Kötéltáncot jár Obama

Délkelet-Ázsiába vezetett a hét végén az újraválasztott amerikai elnök útja. Barack Obama vasárnap Thaiföldön kezdte meg a Bangkokot, majd Mianmart (Burmát) és Kambodzsát érintő látogatását.

– Nem véletlen ez. Mint számos alkalommal elmondtam már, az Egyesült Államok csendes-óceáni ország, és az is marad – mondta úti céljáról Yingluck Shinawatra kormányfővel közös sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: – A világ leggyorsabban fejlődő térségeként az ázsiai–csendes-óceáni régió nagymértékben alakítja majd az előttünk álló évszázad biztonságát és felvirágzását. Döntő szerepet játszik munkahelyek és lehetőségek teremtésében az amerikai nép számára is. Elnökként ezért határoztam meg legfőbb célkitűzésemként az itteni amerikai szerep helyreállítását – jelentette ki a hírügynökségi beszámolók szerint Obama, aki felkereste a három éve kórházban ápolt Bhumibol királyt, a világ legrégebben (66 éve) hivatalban lévő államfőjét is.

Bár az amerikai elnök útjának a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcsértekezlete adja a fő protokolláris eseményét, amelyre a térségen kívülről Vlagyimir Putyin orosz elnök, Wen Jiabao kínai, Manmohan Singh indiai és Noda Josihiko japán kormányfő is hivatalos, a legnagyobb figyelmet várhatóan a hétfői ranguni látogatás érdemli ki a világsajtóban. Obama hivatalban lévő elnökként elsőként látogat a hat évtizeden át elzárt, katonai junta uralta egykori Burmába, amiért bírálatot is kapott.

– Nem jelent ez támogatást a burmai kormánynak. Annak elismeréséről van szó, hogy olyan folyamat megy végbe az országban, amelyet még másfél-két évvel ezelőtt sem látott senki előre – mondta az elnök Bangkokban. Obama találkozik a reformszellemű, (most már) civil államfővel, Thein Szeinnel, valamint a mianmari ellenzék, a Nemzeti Liga a Demokráciáért Nobel-békedíjas vezetőjével, Ang Szan Szu Csi asszonnyal is.

– Egyáltalán nem rutinlátogatásról van szó, hanem az amerikai külpolitika fordulatáról – mondta Joshua Kurlantzick, az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának Délkelet-Ázsia-szakértője egy múlt csütörtöki konferenciabeszélgetésen, amelybe lapunk is bekapcsolódhatott. Utalt az út többi állomásának ellentmondásos jellegére is. Thaiföld ugyan az Egyesült Államok NATO-n kívüli szövetségese, de a thai politikát számos bizonytalanság terheli. Obama találkozója a demokratikusan választott kormányfővel egyfajta megelőlegezett bizalom a nagyobb stabilitás megteremtéséhez; ez nemcsak a washingtoni külpolitika, hanem az amerikai vállalatok érdeke is.

Az amerikai elnök Kambodzsában is kötéltáncot járhat – utalt rá a szakértő. Az ASEAN-csúcs támogatása egyértelmű üzenet a térség nagyhatalmának, Kínának, az USA fő külpolitikai riválisának a csendes-óceáni régióban. Az amerikai kormány nemrég bejelentette, hogy tengeri flottájának 60 százaléka állomásozik majd itt 2020-ra, ami tíz százalékpontos növekedés a jelenlegi helyzethez képest. Ugyanakkor a délkelet-ázsiaiak támogatása nem szabad, hogy azt jelentse: Washington kiáll Hun Szen kambodzsai miniszterelnök mellett is, miközben az emberi jogi helyzet kritikus az országban, a Human Rights Watch halálosztagokról is beszél.

– Némiképp szerencsétlen helyzet – mondta az egybeesésről Kurlantzick. A tíztagú ASEAN 21. csúcstalálkozójának résztvevői vasárnap az illegális fogva tartások és kínzások visszaszorítására felszólító emberi jogi nyilatkozatot fogadtak el. Létrehozták a Béke és Megbékélési Intézetet is.

Barack Obama és Yingluck Shinawatra thaiföldi kormányfő Bangkokban
Barack Obama és Yingluck Shinawatra thaiföldi kormányfő Bangkokban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.