Kampány a szakadék szélén

Az elnökválasztásnak vége, ám Barack Obama ismét „kampánykörútra” indult. Először kisvállalkozókat látott vendégül a Fehér Házban, szerdán olyan középosztálybeli amerikaiakkal találkozott, akiknek sokkal több adót kell fizetniük, ha az év végéig nem születik egyezség a demokraták és a republikánusok között az adózásról. A héten találkozik nagy cégek vezetőivel is, pénteken Pennsylvaniába látogat, ahol egy játékgyárat keres fel. A vizittel azokra a vállalatokra akarja felhívni a figyelmet, amelyek a középosztály vásárlóerejére támaszkodnak.

Az elnök így próbálja meglovagolni három héttel ezelőtti újraválasztásának sikerét, és elnyerni a közvélemény támogatását adóterveihez. Az idő sürget: ha a kongresszusban nem sikerül megállapodnia a két pártnak a költségvetési hiány csökkentéséről, ezen belül az adózás szabályairól, akkor automatikus, fűnyírószerű költségcsökkentés lép életbe számos területen. Emellett lejárnak a George W. Bush által a középosztálynak és a vagyonosoknak adott adókedvezmények is, ami visszafogná a polgárok költekezését. Ez az a bizonyos „költségvetési szakadék” (fiscal cliff), amelybe az ország zuhan, ha nincs megállapodás. A szakadék pedig számos elemző egybehangzó véleménye szerint ismét recesszióba taszíthatja az Egyesült Államokat.

Az alapvető nézetkülönbség ott van, hogy a demokraták a költségvetési hiányt elsősorban a gazdagok adójának emelésével pótolnák. A republikánusok ezzel szemben inkább csak egyes adókedvezményeket törölnének el, és megszorításokat vezetnének be a szociális kiadások terén.

Az elnök már több (köztük sikertelen) költségvetési tárgyalást tudhat maga mögött a republikánusokkal. Jelenlegi taktikája új: nem Washingtonban tárgyal éjjel-nappal az ellenzéki vezetőkkel, hanem az országot járja és átlagemberekkel találkozik. A republikánusok szerint ez nem más, mint PR-akció. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője úgy nyilatkozott, aggódva olvasott az elnök fent említett terveiről. – Ha az elnök megoldásokat akar találni a jelenlegi problémákra, akkor saját pártjának tagjaival kellene beszélnie, és meggyőznie őket, hogy cselekedjenek – idézte Kentucky állam szenátorát a The Washington Post. A felháborodásuk kifejezése mellett azért a republikánusok sem akarnak lemaradni Obama mögött. Bejelentették, hogy törvényhozóik saját választókerületükben fognak beszélgetni adóterveikről a helyi kis- és középvállalkozókkal.

A demokraták eközben azt hangsúlyozzák, az elnök végre ráébredt, milyen fontos, hogy megnyerje a közvélemény támogatását a terveihez. Mindannyian emlékeznek arra, amikor Obama 2011 nyarán heteket töltött „összezárva” Washingtonban John A. Boehnerrel, a képviselőház republikánus elnökével, mégsem sikerült megállapodniuk a deficit csökkentéséről. Az elnök számára az nagy vereség volt, és nehéz volt elmagyarázni a társadalomnak, mi is történt valójában. Az amerikai sajtó arra is emlékeztet: az elnökválasztás központi témájaként szereplő egészségbiztosítási reform során is hibát követett el Obama, amikor nem magyarázta el annak lényegét az embereknek, és nem állította maga mögé a közvéleményt. Jay Carney fehér házi szóvivő, amikor a döntés helyességéről kérdezték, úgy válaszolt: csak a washingtoni elit gondolja úgy, hogy minden problémát meg lehet oldani, ha a politikusok összeülnek egy szobában, ahol remek közös fotókat lehet készíteni.

A háttérben azért folynak a tárgyalások Washingtonban a két párt képviselői között. A Fehér Ház és Boehner emberei folyamatosan egyeztetnek egymással, ha elérkezettnek látják az időt, Obama és a republikánus képviselőházi elnök ismét találkozik majd személyesen. Legutóbb szombaton beszéltek egymással, telefonon – írja a washingtoni lap, a Politico. A két párt vezetőinek saját embereikkel is meg kell küzdeniük. Sem a demokraták, sem a republikánusok nem egységesek abban, mit tartanak a legjobb megoldásnak. Egyes republikánus honatyák fontosabbnak tartják a megállapodást, mint hogy foggal-körömmel ragaszkodjanak ahhoz, hogy nem szabad adót emelni. A demokrata törvényhozók liberális szárnya szerint viszont az sem lenne tragédia, ha nem születne megállapodás. Akkor minden adókedvezmény lejárna, és az lenne a további tárgyalási alap. Ám a Fehér Ház mindenképpen megállapodást akar 2012 vége előtt. A minap egy hosszabb tanulmányt tettek közzé arról, milyen károkkal járna a „pénzügyi szakadék”.

 

Obama egy New Hampshire-i választási gyűlésen. Az adófizetőkhöz beszél
Obama egy New Hampshire-i választási gyűlésen. Az adófizetőkhöz beszél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.