Abbasz jelképes győzelme

Bejött a várt eredmény az ENSZ-közgyűlés csütörtöki szavazásán: 138 állam szavazta meg, hogy Palesztina megfigyelő állam státuszt kapjon a világszervezetben. Kilenc ellenszavazat volt: Izraellel az USA és Kanada, Csehország, valamint további öt állam voksolt együtt. Negyvenegy ország – köztük az Egyesült Királyság, Németország, Ausztrália és Magyarország is – tartózkodott. Az igennel szavazók között volt Franciaország, Oroszország, Kína és több EU-tagállam is.

A reakció sem okozott meglepetést. Ramallahban petárdázással, lövöldözéssel és „Allah akbar!” kiáltásokkal köszöntötték a szavazást, amelyet óriás kivetítőkön egyenesben közvetítettek a szerény számban összegyűlt tömegnek. (Tel-Avivban háromszáz izraeli tüntető köszöntötte a palesztin állam elismerését a Jediot Ahronot elektronikus kiadása szerint.) Az AFP által megszólaltatott palesztinok egy része örült a történelmi elégtételnek, mások megjegyezték, ettől még Izrael marad, ahol van. Többek szerint a fegyveres harcnak folytatódnia kell.

A szavazás után Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerencsétlennek és kontraproduktívnak minősítette az ENSZ döntését, amely állítólag megtörte a tárgyalási folyamatot. Az izraeliek és a palesztinok évek óta nem tárgyalnak, legfeljebb tapogatózó, nem hivatalos megbeszélések voltak – eredmény nélkül. Az izraeli fél ennek ellenére az oslói békefolyamat megsértéséről beszél, arra hivatkozva, hogy Oslo szellemében tárgyalásos úton kell elérni a rendezést.

Vannak radikálisabb értékelések: Ron Prosor izraeli ENSZ-nagykövet szerint a szavazás eredménye „a terror jutalma”. Prosor azzal „értékelte le” a szavazás eredményét, hogy az ENSZ 193 tagállama közül csak nyolcvan-egynéhány számít demokráciának. Mark Regev kormányszóvivő a közgyűlésen felszólaló Mahmud Abbasz beszédét rágalmazó vádak litániájának nevezte.

Az izraeli kormány közben az ENSZ-döntésre válaszul háromezer új lakóegység építését engedélyezte Ciszjordániában. Benjamin Netanjahu kormánya ugyanakkor arra is vár, vajon bejelentkeznek-e a palesztinok a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICC). A The Jerusalem Post emlékeztet rá: az izraeli média e lehetőséget jogi-diplomáciai cunamiként ábrázolta, amelynek következtében az ICC izraeli katonák, politikusok és telepesek tömegeit nyelheti el. Az ICC áprilisban elutasította a palesztin kormányzat egy feljelentését. Most viszont főügyésze úgy nyilatkozott: tanulmányozzák, mit tegyenek a megváltozott helyzetben.

Az amerikai kongresszus büntetőintézkedésekkel fenyeget, ha a palesztinok beperlik Izraelt az ICC-nél, de hasonló nyilatkozatokat tettek kormánykörökből is. Abbasz feltehetően óvatos lesz, hiszen Izrael gyorsan elzárhatja a létfontosságú pénzcsapokat. Esetleg az európai segélyekkel is gond lehetne. Egy kereset esetén semmi esélye sem lenne semmilyen tárgyalásnak. Abbasz korábban azzal érvelt, éppen az ICC az esély a települések építésének leállítására és a tárgyalások újraindítására. A legtöbb nemzetközi elemző szerint a palesztinok jogi szempontból ugyan előléptették magukat, de sem tárgyalási esélyeik, sem a lakosság életkörülményei ettől nem javultak. A lépés jelképes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.