'Ne meresztgesd a szemedet a tábornokra!'

Olyan férfi, akinek több élete van – Jon Stewart beszélgetőshow-jában nyilatkozott így Paula Broadwell az általa bálványozott David Petraeus tábornokról , akiről életrajzot is írt. A határozott fellépésű, rendkívül csinos kutatónő és tartalékos tiszt arra utalt, hogy a négycsillagos generális számos harctéri sebesülésből épült fel, s hatvanéves korában is remek fizikai kondíciónak örvend. Most már tudni, hogy a „több élet” kifejezés másként is értendő. A Központi Hírszerző Hivatal (CIA) éléről pénteken távozni kényszerült Petraeusnak viszonya volt Broadwell-lel. És korábban egy Jill Kelley nevű floridai nőhöz is közel került, bár a kapcsolat állítólag megmaradt a plátói vonzalom szintjén.

Washingtonban döbbenten állnak a Petraeus-ügy előtt. Egyre több kínos részletet ír meg a sajtó, miközben a botrány máris beárnyékolja Barack Obama még el sem kezdődött második elnöki terminusát. Az újjáválasztott Obamának ugyanis sürgősen egy rátermett, no meg kikezdhetetlen vezetőt kell találnia a „Cég”, a CIA élére.

A republikánusoknak viszont az ölükbe hullott egy lehetőség, hogy jócskán odavágjanak a demokrata párti adminisztrációnak. Ragaszkodnak ahhoz, hogy lemondása ellenére a kongresszusi vizsgálóbizottságban meghallgassák Petraeust arról: milyen szerepet játszott a CIA és annak nem kis méretű bengázi kirendeltsége a líbiai városban lévő amerikai konzulátus elleni támadás idején. A szeptemberi akcióban több amerikai diplomatát, köztük Christopher Stevens nagykövetet is megölték. A CIA részéről eddig azt állították, nem tudtak semmiféle készülő támadásról, az valójában spontán, nem pedig szervezett megmozdulás volt.

David Petraeus és Paula Broadwell

Többen viszont azon spekulálnak, Petraeus azért mondott le pár nappal az elnökválasztás után, hogy ne kelljen megjelennie a vizsgálóbizottság előtt. Több képviselő és szenátor nekiment az FBI-nak, amely már nyár óta tudott Petraeus nőügyeiről. Így arról is, hogy Broadwell már-már nemzetbiztonsági kockázatot jelentő közelségbe jutott szeretőjéhez, mivel hozzáfért annak postafiókjaihoz, így esetleg szigorúan bizalmas anyagokhoz. A hatóságok azzal szintén hónapok óta tisztában voltak, hogy az életrajzírónő e-mailekben fenyegette meg a Petraeus kegyeiért folyó küzdelemben riválisnak tartott Kelley-t. Kiderült, Broadwell számítógépén titkosszolgálati anyagokat is találtak, most azok eredetét vizsgálják. Az FBI azonban minderről mostanáig hallgatott, még a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetőjét, Dianne Feinsteint sem tájékoztatták, amit ő sérelmez is.

Broadwell 2010-ben csaknem egy évet töltött – az életrajzhoz szükséges terepmunka miatt, úgymond beágyazva – Petraeus mellett Afganisztánban, ahol a tábornok az amerikai és a nemzetközi erők parancsnoka volt. Ekkor azonban még nem volt viszonyuk. Az affér 2011 novemberében kezdődött, két hónappal azután, hogy Amerika hőse átvette a CIA irányítását. A kapcsolatnak a nyugalmazott generális vetett véget, s környezete szerint nagyon megbánta, hogy megcsalta feleségét, akivel harminchét éve volt házas. Broadwell a szakítást valószínűleg arra vezette vissza, hogy a tábornoknak más szeretője van. Ezért kezdte el zaklatni Kelley-t azzal, ne meresztgesse többé a szemét a CIA-főnökre.

A The New York Times szerint az FBI és az igazságügyi tárca az elnökválasztás napján tájékoztatta a tizenhét amerikai nemzetbiztonsági ügynökséget felügyelő James Clappert a Petraeus-ügyről. Clapper felhívta az elnököt és a tábornokot is. Az utóbbinak nem maradt más választása, mint benyújtani a lemondását. Jócskán elcsúfítva ezzel Obama újjáválasztási partiját.

Asszonyi bosszú Moszkvában

Kizárólag a nőügyek és nem az orosz védelmi minisztérium körüli hárommilliárd rubeles (1 rubel kb. 7 forint) ingatlanpanamákat érintő nyomozás miatt váltotta le Anatolij Szergyukov védelmi minisztert Vlagyimir Putyin – állítja az orosz sajtó. Az öt éve kinevezett, 50 éves miniszter mellett egészen a múlt hétig kiállt az elnök, noha az orosz hagyományokkal ellentétben a tárca élére a civil életből került miniszter karcsúsítási reformjait a hadsereg ellenezte. Sokak szerint nem volt titok az sem, hogy a tárca profiljába nem illő ingatlanok eladása vitathatóan zajlik.

A botrányt inkább az okozta, hogy a miniszter gyanúsan közeli kapcsolatban volt az ingatlanügyeket kezelő, 33 éves Jevgenyija Vasziljevával, akinek tízmillió dollár értékű lakásában házkutatást is tartottak a nyomozók két hete, úgy, hogy reggel hatkor egyenesen a miniszter nyitott nekik ajtót. A családi dráma több, mint egyszerű félrelépés, elvégre Szergyukov apósa nem más, mint Viktor Zubkov korábbi kormányfő, Putyin bizalmasa. Aligha véletlen, hogy a bútoráruház-vezetői székből a miniszteri posztig emelkedő Szergyukov ottlétére időzítették a házkutatást Vasziljevánál. Ehhez köze lehetett a magas rangú apósnak és lányának, aki egyébként még a nyár elején beadta a válókeresetet. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.