Párt-Mikulás az óvodában

Ez lesz az utolsó pecsét – figyelmeztetik a politikusokat erdélyi fiatalok abban a dalban, amelyet két nap alatt közel negyvenezren néztek meg a You-Tube videomegosztó portálon. Ebben kolozsvári huszonévesek azt üzenik: elegük van abból, hogy a kampány a pártokról szól, nem pedig róluk. A Fészbuk dzsenerésön: Az Utolsó pecsét című dal nemcsak az erdélyi fiatalok hangulatáról árulkodik, hanem a kampány kiélezettségéről is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a rendszerváltás óta először vetélytársa van: a Tőkés Lászlóhoz kötődő, Fidesz-támogatással grundolt Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Korábban is előfordult, hogy rezgett a léc, de az ötszázalékos parlamenti küszöb eléréséhez eddig elég volt a mozgósításra összepontosítania az RMDSZ-nek. Ezúttal a választónak egy pluszdöntést kell hoznia: melyik párt jelöltjére üti a pecsétet. A felmérések szerint a legtöbben továbbra is az RMDSZ-t választják. A szövetségre országos szinten a választók öt százaléka szavazna, az EMNP a voksok 1,2 százalékára számíthat.

Sokakat taszít a magyar-magyar verseny. Az utóbbi napokban a kampánycsapatok nemegyszer ingerült tiltakozással szembesültek, amikor szórólappal kínálták az embereket. A társadalom választóvonalai is élesebbé váltak. A történelmi egyházak vezetői félreérthetetlenül állást foglaltak az RMDSZ mellett, Tőkés László volt református püspök korábbi egyházkerülete névleg is.

Helyenként az iskolába is beférkőzött a kampány. A Transindex hírportál számol be egy esetről, amikor a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnáziumban a tizenkettedikesek filozófiaórán Spinoza és Kant helyett az EMNP kampányának főbb elemeivel ismerkedhettek meg. Másutt arról olvasni, hogy az óvodában párt-Mikulás hozta az ajándékot.

A versenynek tulajdonítható, hogy az RMDSZ a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetett a választók közvetlen meggyőzésére. A képviselőjelöltek négy hét alatt több ezer emberrel találkoztak. Burkoltan, de egyértelműen az RMDSZ-t támogatta a Magyar Polgári Párt (MPP) korábbi elnöke is.

Szász Jenő a Duna TV-ben azt mondta: nem hiszi, hogy a Néppártnak esélye volna bejutni a parlamentbe, így félő, hogy a jelöltjeire leadott szavazatok valójában a román pártokat erősítenék. Az EMNP pedig éppen arra összpontosította a kampányát, hogy meggyőzze az erdélyieket: két magyar szervezet is bejuthat a parlamentbe. Az EMNP az úgynevezett alternatív küszöböt célozta meg: ehhez három egyéni szenátori és hat képviselői mandátumot kell szereznie, ami a parlamenti mandátumok két százalékának felel meg. Ellenben az RMDSZ már akkor sem érhetné el az ötszázalékos küszöböt, ha az EMNP országos szinten megszerzi a szavazatok másfél százalékát, feltéve hogy a 6,5 százaléknyi magyar ugyanolyan arányban megy el voksolni, mint a románok.

Tőkés László, az EMNP-t létrehozó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke ennek ellenére történelmi esélyről beszélt: végre lesz, aki „Erdély és az erdélyi magyarság autonómiáját is képviselje Bukarestben”. Arról már nem szívesen beszélnek az EMNP vezetői, hogyan látják kivitelezhetőnek az autonómiát. Szilágyi Zsolt alelnök a román közrádió egyik kampányműsorában elmondta, hogy „természetesen törvénytervezetet fognak benyújtani”.

Ennek elfogadásához az EMNP-nek meg kell szereznie a román pártok támogatását, csakhogy „Tőkés pártját” Bukarestben szélsőséges erőként tartják számon. Nem utolsósorban pedig az EMNP maga is azt állítja, hogy ellentétben az RMDSZ-szel, nincs szándékában egyezkedni a román pártokkal.

Toró T. Tibor pártelnök bevallotta, hogy nem számít jobb eredményre, mint a júniusi helyhatósági választásokon, amikor az EMNP a magyar szavazatok mindössze 7 százalékát szerezte meg. A cél a 2016-os választásokig annyira megerősíteni a Néppártot, hogy az RMDSZ is kénytelen legyen együttműködni vele. (Sz. L.)

Autonómiapárti tüntetés 2012 novemberében Sepsiszentgyörgyön
Autonómiapárti tüntetés 2012 novemberében Sepsiszentgyörgyön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.