Artur Mas nem adja fel

Katalónia nemzeti hőse lehetett volna Artur Mas kormányfő, ám ehelyett csúnyát bukott a vasárnapi tartományi választáson. Pártja, a jobbközép Convergencia i Unió (CiU) nemhogy az áhított abszolút többséget nem szerezte meg, de még 12 mandátumot vesztett is korábbi parlamenti többségéből. Nyert ugyan, de az eredmény felér egy vereséggel. „Elsüllyedt a katalán függetlenség” – kommentálta kárörvendve a spanyol sajtó az eredményt. Mariano Rajoy spanyol kormányfő grandiózus stratégiai fiaskóról beszélt.

Mas és pártjának stratégái nem számítottak rá, hogy a függetlenségi kampányból nem ők, hanem a katalán baloldal, az Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) profitál majd: ők voltak azok, akik évtizedek óta a választók szemében hitelesen kiálltak a függetlenség ügye mellett. „A katalánok a valódit választották a másolat helyett” – fogalmazott a szocialista Josep Borrell, az Európai Parlament korábbi elnöke. A katalán kormányfő most igyekszik az eredmények pozitív oldalát nézni. A CiU és a baloldali ERC együtt megszerezte a szavazatok abszolút többségét, sőt a többi, kis, szintén függetlenségpárti szervezettel együtt csaknem kétharmados többségük van. Semmi sem akadályozza meg, hogy továbblépjenek az önrendelkezésről szóló referendum irányába – mondta. Az első feladat azonban egy működő kormány megalakítása lesz, és a támogatásért cserébe az ERC máris benyújtotta a feltételeit: a CiU vonja vissza megszorító intézkedéseit, többek között az egyeurós receptdíjat, és csökkentse a személyi jövedelemadót.

Néhány éve még senki sem gondolta, hogy éppen Artur Mas karolja majd fel a katalán függetlenség ügyét. Az inkább technokratának tartott, konzervatív, de két lábbal a földön álló politikus a spanyol Néppárt ideális partnerének tűnt. Pártja, a Convergencia I Unió is mérsékelt, kiszámítható, a befektetők és a vállalkozások érdekeit szem előtt tartó pártként működött, amely kellő távolságot tartott a katalán radikálisoktól. Ügyes egyezkedéssel, olykor a politikai zsarolást is bevetve a CiU évekig az országos pártok csendestársa, külső támogatója volt – ezért cserébe persze mindig kért valamit.

Artur Mas 2004-ben vette át a CiU vezetését a katalánok „politikai atyjának” tartott Jordi Pujoltól. A politikai széljárás nem kedvezett a pártnak, a 2003-as választásokat a szocialisták nyerték Katalóniában, így Mas 2010-ig ellenzékbe kényszerült. Amikor végre katalán kormányfővé választották, legfőbb célkitűzése az volt, hogy a tartomány számára előnyösebb pénzügyi modellt dolgozzon ki Madriddal – ám amikor ez lehetetlennek bizonyult, előhúzta a függetlenségi kártyát.

Nem lesz könnyű dolga, ha a baloldallal kell egyezkednie. Valódi nagypolgári család sarja: anyai oldalon egy textilgyáros, apai oldalon egy fémipari vállalkozó leszármazottja. A brit Independent szerint Mas olyannyira konzervatív, hogy az elmúlt negyven évben minden nyarat ugyanabban a szállodában töltött a Baleár-szigeteken. Munkatársai határozott vezetőnek tartják, amit főleg a katalán egészségügy és oktatás sínylett meg: előbbinek a költségvetését 11, utóbbiét 12 százalékkal kurtította meg. Amikor a tiltakozók tavaly nyáron körbevették a katalán parlament épületét, hogy feltartóztassák a politikusokat, Mas nem esett kétségbe: helikopterrel érkezett az ülésre. Ezzel is jelezte, hogy kerül, amibe kerül, ő eléri, amit akar.

Francoista zászlóval tüntet a katalán elszakadás ellen egy spanyol szélsőséges
Francoista zászlóval tüntet a katalán elszakadás ellen egy spanyol szélsőséges
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.