A sokmilliárdos CD-rejtély

Valóságos politikai-gazdasági krimi bontakozik ki Görögországban egy titokzatos CD körül. Már megint a gazdagok járnak jól – háborog a görög közvélemény. Veszélyben a görögországi sajtószabadság – háborog a nemzetközi közvélemény.

Mindkettőnek igaza van.

Az athéni „thriller” legújabb fejleménye, hogy a Lagarde-lista néven elhíresült ügy aktáját (benne az előzetes vizsgálat eredményeivel) a legfelső bíróság átadta a görög igazságügy-miniszternek. Most a parlamentnek kell eldöntenie, hogy felelősségre vonja-e – legalább a látszat kedvéért – a politikusok bármelyikét. Különösen fájdalmas történet ez a fizetés- és nyugdíjcsökkentések, adóemelések ritmusára élő lakosságnak. Amely akkor hallott először a Lagarde-listáról, amikor a Hot Doc című hetilap közzétette kétezer görög nevét, akik svájci bankszámlákon közel kétmilliárd eurót halmoztak fel. Nem állította az újság, hogy adóelkerülőkről lenne szó, csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy a görög kormány már két éve ül a rejtélyes listán, és nem tesz semmit.

Ennél is fájdalmasabb, ami azóta történt. A Hot Doc főszerkesztőjét, Kosztasz Vakszevaniszt, bíróság elé állították személyes adatokkal való visszaélés vádjával. Ez nemzetközi felzúdulást váltott ki, és jó néhány külföldi lap megjegyezte: a sajtószabadságot most már nemcsak Magyarországon, hanem Görögországban is félteni kell. S noha Vakszevaniszt első fokon felmentették, az athéni ügyészi hivatal fellebbezett – az újságírót tehát ismét perbe foghatják. Ha bűnösnek találják, két év börtönre vagy pénzbírságra ítélhetik.

Érdekes egybeesés, hogy francia pénzügyminiszterként éppen az a Christine Lagarde adta át a görög kormánynak – még 2010 őszén – a lehetséges adóelkerülők nevét tartalmazó CD-t, aki ma a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójaként kéri számon a kőkemény követelmények teljesítését. Akciófilmbe illő körülmények között kerültek az adatok a francia hatóságokhoz. Hervé Falciani, a HSBC bank genfi fiókjának informatikusa lopta el az információkat, amelyeket ezután európai kormányoknak próbált eladni. A rendőrség átkutatta Falciani franciaországi otthonát, és számítógépes fájlokban összesen 130 ezer potenciális adóelkerülő nevére bukkant (közülük 24 ezer európai).

Jó néhány görög név is szerepel a Falciani-dossziéban – figyelmeztette 2010 nyarán a francia titkosszolgálat az athéni kollégákat, hozzátéve: a párizsi kormány kész átadni a listát. Ezt Lagarde diplomáciai csatornákon, CD-lemezre kiírva el is juttatta görög partnerének, Jorgosz Papakonsztantinunak. A kényes adatok sorsát innentől homály fedi. Papakonsztantinu nem kezdett vizsgálódni, és később azzal védekezett, hogy a lemezt az egyik munkatársa elvesztette. Utódja, Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter – ma már az egyik koalíciós párt, a Paszok vezére – más verzióval állt elő: azért nem csinált semmit, mert az információk lopottak voltak. Christine Lagarde azonban megjegyezte, hogy más országokat ez nem akadályozott meg az adócsalók levadászásában.

Szappanoperába hajlottak utána az események. Kiderült, hogy a görög parlament sem ússza meg az eset kivizsgálását, csakhogy a pénzügyi tárca jelenlegi vezetője, Janisz Szturnarasz közölte: amikor idén júniusban átvette a hivatalát, nyoma sem volt az ominózus listának. Éppen arra készült, hogy új példányt kérjen Párizstól, amikor előlépett Venizelosz, aki – láss csodát –talált egy másolatot a fiókjában…

Félretéve a tréfát, rendkívül kiábrándító képet fest a válság tépázta Görögország politikai elitjéről a Lagarde-lista kezelése. A nevek között nem csupán ismert üzletemberek, orvosok és ügyvédek bukkannak fel, hanem politikusok és hozzátartozóik is. A múlt vasárnap két görög lap (rendőrségi forrásokra hivatkozva) azt állította, hogy Margarita Papandreu, a volt kormányfő anyja is ott van a legnagyobb betétesek között, 550 millió eurós bankszámlával. Ezt mind a 89 éves asszony, mind a fia, Jeórjiosz Papandreu felháborodottan cáfolták.

Elképzelésük viszont máris van az átlagpolgároknak, miért nem siettek a pártok utánajárni a svájci számlákon nyugvó pénzek eredetének. Sőt sokan azt gyanítják, hogy az adatokat zsarolásra is felhasználták. S ha az adóelkerülők elleni harc eddig szinte semmilyen eredményt nem hozott, valószínűleg ugyanilyen eredménytelen lesz a Lagarde-krimiben érintett politikusok elszámoltatása is.

Janisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter és Christine Lagarde IMF-vezérigazgató. Egymásra mutogatnak
Janisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter és Christine Lagarde IMF-vezérigazgató. Egymásra mutogatnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.