Pénzért vívnak a kormányfők

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtök délután öt után fogadta Orbán Viktor kormányfőt a hétéves EU-költségvetésről (2014–2020) szóló csúcstalálkozó előtt. A két uniós vezető a nap folyamán minden tagállami politikussal találkozott, akik újból elmondták a legfontosabb kívánságaikat.

Magyarország számára a kohéziós források várható veszteségének mérséklése a cél: a legutóbbi költségvetési tervezet szerint ez a veszteség akár 30 százalékos is lehet az előző, 2007–2013-as pénzügyi kerethez képest.

A nettó befizetők (akik többet adnak a közösbe, mint amennyit aztán kivesznek belőle) azt szeretnék elérni, hogy a költségvetés főösszege is kisebb legyen az előző hétéves büdzsénél – így nehéz lesz a magyar érdeket érvényesíteni. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy Van Rompuyék mihamarabb meg akarják oldani a magyar problémát, hogy utána a nagyok panaszaira koncentrálhassanak. Ezért elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy az uniós vezetők Orbánt méltányos ajánlattal várják. A legmakacsabb politikusnak ezúttal is David Cameron brit kormányfő ígérkezik, aki vétóval fenyegetett, ha az EU-költségvetés nem csökken jóval 1000 milliárd alá. Cameronra olyan belpolitikai nyomás nehezedik, hogy valóban nem elképzelhetetlen a brit vétó bevetése. A napokban megszellőztetett lehetőség, hogy a tagállamok London nélkül egyezzenek meg, valószínűleg csak taktikai húzás volt.

Az állam- és kormányfők végül este fél tízkor ültek asztalhoz, mert elhúzódtak a kétoldalú találkozók. Mivel a tanácskozás informális, kevés információ kiszivárgására lehet számítani. A várakozások szerint ha kiderül, hogy van esély a kompromisszumra, akár egész hétvégén Brüsszelben maradnak a vezetők.

 

A csúcstalálkozó helyszíne. Átrendezik az uniós költségvetést
A csúcstalálkozó helyszíne. Átrendezik az uniós költségvetést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.