Hetek alatt bukott az igazgató

A BBC 2 televíziócsatornán hétköznap késő este sugárzott Newsnight világszerte az egyik legrangosabb, egyben legbefolyásosabb hírmagazin. A közvélemény szemében így megbocsáthatatlan véteknek számít, hogy a műsor néhány héten belül kétszer is támadások kereszttüzébe került. Először a tavaly elhunyt ünnepelt tévés műsorvezető, amúgy a jótékonykodás bajnokának tekintett Jimmy Savile-lel kapcsolatban. Halála óta kitudódott, hogy Savile több száz kislányt rontott meg, vagy molesztált pályafutása során, számos alkalommal a BBC stúdiói környékén.

A rivális ITV televízió programja világított rá arra, hogy a Newsnight 2011 végén tényfeltáró nyomozás alapján feldolgozta a korábban is terjedő, de soha nem bizonyított információkat. Ám a műsor végül nem kerülhetett adásba, mert lehetetlenné tette volna a karácsonyi adások fénypontjainak ígérkező Savile-emlékműsorokat. A Newsnight-leleplezés letiltásának vitatható körülményeit a BBC egy másik oszlopos adása, a Panorama mutatta be.

Péntek este azonban újabb botrány robbant ki, ami a nyolc hete hivatalba lépett vezérigazgató, George Entwistle lemondásával végződött. Kiderült, hogy a Newsnight megalapozatlan vádaskodásnak is helyet adott. Az immár háromszáz rendőrségi feljelentéshez, országos nyomozáshoz vezetett Savile-ügy kapcsán a brit médiát eluralták a kisgyermekekkel szembeni visszaélésekkel, nemi erőszakkal foglalkozó, a hetvenes évekre visszanyúló vizsgálatok. Ennek keretében a Newsnight november elején, a Tényfeltáró Újságírók Központjával együttműködve interjút közölt egy negyven évvel ezelőtti áldozattal.

Steve Messham ugyan a műsorban nem mondta ki a nevet, de a világhálón gomba módra elszaporodott találgatások egyértelműen Lord (Alistair) McAlpine-ra terelték a gyanút. A multimilliomos üzletembert, Margaret Thatcher voltminiszterelnök tanácsadóját, a konzervatív párt volt kincstárnokát a The Guardian publicistája, George Monblot blogjában néven is nevezte, de később épp a baloldali napilap árulta el, hogy a gyanúsítások hamis személyazonosságon alapulnak. Elég volt megmutatni Messhamnek Lord McAlpine fotóját, hogy egyértelműen kijelentse, nem ő volt az, aki a hetvenes években a legnagyobb észak-walesi város, Wrexham egyik nevelőotthonában nemi erőszakot követett el rajta.

A BBC vezérigazgatójának, aki egyben a főszerkesztői funkciókat is ellátja, a „selejtes újságírás” okozta a bukását. Ezt a drámai kifejezést használta legalábbis szombat éjjel a londoni New Broadcasting House előtt összesereglett tudósítók előtt Lord (Chris) Patten, a BBC kuratóriumának elnöke. A konzervatív párt volt vezetője „közéleti tevékenysége egyik leggyászosabb estéjének” nevezte „George lemondását a Newsnight által elkövetett elfogadhatatlan hibák miatt”. Ha Entwistle végzetét felelőtlen újságírók okozták is, a bukáshoz azért ő maga is hozzájárult.

Vezetési, és főleg közszereplői alkalmatlanságára már a Savile-skandalummal foglalkozó parlamenti meghallgatásakor fény derült. A szombat reggel a BBC 4-en sugárzott, szintén kiemelt fontosságú Today hírműsorban vele készült interjúból kiderült: előzetesen fogalma nem volt róla, hogy a Newsnight egy ártatlan tory politikust készül kellemetlen helyzetbe hozni. Nem olvasta a The Guardian cikkét sem a tévedésekről, így arról sem volt fogalma, hogy a hírmagazin péntek este nyilvános bocsánatkérésre kényszerül.

Pénzbírság, helyreigazítások

Pénzbírsággal lennének sújthatók a jövőben azok a brit újságok, amelyek megsértik a készülő új sajtószabályozás előírásait – vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint ez lesz az egyik fő javaslati pontja a jelentésnek, amelyet az utóbbi évek brit sajtóetikai botrányait vizsgáló szakértői bizottság tesz le a miniszterelnök asztalára. A jelentés várhatóan a következő hetekben ölt végső formát, ám a Mail on Sunday által idézett részletek szerint a bizottság a jelenlegi önszabályozási modell helyébe olyan független, de törvényi felhatalmazással bíró sajtófelügyeleti hatóságot javasol, amely a parlamentnek tartozna beszámolással. Az értesülés szerint az ajánlások között szerepel: az irányelvek ellen vétő lapok komoly pénzbüntetésre számíthatnak, tévesnek minősített állítások esetén pedig kiemelt helyen kötelesek helyreigazítást közzétenni. (MTI)

George Entwistle
FOTÓ: REUTERS ANDREW WINNING
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.