Szlovák-magyar viszony: kényes kérdésekről majd jövőre

Pénteken Orbán Viktor és Robert Fico nyitja meg Budapesten a magyar–szlovák gazdasági fórumot. A pozsonyi kormányfő találkozik Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával is. Újabb magyarországi villámlátogatása előtt nyilatkozott lapunknak.

– Többesztendős, kétoldalú fagyos viszony után idén gyakoriak a magyar–szlovák kormányfői találkozók. Mivel magyarázza ezt?

– Amikor legutóbb Pilisszentkereszten (Mlynky) tárgyaltam magyar partneremmel, ismét kiderült, hogy mindkét ország hasonló társadalmi és gazdasági gondokkal szembesül, s függetlenül attól, hogy jobboldali vagy baloldali a kabinet, válságmenedzselésre kényszerül. Megerősítettük azt a korábbi elhatározásunkat is, miszerint nem a múltba tekingetünk vissza, hanem pragmatikusan a jelen és a jövő közös projektjeire összpontosítunk. Ezért fogadtam el örömmel Orbán Viktor meghívását a budapesti magyar–szlovák gazdasági fórumra, amelyen a két szomszédos ország szakemberei, vállalkozói tovább gyarapíthatják gazdasági kapcsolatainkat.

– Elsősorban szlovák ellenzéki politikusok vélekednek úgy, hogy olykor a magyar kabinet döntései is inspirálják önt és kormányát. A bankokra kivetett extra adót, továbbá a központosító törekvéseket említik példaként. Mit szól ehhez?

– Nagy figyelemmel követjük a külföldi történéseket, s ha jó megoldást látunk, akkor igyekszünk okulni ezekből. Természetesen akkor is, ha Magyarországon tapasztalunk ilyesmit. Ami pedig a bankokat illeti, évek óta hatalmas nyereségekre tettek szert Szlovákiában is, igazságosnak tartom hát, hogy nagyobb részt kell vállalniuk a közteherviselésben. Természetesen nem csak nekik. Az államnak pedig nagy a felelőssége a válságmenedzselésben. Szlovákiában az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén az euróövezetben a legmagasabb, 2,4 százalékos lesz a gazdasági növekedés, jövőre valamivel kevesebb, de még mindig jóval az uniós átlag felett. Ugyanakkor a jövő év végén mindenképpen szeretnénk elérni a 2,9 százalékos hiánycélt, s az államadósságot is szeretnénk 55 százalék alá faragni. Nagy dilemmánk az, vajon milyen megszorító intézkedéseket hozhatunk úgy, hogy a gazdasági növekedésünk ne álljon le, s továbbra is a legjobban teljesítő uniós tagországok között maradjunk. Ugyanakkor mérlegeljük, hogy a javasolt döntés miként érinti a szociálisan gyenge és a szegény rétegeket. Azt elviseljük, ha az elengedhetetlen intézkedések miatt csökken a Smer népszerűsége.

– Pragmatikus szemléletük miatt a kétoldalú szlovák–magyar vitás kérdéseket a szőnyeg alá söprik?

– Orbán Viktor jelezte, hogy kabinetje jövőre megnyitja az úgynevezett kényes ügyeket is. Vannak megfelelő mechanizmusaink – többek között a vegyes bizottságok, más fórumok is –, amelyek révén ilyen kérdéseket is megvitathatunk és remélhetőleg fokozatosan megoldhatunk.

– Miként rendezhetik az egyik neuralgikus pontot, a könnyített honosítással, illetve a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos ellentéteket?

– Leginkább államközi szerződéssel, ami bevált európai gyakorlat. Jelenleg azonban mindkét kormány merőben másként értékeli a kialakult helyzetet, ezért nyilván ez a téma a már említett bizottságok elé kerül. Nálunk a belügyi tárca rövidesen befejezi a állampolgársági törvény módosításának tervezetét, amelynek a célja megszüntetni a hatályos jogszabály bizonyos igazságtalanságait.

– Gondolnak a kettős állampolgárságot szerzett vagy azt óhajtó szlovákiai magyarokra is?

– Nem nemzeti vagy nemzetiségi alapon, hanem európai sztenderdek alapján készül a tervezet. Legfontosabb szempont az, hogy aki szlovák állampolgár, az máshol nemcsak akkor szerezhet hasonló státust, ha külföldi személlyel köt házasságot, hanem abban az esetben is, ha az adott államhoz tartós kötődés fűzi, például huzamosabb ideje dolgozik és lakik ott.

– Ezúttal magyarországi ellenzéki politikusokkal is találkozik. Milyen céllal?

– A magyar belpolitikába semmiképpen sem kívánok beavatkozni, ugyanakkor a Smer-SD pártelnöke is vagyok, s az MSZP-hez hasonlóan az európai szocialisták családjába tartozunk, tehát politikai értelemben ők a partnereim. Természetesnek tartom tehát, hogy a hivatalos magyarországi programomat követően velük is eszmecserét folytassak.

– Bajnai Gordonnal akkor is tárgyalt, amikor mindketten kormányfők voltak. Miként vélekedik róla?

– Karizmatikus közéleti személyiségnek tartom őt, akinél még azt sem tapasztaltam, hogy akár csak megemelné a hangját. Higgadtan, felkészülten válaszolt és érvelt minden esetben. Sosem jött ki a sodrából, sosem adta fel technokrata szemléletét. Emiatt néha bizony még irigyeltem is őt.

Robert Fico
Robert Fico
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.