Állóháború a Sanader-ítélet után

Tegnap a horvát kormány és a Mol is újabb határozott, az eddigi pozíciókat erősítő nyilatkozatokat tett annak kapcsán, hogy kedden Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt első fokon tíz év börtönre ítélték többek között azzal a váddal, hogy a Moltól tízmillió euró kenőpénzt fogadott el.

A Mol ismét visszautasította az ítélet rá vonatkozó megállapításait. Rögzítik: a bíróságnak nem nyújtottak be olyan tényleges bizonyítékot, amely a velük kapcsolatos vádakat igazolná. Az INA vállalatirányítási szabályaira és a Mol ebbéli gyakorlatára vonatkozó állítások szintén tévesek – szögezik le. Remélik, hogy ezeket később sikerül helyesbíteni. Mint Horvátország legnagyobb külföldi befektetője, a Mol fenntartja a jogát, hogy ügye érdekében nemzetközi lépéseket tegyen, ha szükséges –zárul a közlés.

Korábbi információk szerint a vádat a horvát ügyészség Robert Jezic helyi vállalkozó vallomására alapozta. Szerinte Sanader úgymond a Mol offshore cégein keresztül kapta a pénzt. Ugyanakkor az eljárás során Mihail Gucerijev, a Mol partnereként is működő orosz Rusznyefty olajcég tulajdonosa azt vallotta, az offshore cégek mögött ő áll, és a pénzt Jezicnek szánta földvásárlásra, ami nem teljesült, de a pénzt nem kapta vissza.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.