Fájdalmas lesz az ébredés

Két neves személyiség elemezte a pozsonyi Pravda múlt szombati, illetve hétfői számában a magyarországi belpolitikai helyzetet. Juraj Marusiak, a Szlovák Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének munkatársa úgy ítéli meg, Orbán „nem a parlamentarizmusban, hanem az elnöki rendszerben látja az ország közeljövőjét. Az erős végrehajtó hatalommal rendelkező állammal – amelynek működését a nacionalizmus támasztja alá – kapcsolatos elképzelései a két világháború közötti közgondolkodásból fakadnak” – állítja Marusiak. Aki elemzésében arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarország államadósságának csökkentése és versenyképességének növelése a magyar kormányfő szerint csak a liberális demokrácia korlátozásával, esetleg teljes felszámolásával érhető el. Bár Orbán Viktor az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán azt állította: több Európára van szükségünk, hazai megnyilvánulásaiban azt hangoztatja, hogy az európai integráció nem elengedhetetlen része Magyarország nemzeti és állami érdekeinek. A magyarság félázsiai gyökereinek hangoztatásával pedig Oroszország, Kína és az ázsiai befektetők kegyeit keresi, s a haladást is az orosz és kínai modellben látja. Egyelőre főleg gazdasági vonatkozásban, ám a politikai közeledés sem zárható ki.

Orbán sikeresen használja ki az Európában szinte mindenhol létező félelmet a jövőtől, valamint azt a tényt, hogy a rendszerváltás és a posztkommunista átalakulás a kétségtelen eredményekkel együtt súlyos gondokkal is párosult, s emiatt érzik magukat nagyon sokan e folyamat veszteseinek. Orbánnak követői is akadnak, többek között Szlovákiában is, ahol ugyancsak csábítónak tűnik a társadalmi gondok autoriter megoldása. Pedig a magyar kormányfő politikája nem csodaszer, hanem legfeljebb fájdalomcsillapító vagy altató, amelyből fájdalmas lesz az ébredés – szögezi le a politológus.

A Pravda hétfői számában Stefan Markus Bajnai Gordon szereplését és a nagypolitikába való visszatérését elemzi. Szlovákia volt budapesti nagykövete szerint „kemény belpolitikai csata várható Magyarországon, mert Orbán Viktor már felismerte, milyen veszélyes vetélytárs lépett a politikai porondra. Szekértolói máris megkezdték Bajnai Gordon lejáratását. Azt hangoztatják, hogy Bajnai nem is vezette ki az országot a válságból, hanem valójában tönkretette. Akadnak, akik hisznek a reinkarnációban, mert azt állítják, hogy Bajnai Gyurcsány testéből és szellemiségéből bújt elő” – vélekedik Markus. Szerinte Bajnaiék csak úgy győzhetnek, ha megszerzik a csalódott Fidesz-szimpatizánsok, valamint a nagypolitikából kiábrándult polgárok voksainak minél nagyobb részét. Nagy kérdés, hogy a csalódott, de továbbra is jobboldali választópolgárok megtűrik-e azokat a politikusokat, akik az Együtt 2014 mozgalmat támogatják. „Mindez bonyolult és szinte megoldhatatlan feladat, de Magyarországon időnként csodák is megtörténnek” – jegyzi meg Markus. (Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.