Küszöbön a negyedik csomag

Tizenhét és fél milliárd eurós mentőcsomagot kaphat Ciprus a trojkától. A földközi-tengeri szigetországban – amely az Európai Unió soros elnökségét tölti be éppen – csütörtökön a kormányszóvivő elégedetten jelentette be, hogy sikerült megegyezniük Brüsszellel, az Európai Központi Bankkal, illetve a Nemzetközi Valutaalappal. A trojka azonban jelezte: még további tárgyalásokat tart szükségesnek.

A Ciprusnak szánt „mentőöv” jóval nagyobb annál, mint amennyit a nicosiai kormány eredetileg szükségesnek tartott. Az összeg az ország egyéves GDP-jének felel meg, igaz, ezt négy év alatt folyósítják majd. Ebből tízmilliárdot a bankok feltőkésítésére, hatmilliárdot adósságtörlesztésre, a fennmaradó összeget pedig a költségvetési hiány csökkentésére fordítják majd. Cserében a kiadások komoly lefaragására kényszerülnek: a kormány már bejelentette a szakszervezeteknek, hogy a közszférában 9,5 és 15 százalékos fizetés-, illetve nyugdíjcsökkentésre lehet számítani. A reálszférában is 3 százalékkal csökkennek majd a bérek. Megállapodtak a helyi távközlési vállalat privatizálásáról is.

A szakszervezetek máris jelezték, hogy ellenzik a megszorításokat, igazságtalannak, „valódi mészárlásnak” tartják azokat – nyilatkozta a Reutersnek Glafkos Hatzipetrou szakszervezeti vezető. Ciprus a negyedik uniós tagállam, amely hivatalosan pénzügyi segítségért folyamodott. A 800 ezer lakosú szigetország takarékossági csomagjáról szóló tárgyalások nehezen haladtak, miután a trojka 1,2 milliárd eurós megtakarítást követelt Ciprustól, ám ők csak ennek háromnegyedére tettek ígéretet. Erre reagálva a Fitch hitelminősítő szerda este az eddigi „BB plusz”-ról a köztes „BB” fokozat kihagyásával „BB mínusz”-ra süllyesztette Ciprus államadósságának besorolását, és ehhez még a negatív kilátást is hozzáfűzte.

A hitelminősítő szerint a ciprusi GDP az idén 2 százalékot meghaladó mértékben csökken, és a ciprusi gazdaság várhatóan még 2014-ben is recesszióban lesz – írta az MTI. A szigetországot különösen érzékenyen érintette a görög válság, például a helyi bankszektor megsínylette a görög bankok adósságának kényszerű leírását. Ám először nem Brüsszelhez fordultak segítségért, hanem Moszkvához: az oroszok tavaly még hajlandók voltak 2,5 milliárd eurós hitelt nyújtani, de az újabb, ötmilliárdos kérést már elutasították. A német kormány korábban már aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Ciprus az orosz milliárdosok adóparadicsoma, a német hírszerzés 20 milliárd euróra becsüli az orosz betétek összegét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.