Teherán a Nílus partján?

Egyiptom lesz az új Irán? Ezt a kérdést tették fel az egyiptomi ellenzék tagjai, miután megismerték az alkotmányozó gyűlés által szombaton megszövegezett – és még ugyanazon a napon az államfőnek benyújtott – alkotmánytervezetet.

Amint várható volt, a testület muzulmán vallású tagjai olyan dokumentumot szerkesztettek, amely az iszlám jogrend (saria) fő elveire hivatkozik, s korlátozza a szólásszabadságot és a nők jogait. (A százfőnyi gyűlésben alig tucatnyi keresztény képviselőnek jutott hely, de tiltakozásul ők is távol maradtak a szavazástól.) Mohamed Murszi államfőt azonban kevéssé zavarja az ellenzék félelme, miszerint az új alkotmánytervezet nagy lépés a politikai iszlám felé vezető úton, és a dokumentumot alkalmasnak találta arra, hogy december 15-én népszavazásra tűzzék ki.

Tüntetés és ellentüntetés előzte meg az alkotmányozó gyűlés sebtében elvégzett munkáját, amelynek legitimitását amúgy is sokan kétségbe vonják Egyiptomban. A Mubarak megdöntésében főszerepet játszó kairói Tahrir téren tízezrek gyűltek össze pénteken, tiltakozván az új alkotmánytervezet és az államfő jogköreit kiszélesítő rendelet ellen.

Erre válaszul szombaton Murszi hívei vonultak utcára, éltetve a Muzulmán Testvériség által az államfői székbe juttatott elnököt és az új alkotmánytervezetet. A Kairói Egyetem előtt a zászlókat lengető tömeg azt skandálta, hogy „a nép Isten törvényének alkalmazását akarja”. A demonstrációt a Muzulmán Testvériség szervezte, s a tömeg nagy részét vidékről autóbuszokkal szállították a fővárosba.

A megmozdulás hangulatát minősítette úgy az ellenzék, hogy „Teherán költözött a Nílus partjára”. De a tüntetések és ellentüntetések már nem csupán az utca képét formálják, hanem a politikára is hatással vannak. Vasárnap az egyiptomi legfelsőbb bíróság kénytelen volt elhalasztani ülését, mert az épület előtt Murszi elnök több ezer híve tüntetett. Ebben a hangulatban a testület nem merte vállalni a döntést a parlament felsőházának és az alkotmányozó gyűlésnek a törvényességéről.

A legfelsőbb bíróságnak – ha következetes – ki kellett volna mondania, hogy mind az alkotmányozó gyűlés, mind a parlament felsőháza törvénytelenül működik, mindkettőt fel kellene oszlatni. Ugyanez történt júniusban, amikor az alkotmánybíróság döntése nyomán a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa feloszlatta a parlament alsóházát. Az alkotmányellenesség oka az volt, hogy a képviselők egyharmadát törvénytelenül választották meg, s a függetlenek számára fenntartott helyeken is a pártok, főképp a Muzulmán Testvériség jelöltjei jutottak be a törvényhozásba.

Ugyanezt a törvénytelenséget kellett volna megállapítania vasárnap a legfelsőbb bíróságnak a felsőház, illetve az alkotmányozó gyűlés vonatkozásában, de a feldühödött tömeg a döntést megakadályozta. Mohamed Murszi november 22-én rendeleti úton a saját kezében összpontosította a hatalmat, arra hivatkozva, hogy nem engedheti meg a főleg a régi rezsim kiszolgálóiból álló igazságszolgáltatásnak a demokratikus átmenet hátráltatását. Egyiptomban addig nem rendezhetnek parlamenti választásokat, amíg az új alkotmány hatályba nem lép. Erre a december 15-i népszavazás után kerülhet sor.

Közös fotó a sokak szerint túl gyorsan elvégzett munka után: Mohamed Murszi (középen) és az alkotmányozó gyűlés tagjai szombaton
Közös fotó a sokak szerint túl gyorsan elvégzett munka után: Mohamed Murszi (középen) és az alkotmányozó gyűlés tagjai szombaton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.