A gázai blokád enyhítését ígérik

Izraelben és Gázában is győzelemként értékelték a Kairóban aláírt tűzszüneti megállapodást, de mindkét oldalon vannak, akik azt kívánták, hogy folytatódjon a harc a végső győzelemig. A megállapodás – már amennyi nyilvánosságra jutott belőle – sok kérdést nyitva hagy. Az AP amerikai hírügynökség által ismertetett szöveg szerint annyi biztos: Izrael és a Hamasz belegyezett, hogy véget vet az erőszaknak.

Izrael befejezi a támadásokat a levegőből, szárazföldről és a tengerről, beleértve a személyek elleni célzott merényleteket. Valamennyi gázai fegyveres csoport felhagy az Izrael elleni támadásokkal, így a rakétacsapásokkal is. Izrael vállalta, hogy a tűzszünet életbe lépése után enyhíti a Gázai övezet blokádját; ennek részletei azonban nem ismertek. A blokád 2007 óta tart, azóta, hogy a Hamasz átvette a területsáv irányítását.

A blokád enyhítésével kapcsolatban sok részlet homályos, ahogy azt sem lehet tudni, milyen felelősséget vállalt Egyiptom a Gázába irányuló fegyvercsempészet megállításában. Az egyezmény szövege mindössze azt tartalmazza: mindkét fél biztosítékokat ad Egyiptomnak arra vonatkozóan, hogy betartja a megállapodást.

A kiszivárogtatott szöveg tehát kurta és homályos. A korábbiakban olyan közlések is napvilágot láttak, amelyek szerint Egyiptom és az USA is megállapodást kötött, hogy együttműködnek a csempészet ellen a Sínai-félszigeten.

Az Egyesült Államok még az 1978-as Camp David-i egyezményben vállalta: gondoskodik arról, hogy az Egyiptomnak visszaszolgáltatott terület ne lehessen újabb Izrael-ellenes támadás kiindulópontja. A helyzet az utóbbi években sokat változott. Már a Mubarak-rezsim összeomlása előtt jelentős mennyiségű fegyver áramlott Gázába a sivatagos félszigeten át. Az ott élő beduinok egyik fő kereseti forrása lett, hogy a Hamasznak eljuttatták az Iránból érkező fegyvereket, alkatrészeket, esetleg embereket is. A határon a csempészek alagutakon át vitték az árut gázai területre. Kérdés, hogy sikerül-e véget vetni ennek. Izrael támadása megsemmisítette a készletek jó részét, még többet kilőttek a Hamasz harcosai. Adódik, hogy az iszlám köztársaság kész lenne pótolni a rakétákat. Az utóbbi napokban több olyan nyilatkozat is megjelent, amely szerint Irán technológiával is ellátta gázai szövetségesét, tehát az ottani műhelyekben akár el is készíthetik az Izrael egész területét fenyegető rakétafegyvereket.

A következő napokban eldől, hogy mennyire tartós a tűzszünet. Kiderül az is, hogy az új egyiptomi kormány és az Obama-adminisztráció együttműködése képes-e eleget tenni Izrael biztonsági igényeinek. A mostani nyolcnapos háborúskodás ugyanis bizonyította, hogy a legszigorúbb tengeri, szárazföldi és légi blokád sem tudta megakadályozni a Hamasz felfegyverzését, miközben milliónyi ember életét nehezítette meg.

A Palesztin Hatóság szerepe devalválódott, közben a Hamasz előre lépett. Az Arab Liga, Törökország, Katar és Egyiptom küldte Gázába a képviselőit, tüntetett szolidaritásával a korábban terroristának minősített szervezet mellett. Ez győzelem a Hamasz számára – igaz, nem Izrael, hanem a palesztin vetélytársai ellenében.

 

Izraeli katonai a Gázai övezet határánál, egy tank előtt
Izraeli katonai a Gázai övezet határánál, egy tank előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.