Tűzszünetben állapodtak meg

Izrael és a Gázai övezetet irányító palesztin szervezet, a Hamasz tűzszünetben állapodott meg szerda este kilenc órától kezdve – jelentette be Kairóban Kamel Amr egyiptomi külügyminiszter, amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal az oldalán.

Az izraeli kormány, illetve a washingtoni Fehér Ház is megerősítette, hogy előzetesen Benjamin Netanjahu miniszterelnök konzultált Barack Obama amerikai elnökkel. „Netanjahu elfogadta Obama javaslatát arról, hogy esélyt kell adni a tűzszünetről szóló egyiptomi elképzeléseknek, mielőtt szükségessé válna több erővel fellépni” –állította a beszélgetés után kiadott izraeli közlemény. Obama egyik szóvivője szerint a telefonbeszélgetést Netanjahu kezdeményezte, ám aztán az amerikai elnök nagyra értékelte, hogy az izraeli kormányfő kész volt együttműködni az új egyiptomi kormányzattal „a fenntartható tűzszünet, illetve a problémának egy tartósabb megoldása érdekében”. Obama a telefonbeszélgetés során megismételte, hogy Izrael joga megvédeni magát, egyúttal az Egyesült Államok további támogatását ígérte Izrael biztonságának erősítéséhez.

A kairói bejelentés után Jeruzsálemben Netanjahu a nyilvánosság elé állt.Mint mondta, az izraeli hadseregnek egy hét alatt több ezer Hamaszlétesítményt – rakétakilövő állásokat, parancsnoki központokat és kommunikációs csatornákat – sikerült megsemmisítenie. Jelentkezett később az izraeli hadsereg, az IDF is, nyolc nap után befejezettnek nyilvánítva a hadműveletét Gázában. „A tűzszünet életbe lépett” – zárul a Twitteren közzétett rövid közlemény. Khaled Mesal, a Hamasz vezetője Kairóban tartott külön sajtóértekezletén szintén bejelentette a tűzszünet meghirdetését.

Egyébként fél órával a tűzszünet hivatalos életbe lépte előtt még nem volt jele, hogy a harcok befejeződnének. A Hamasz és az Iszlám Dzsihád is lőtt még ki rakétát Askelonra, egy izraeli légi csapásban pedig egy palesztin vesztette életét. Este kilenc óra után Gáza felett még izraeli felderítő drónok repültek, de lapzártánkig nem lőttek ki rakétákat. Gáza egyes részein pedig lövésekkel ünnepelték a tűzszünet életbelépését, amelyet a Hamasz győzelemként jelentett be.

Az első kommentárok óvatosak, hiszen kedd este is felröppentek hírek a tűzszünet lehetőségéről. Majd a nap folyamán kegyetlen terrormerénylet is súlyosbította a helyzetet. Szerda reggel felrobbantottak egy autó buszt Tel-Avivban.Huszonnyolcan szenvedtek különböző fokozatú sérüléseket. A terrorista csak kisebb erejű bombát hagyott a buszon, ő nem volt az áldozatok között. A merényletet azonnal elítélték a nyugati államok és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egyébként szerda reggel tárgyalt Ramallahban Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, majd Kairóban Mohamed Murszi egyiptomi államfővel.

A brit The Guardian jól értesült elemzője szerint szerdára virradóan még az izraeli és gázai fél belső ellentétei miatt nem valósult meg a tűzszünet. Hiába tett erről bejelentést kedd este Murszi egyiptomi elnök és a Hamasz szóvivője. Állítólag a szerda esti megállapodás nem tér el lényegé ben a megbékélés eredetileg tervezett három fázisától. Először „fegyvercsend”, amelyet hosszabb tűzszünet követ, s ezután látnak majd hozzá a békemegállapodás kimunkálásához. A Londonban kiadott al-Hajat című arab lap Hamasz- és Iszlám Dzsihád-forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Izrael 90 napos tűzszünetet javasolt jóindulata jeléül, hogy közben megvitathassák a palesztin követeléseket. A palesztin fél három ponthoz ragaszkodott: a kölcsönös tűzszünethez, a célzott likvidálások beszüntetéséhez és a gázai határátkelők megnyitásához. Izrael ezzel szemben azt kérte, hogy a nemzetközi közösség tegyen ígéretet a palesztinok újbóli felfegyverkezésének megakadályozására.

Szerda este a fő kérdés az volt, hogy a Hamasz vezetőségének sikerül-e leállítani az esetleges szélsőséges erőket, akiknek nem fűződik érdekük a tűzszünethez. A nyolcnapos háborúskodás mérlege egyébként: 162 palesztin és öt izraeli halott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.