Berlusconitól retteg az unió

Az európai pénzpiacok pánikkal reagáltak arra, hogy a kiváló válságmenedzserként ismert Mario Monti olasz miniszterelnök a hét végén bejelentette távozási szándékát, miután a római parlamentben elveszítette többségi támogatását. Nemcsak a milánói, de a jelentősebb európai tőzsdék is eséssel nyitottak hétfőn, legnagyobb mértékben a bankpapírok kezdtek el zuhanni. A hír kétségkívül felerősítette az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmakat, hiszen a görög csőd, a spanyol és a portugál gazdaság gyengélkedése után más sem hiányzik, mint hogy Itália is padlóra kerüljön.

– Csak nehogy megint Berlusconi jöjjön! – fohászkodtak vezető európai politikusok annak tudatában, hogy a jobbközép Szabadság Népe (Pdl) vezére – aki a múlt héten jelentette be visszatérését a politikába – közismerten reformellenes. Márpedig José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a római hír hallatán arra figyelmeztetett, hogy az olasz kormányválság miatt nem állhatnak le a Monti által egy évvel ezelőtt elindított reformok. Barroso szerint Olaszország gazdasága még mindig nagyon sérülékeny, és végzetes lenne, ha a választási kampányban egymással vetélkedő politikusok megkérdőjeleznék a gazdaság helyreállítása érdekében hozott megszorító intézkedéseket.

Mario Monti búcsúzik. A tekintélyét védi
Italy's Prime Minister Mario Monti gestures at the World Policy Conference in Cannes December 8, 2012. The World Policy Conference is devoted to the issue of global governance in all its aspects and takes place from December 7 to 10. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE - Tags: POLITICS)

Nagy terjedelemben idézik a hétfői olasz lapok az uniós mentőalapok irányításáért felelős Klaus Regling volt német pénzügyminiszter szavait, aki a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában így fogalmazott: „Olaszország fontos reformokat hajtott végre. Ezeket a piacok eddig elismerték, ám a legújabb fejleményekre nyugtalanul reagáltak”.

Még hogy nyugtalanul? Pánikkal. A kormány több hónapos munkája semmisült meg a milánói tőzsde hétfői megnyitása utáni néhány óra alatt – írta az Il Sole 24 ore című olasz gazdasági napilap, Giorgio Napolitano sürgős beavatkozását követelve. S valóban, az olasz államfő környezetéből származó információ szerint Napolitano a pénzpiac alakulása szerint dönt a parlamenti választások időpontjáról. Úgy tudni, hogy az államfő egy hét múlva, szokásos karácsony előtti üzenetében jelenti be a döntését. Az olasz sajtó arra számít, hogy Napolitano az ünnepek előtt feloszlatja a parlamentet, rögtön a költségvetési törvény elfogadása után. A választásokat alighanem február 10–24. között tartják.

Élénken foglalkoztatja az olasz sajtót Mario Monti jövőbeni sorsa. Korábban számos kisebb centrumpárt vezetője nyilatkozta, hogy választás ide vagy oda, jövő tavasszal a gazdasági krízist jól menedzselő, az európai piacok Rómával szembeni bizalmát helyreállító Montival kellene folytatni. Ekkor azonban közbeszólt az államfő: ne felejtsék, Monti nem lehet képviselőjelölt, mert örökös szenátorként nem indulhat a választáson. Azóta is elemzik Napolitano intelmét, s ma már sokan úgy látják, hogy az államfő csupán a választási kampány kíméletlen küzdelmeiből akarta kimenekíteni miniszterelnökét. Az sincs kizárva, hogy azt követően Montit a választások győztese fölkérje miniszterelnöknek. Az érintett maga egyelőre lebegteti ezt a lehetőséget. A baloldali La Repubblicában hétfőn megjelent interjújában annyit mondott, hogy erre egyelőre nem tud válaszolni.

Napolitano arra kapacitálja, hogy legyen ő az utódja. Bizonyosra vehető, hogy ez esetben a parlament két háza nagy többséggel rá szavazna. De az sincs kizárva, hogy Monti nagyobb kihívásnak tartaná a gyakorlati politizálást, s képességei is inkább erre teszik alkalmassá. Miniszterelnökként azzal foglalkozhatna, amihez a legjobban ért: a gazdasággal.

Tény, hogy az olasz belpolitika két főszereplője, a jobbközép és a balközép párt pillanatnyilag nem számol Montival. Immár biztosra vehető, hogy a Szabadság Népe feloszlik – az abban szereplő pártok alighanem egyedül próbálkoznak parlamentbe jutni –, Silvio Berlusconi pedig újjáalakítja egykori sikerpártját, a Forza Italiát, és hatodszor is nekifut a miniszterelnök-jelöltségnek. Berlusconi máris harci mezt öltött, s első töltényét mindjárt Montinak szánta. „Nem félek Montitól, de kíváncsi vagyok, van-e mersze a választásokon indulni, miután én megengedtem neki, hogy kormányfő legyen” –nyilatkozta a Lovag házilapjában, az Il Giornaléban. A balközép vezére, s múlt vasárnap óta miniszterelnökjelöltje, Pierluigi Bersani sokkal udvariasabb stílusban próbálja eltanácsolni Montit. „Itáliának még szüksége lehet a szakértelmére, jobb, ha távol tartja magát az ütésektől, amivel egy választási kampány jár.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.