Védjen meg ezentúl a kormány!

Az írott sajtó semmibe vette saját etikai kódexét, és az elmúlt tíz évben a szenzációhajhászás jegyében feldúlta ártatlan emberek életét. Politikusok és a sajtó színe-java között túl intim, a közérdeket nem szolgáló viszony alakult ki – a többi között ez olvasható a Leveson lordbíró által vezetett bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében.

A brit médiában – elsősorban a bulvárlapoknál követett gyakorlatra és sajtóetikai kérdésekre – kiterjedő vizsgálatban a testület elmarasztalta a brit rendőrséget is. Több nyomozóról kiderült, hogy értékes információkat adott el a lapoknak.

A Leveson-bizottság tavaly novemberben kezdte meg a munkáját. Kiindulópontja az elsősorban a News of the World vasárnapi bulvárlapnál folytatott „telefonfeltörés” volt. Bár a tavaly júliusban a botrány miatt megszüntetett újság száznál is több ismert személy, politikusok, a királyi család tagjai, színművészek és hírességek üzenetrögzítőjét hallgatta le, a közvéleményt az elrabolt és meggyilkolt tinédzser, Milly Dowler mobiltelefonjának a nyomozást akadályozó manipulálása dúlta fel igazán.

A bizottság megállapította, hogy a főszerkesztőkből álló, öncenzúrán alapuló sajtópanasz-bizottság kudarcot vallott, és ezért nincs létjogosultsága. Helyébe egy független, önszabályozó testületnek kellene lépnie, amelynek felügyeletében az elektronikus médiát ellenőrző Ofcomnak befolyásos szerep jutna. Sem a sajtószakmának, sem a kormánynak nem szabad beleszólnia az új grémium létrehozásába. A javaslat ellentmondásossága, hogy az intézményt a parlament által jóváhagyott törvénynek kellene aládúcolnia, mert csak így lenne biztosítható működésének átfogó ellenőrzése. Ez azt jelentené, hogy az államtól 1694 óta független írott sajtó szabadságának védelme a kormány felelőssége lenne. Ha Sir Brian Levesonon múlna, bevezetnének egy közvetítői rendszert. Ez szankciókat helyezhetne kilátásba a normákat megsértő lapokkal szemben, sőt fájdalmas, akár egymillió fontos büntetést is kiszabhatna.

David Cameron kormányfő a parlamentben súlyos kétségeinek adott hangot a törvényi szabályozással kapcsolatban, mint mondta, nehezen kivitelezhetőnek és szükségtelennek tartja. Az ellenzék vezére, Ed Miliband viszont megfontoltnak és arányosnak nevezte a jelentést, és támogatta a megvalósítását. A brit politikában szokatlan módon Nick Clegg miniszterelnök-helyettes külön állásfoglalást olvasott fel. A liberális-demokrata koalíciós partner volt a kevésbé szabadelvű, ha összpárti megegyezés alapján is, de mihamarabbi, törvénymódosításon alapuló változást sürgetett. A brit lapok már előre jelezték, hogy nem fogadják el a cenzúra eddig nem alkalmazott formáját. Ellenkezését a konzervatív The Spectator című hetilap írásban is közreadta.

LONDON

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.