A második jogi csapás Belgrádnak

Másodszor is felmentették Ramush Haradinajt, miután a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) csütörtökön a dél-afrikai Bakone Moloto bíró vezetésével úgy döntött: a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori regionális vezetője nem tehet az 1998–99-es háború idején az UCK táborába hurcolt szerbek haláláról.

A bíróság azonban elismerte: a táborban bántalmazott szerbek egyike biztosan a sérülésekbe halt bele, ám az ügyben nem mutatható ki Haradinaj érintettsége.

Az ítélet e tekintetben is hasonlít a múlt heti felmentésre: az ICTY akkor Ante Gotovinát tisztázta a vádak alól, elismerve azonban, hogy a horvát tábornok által vezetett katonai akciónak voltak civil áldozatai.

Belgrádot rövid időn belül másodszor érte csalódás Hágában. A szerb elnök szerint az ítélet ismét igazolta, hogy az ICTY részrehajló testület, amely nem kíván magas rangú vezetőket felelősségre vonni a szerb áldozatokért. „Mindez csak növeli az EU-val szembeni ellenállást, és kiolt minden erőfeszítést, amely a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálására irányult” – mondta Tomiszlav Nikolics, igazságtalannak és jogtalannak minősítve a döntést.

Ivica Dacsics kormányfő már óvatosabban fogalmazott, hangsúlyozva, hogy Szerbia folytatja a párbeszédet Koszovóval, máskülönben nincs esély az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Dacsics szerint egyébként a felmentés nem meglepő. „Ez csupán a legutóbbi darabja a jogalap nélküli hágai ítéletek sorozatának, amely tovább nehezíti a megbékélés folyamatát” – idézte a szocialista politikust a B92 rádióadó hírportálja.

A most 44 éves Haradinaj 2004-ben, alig száz nappal kormányfői kinevezése után köszönt le posztjáról, hogy Hágában bíróság elé álljon negyven civil megölésének vádjával. Ő volt az UCK legmagasabb rangú vezetője, aki a vádlottak padjára került. 2008-ban felmentették, ám 2010-ben a fellebbviteli tanács részleges újratárgyalásról döntött. Erre tett pontot a csütörtöki ítélet.

Haradinaj alig húszévesen Svájcba emigrált, ott nyolc éven át sportrendezvényeken és koncerteken biztonsági őrként dolgozott, illetve alkalmi munkákból élt – emlékeztet a BBC. Koszovóba 1998-ban tért vissza, a szeparatisták és a szerb hadsereg közötti harcok kezdetén. Két fivérét elvesztette a háborúban, amelyben az UCK egyik regionális parancsnokává lépett elő. Háborús veteránként jogot végzett, majd alig 36 évesen az általa alapított Szövetség Koszovó Jövőjéért párt élén megszerezte a Szerbiától de facto külön életet élő Koszovó kormányfői posztját.

Minden esélye megvan, hogy viszszatérjen a független Koszovó miniszterelnöki székébe: a Reuters szerint HashimThaci kormányfő azt tervezi, hogy az államfői posztot elfoglalva, átadja helyét Haradinajnak, a Koszovóban hősnek, Szerbiában háborús bűnösnek tartott veteránnak. (Munkatársunktól)

 

Ramush Haradinaj Hágában kezet fog ügyvédjével
Ramush Haradinaj Hágában kezet fog ügyvédjével
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.