnünk kell, képviselni fogunk, képviselni tudunk függetlenül attól, hogy december 9-én hogyan szavazott, vagy egyáltalán elment-e szavazni – fogalmazott Kelemen. Jelezte, hogy az RMDSZ a gazdasági reformért, a kisebbségi jogokért és a régióátszervezésért tárgyalásokat kezd azokkal, akik a kormányzásra felhatalmazást kaptak.

A balközép USL berkeiben nem mindenki örül annak, hogy a szociáldemokrata (PSD) kormányfő megpendítette a megállapodás lehetőségét a magyarokkal. Több liberális (PNL) politikus vehemensen elutasította még a tárgyalások gondolatát is. Puiu Hasotti alelnök és kulturális miniszter emlékeztetett: az USL azt ígérte, hogy ellenzékbe küldi a magyarokat. Megszólalt Gigi Becali, a magyarellenes és antiszemita kiszólásairól ismert üzletember és EP-képviselő is, akit az USL a liberálisok révén Bukarestben indított képviselőnek. – Bármikor összehozok egy RMDSZ-méretű frakciót –érvelt Becali, aki saját bevallása szerint pénzért vásárolta korábbi alakulatát, az Új Generáció Pártot. Crin Antonescu liberális pártelnök és USL-társelnök is előbb a tárgyalások ellen szólalt fel, majd Pontával közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján enyhített álláspontján. – Nincs szükségünk az RMDSZ-re, de itt más megközelítésről, felelősségteljes nyitásról van szó – fogalmazott Antonescu.

Megfigyelők szerint Pontának mindenekelőtt azért van szüksége az RMDSZ-re, hogy a szövetség befolyását felhasználva megpuhítsa az európai vezetőket. Az államfő leváltására tett júliusi próbálkozást a néppárti (EPP) Európai Bizottság a jogállamiság lebontására tett kísérletként értelmezte, az RMDSZ ázsiója pedig megnőtt az EPP-ben az őszi bukaresti kongresszus után, amelynek a magyar szövetség társszervezője és házigazdája volt. Szakértők szerint Brüsszellel azért sem árt jó viszonyban lennie a Ponta-kormánynak, mert jövőre szeretné megújítani az IMF-fel, az EB-vel és a Világbankkal kötött óvatossági hitelmegállapodást.

Másrészt Ponta ki akarja zárni annak a lehetőségét, hogy Traian Basescu megpróbáljon parlamenti többséget létrehozni az ARD és az RMDSZ köré. Többen a parlamenti többség megváltoztatásának szándékát olvasták ki abból, hogy vasárnap, az urnazárás előtt pár órával Basescu szavazásra buzdította a magyarokat a Facebookon közzétett videoüzenetében. Nem ez lenne az első alkalom, hogy törvényhozók tömegesen átállnak egyik oldalról a másikra, az USL-nek tehát jó maga mellett tudnia az RMDSZ-t.

Ami a parlamenti többség megváltoztatásának a szándékát illeti, Antonescu figyelmeztetett, hogy Basescu „politikai atomháborút” indítana el, ha nem Pontának ad megbízást a kormányalakításra. „És atomcsapásra atomcsapás lesz a válasz” – tette hozzá. A választások végeredményét szerdán-csütörtökön teszik közzé, az államfőnek az azt követő húsz napon belül kell összehívnia a parlamentet, illetve szintén rá hárul a feladat, hogy kormányalakítási megbízást adjon a többség miniszterelnök-jelöltjének.

Victor Ponta román kormányfő a választások után: karácsonyi hangulatban
Victor Ponta román kormányfő a választások után: karácsonyi hangulatban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.