Európában csak Csehország mondott nemet a palesztinokra

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon mondott köszönetet cseh kollégájának, Petr Necasnak, amiért a múlt heti ENSZ-közgyűlésen Csehország (egyetlen európai államként) nemmel szavazott arra, hogy Palesztina megfigyelői státuszt kapjon a világszervezetben. (Az ENSZ-közgyűlés csütörtökön 138 támogató szavazattal megfigyelői állami szintre emelte Palesztina státusát.)

„Az izraeli miniszterelnök e héten Németországba tartva megáll Prágában, hogy személyesen is kifejezze háláját e bátor és következetes magatartásáért” – jelentette be Michal Schuster kormányszóvivő. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök májusi prágai látogatásán kijelentette: Izraelnek Csehországnál nincs jobb barátja Európában.

Prága álláspontja odahaza elsősorban a politológusok és a politikusok között váltott ki vitát. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter kifejtette, hogy hazája legitimnek tartja és támogatja a palesztinoknak az önálló állam létrehozását célzó törekvéseit. Ezek azonban csupán az Izrael biztonságát szavatoló, kétoldalú egyezség alapján válhatnak valóra. „Az egyoldalú lépések, és ilyennek tartom a csütörtöki ENSZ-határozatot is, ártanak ennek a folyamatnak” – vélekedett.

Premysl Sobotka a leglátogatottabb cseh honlapon, az Aktuálne.cz oldalon megjelent véleményében kifejtette, hogy az ENSZ olyan államot emelt megfigyelői státusba, s ezzel a nemzetek közösségébe, amelyet „jórészt terroristák irányítanak”. „Ezzel a döntéssel világméretűvé szélesítették és intézményesítették azt a konfliktust, amelyet csak az érintett felek kétoldalú megállapodásával lehet rendezni. Az uniós tagországok nemrég még elítélték, most pedig valójában legitimálták a Hamaszt, amely néhány napja még iráni rakétákkal lőtte Izrael lakosait. Akik tartózkodtak a szavazáson, azok is a palesztinokat támogatták. Büszke vagyok arra, hogy legalább Csehországnak volt bátorsága nemmel szavazni” – jelentette ki Sobotka, aki a prágai szenátus alelnöke és a legerősebb kormányzati tényező, a Polgári Demokra Párt (ODS) államfőjelöltje.

Több prágai politikus történelmi párhuzamra mutatott rá: Csehszlovákiát a múlt század harmadik évtizedében ugyanúgy a létére törő országok vették körül, mint most Izraelt. „Akkor a nyugati országok tétova magatartása is hozzájárult Hitler megerősödéséhez és a második világháború kitöréséhez, ami számunkra örök mementó, ezért is osztjuk Izrael aggodalmait” – érvelt Necas cseh miniszterelnök. Több ellenzéki politikus viszont úgy véli, hogy Prága a csütörtöki szavazatával elszigetelődhet Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.