Tel-Aviv körzetét érik a rakéták

Folytatódott a háború vasárnap is Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamasz között. Rakéták csapódtak be mindkét oldalon, a palesztin terrorszervezet izraeli polgári célpontokra lőtt Tel-Aviv körzetében is.

Kairóban egyeztető tárgyalások kezdődtek a tűzszünetről. Az egyiptomi fővárosban tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, Katar trónörököse, Hamid al-Táni sejk és a Hamasz elnöke. Az izraeliek szombaton szétlőtték Gázavárosban a Hamasz kormányépületét, alig néhány órával azután, hogy Hanije kormányfő Kandil egyiptomi miniszterelnökkel tárgyalt ott. Gázában járt a tunéziai külügyminiszter is, miközben a területet folyamatosan tűz alatt tartja az izraeli haderő.

A kormányzati és biztonsági épületek mellett az izraeli haderő lőtt egy médiaépületet is, ahol több nemzetközi sajtószerv irodát tart fenn. A hadsereg szóvivője szerint csak a házon lévő antennák miatt támadták a házat. A rakétaháború már múlt csütörtök óta tart. Akkor ölték meg az izraeliek Ahmed al-Dzsabarit, a Hamasz katonai vezetőjét. A „célzott likvidálást” azzal indokolták, hogy az előző hetekben megsokszorozódott az Izrael déli területeire irányított rakéták és aknavető-lövedékek száma.

Al-Dzsabariról azt írják, hogy ő volt az, aki a Hamasz fegyveres osztagait hadsereggé szervezte, és a házilag gyártott, két kilométer hatótávolságú, pontatlan rakétákat hatásosabb, közepes hatótávolságú fegyverekre cserélte le. A férfi valóságos hadiipart hozott létre. A lakónegyedekben, kórházak és iskolák közé elrejtve aknavetőket és rakétákat gyártottak, és összeszerelték az Iránból vagy a volt líbiai készletekből származó fegyvereket. A Hamasz katonai parancsnoka robotrepülőket, drónokat is akart gyártani, hogy így feleljen Izraelnek, amely állandóan az övezet felett tartja repülő megfigyelő automatáit.

Al-Dzsabari parancsnoksága alatt a Hamasz katonai szárnya felszerelésének része lett a Fadzsr–5 jelzésű, 80 kilométer hatótávolságú iráni rakéta is. Ebből akár száz is érkezhetett. Iránból Szudánba vitték a rakétákat, ott szétszerelték, majd a Sínai-félszigeten (egyiptomi területen át) vitték a Gázai övezetbe. A rakétákat sokszor alagutakon át juttatták be a Hamasz ellenőrizte területre. Összeszerelés után a fegyvereket földalatti kilövőállásokon tartják, a személyzetet iráni instruktorok képzik ki – írta a The New York Times.

Al-Dzsabari állítólag főszerepet játszott Gilad Salit fogva tartott izraeli katona kicserélésében is. Az izraeli katonai vezetők hatalmas erőt vonultattak fel az övezet közelében, a csapatokat az utóbbi időben kiképezték városi gerillaharcra. Egyes politikai vezetők azt hangoztatják, hogy csak akkor szabad elfogadni a tűzszünetet, ha nem veszélyezteti többé Izrael városait a rakétatűz.

Az izraeli haderő bejelentette, hogy bármely pillanatban kész a szárazföldi műveletre. David Cameron brit kormányfő és William Hague külügyminiszter nyilvánosan intette Izraelt ettől. Azt mondták, hogy a zsidó állam elveszítheti barátai támogatását, ha tankjai ismét betörnek Gáza területére. Barack Obama ázsiai útján nyilatkozatot adott ki, amelyben megerősítette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát a támadásoktól. A Jediot Ahronot című lap elektronikus kiadása úgy tudja, hogy Benjamin Netanjahu felhívta Obamát, és biztosította: nem tervezik Gáza elözönlését.

A polgári lakosságot most elsősorban a Vaskupola ellenrakéta-rendszer védi. A Gázából indított rakéták harminc százalékát fogják el. Az izraeli katonai vezetés bízik benne, hogy rendszerbe állíthatja a Varázspálca fedőnévvel jelzett, hatásosabb ellenrakéta-rendszert, amely védelmet adhat a libanoni Hezbollah hasonló támadásai ellen is. A Gázai övezetben vasárnap késő délután 56 halottról adtak ki jelentést, az áldozatok közt sok a gyerek. Izraelben hárman haltak meg, még a támadási hullám első napjaiban, és sok a sebesült. Az izraeli katonai vezetés igyekszik figyelmeztetni a gázai lakosságot, hogy hagyja el a katonai és kormányzati épületek környékét, illetve azokat a házakat, ahová a terroristák fegyvergyártó üzemeket, rakétakilövőket rejtettek el. „Ne legyenek a Hamasz élő pajzsai” – intenek.

Izraeli rakéta csapódik be Gázában
Izraeli rakéta csapódik be Gázában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.