Patthelyzet az ellenzéknél

„Akárki is lesz a győztes, a feszültség hetei után a megnyugvás uralkodik majd” – kissé előreszaladt a francia jobbközép párt elnökválasztása kapcsán hétvégi számában a Le Monde. Mára keltezett kiadásában már ezt hozta a címlapon: „Káosz az UMP-ben, vezető nélkül maradt az ellenzék”. Nem született ugyanis győztes hétfőre virradóra: mind a pártfőtitkár, Jean-Francois Copé, mind pedig Francois Fillon, az előző miniszterelnök az első helyen hozta ki magát a választás éjszakáján, ráadásul csalással is megvádolták a másik tábort. Alain Juppé egykori kormányfő, Fillon külügyminisztere, e politikai tábor befolyásos politikusa, a párt első elnöke hétfőn azt jelentette be, hogy mindketten készek elfogadni a szavazat-ellenőrző bizottság döntését. Ez lapzártánkig nem vált ismertté.

Most először nem kongresszus, hanem országszerte hatszáz irodában a nagyjából 300 ezres párttagság voksolhatott arról, hogy ki vezetheti az UMP-t (Unió egy Népi Mozgalomért), a jobboldal vezető erejét a következő években. Fillon kampánycsapata ragaszkodott a papíralapú szavazáshoz az elektronikussal szemben, éppen a visszaélésektől tartva.

– A tét nagyon komoly, az UMP léte forog kockán. Kérdés, hogy szakadás következik-e be, illetve tud-e a párt esélyes elnökjelöltet állítani a 2017-es elnökválasztásra – nyilatkozta lapunknak Fejérdy Gergely Franciaország-szakértő, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa még a végeredmény előtt. Emlékeztetett, hogy az idén tízéves párt az előző államfő, az UMP-t 2004 óta vezetett Nicolas Sarkozy idején az ő kiszolgálójává vált, nem volt önálló arculata. Most, a pártelnöki korteskedés idejére két irányvonal vált világossá a tömörülésen belül: az 58 éves Fillon vezette, centristább, szociálisabb szárny, illetve a nála tíz évvel fiatalabb Copé nevével fémjelzett, markánsan jobboldali, a szavazókat a szélsőséges Nemzeti Fronttól (FN) elhódítani igyekvő vonal.

Mint Fejérdy rámutatott, az UMP egyik problémája, hogy amikor 2002-ben létrejött, éppen a Nemzeti Fronttal szemben hozták létre, ám a szélsőjobb szavazótábora időközben 18 százalékosra hízott. Az sem borítékolható persze, hogy 2017-ben a leendő pártelnök küzdhet meg az Élysée-palotáért, feltehetően Francois Hollande jelenlegi államfővel. Nem zárható ki például az egyelőre vissza vonult Sarkozy visszatérése sem a nagypolitikába, és az UMP táborának csaknem kétharmada ezt jónak is tartaná. Sőt a két pártelnökjelölt közül Copé fel is ajánlotta, hogy adott esetben átadja helyét a „nagyfőnöknek”.

Öt pontban foglalta össze kérdésünkre Fejérdy Gergely, milyen feladatok állnak az UMP leendő elnöke előtt. Először is kezelnie kell a párton belüli törésvonalat, másodsorban pedig fel kell készítenie az idei, elvesztett elnök- és nemzetgyűlési választások után a sebeit nyalogató jobbközepet a 2014-es helyhatósági, illetve európai parlamenti megmérettetésre. Harmadszor: újra kell pozicionálnia az UMP-t a balközép kormányerők és a FN között – úgy, hogy közben a jobbközépen is akad konkurencia, legújabban a Jean-Louis Borloo alapította Demokraták és Függetlenek Uniója. Ezenkívül anyagi problémák is terhelik a pártot, végül pedig időszerű a túlságosan is központosított pártszerkezet reformja – mutatott rá a szakértő.

Az elmagányosodott párt párizsi székháza, a választás éjszakáján
Az elmagányosodott párt párizsi székháza, a választás éjszakáján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.