Diplomatikus gratulációk közepes elvárásokkal

Az amerikai választás a kínaiak pornója – állította egy kínai blogger, utalva arra az intenzitásra, amellyel honfitársai egy része az interneten foglalkozott az eseményekkel. Persze nem egyszerű szenvedélyről van szó: ami Amerikában történik, az – főképp a kereskedelemnek köszönhetően – azonnal következményekkel jár Kínában is.

EURÓPA ÖRÜL AZ EREDMÉNYNEK

Nemcsak Kínában, hanem Japánban is az amerikai elnökválasztás volt a fő téma: helyi lapok különkiadásában is beszámoltak Obama győzelméről
Nemcsak Kínában, hanem Japánban is az amerikai elnökválasztás volt a fő téma: helyi lapok különkiadásában is beszámoltak Obama győzelméről

Közös közleményben fejezte ki örömét Barack Obama újraválasztása kapcsán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Az Egyesült Államokat az unió stratégiai partnerének nevezték, és reményüket fejezték ki, hogy folytatódik az utóbbi négy év szoros együttműködése Brüsszel és Washington között. Gratulált az amerikai elnöknek Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is. A dán politikus reméli, hogy a további együttműködésnek köszönhetően a katonai szervezet a gyorsan változó világban is hatékony tud maradni az új fenyegetésekkel szemben. Angela Merkel német kancellár németországi látogatásra hívta meg Obamát – írta az MTI. A közös feladatok közül kiemelte a gazdasági és pénzügyi világválság, az iráni atomválság leküzdését, valamint az afganisztáni szerepvállalást. Francois Hollande francia elnök kijelentette: Obama győzelme az amerikaiak „egyértelmű voksa” amellett, hogy hazájuk legyen nyitott, szolidáris, nemzetközi téren teljesen elkötelezett. Áder János köztársasági elnök levélben gratulált Obamának. Mint írta, Obama „megújuló vezetése mellett” tovább fejlődnek a két nemzetet „az amerikai függetlenség hajnala óta” összekötő baráti kapcsolatok.

 

MOSZKVA KÉSZ ÚJ LAPPAL INDÍTANI

Nagyon valószínű, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök, Barack Obama jövőre Moszkvába látogat –nyilatkozta az Interfax orosz hírügynökségnek Michael McFaul, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete. Ugyanerről nyilatkozott a Moszkovszkije Novosztyi című fővárosi lapnak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki hangsúlyozta: Moszkván nem fog múlni a kapcsolatok minősége, ők addig hajlandók elmenni az együttműködésben, ameddig azt Washington óhajtja. Lavrov természetesnek tartotta, hogy a választások után megújul az amerikai kormányzat – ismeretei szerint személycsere lesz a külügyminiszteri poszton is –, de ez nem befolyásolhatja a kölcsönös tisztelet alapján álló együttműködést.

Az orosz külügyminiszter kifejtette, hogy Moszkva és Washington kapcsolata „nem korlátozódhat a robbanófejek közös megszámlálására”, bár Oroszország teljes mértékben elégedett a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Start III. egyezmény végrehajtásával. Az interjúban Szergej Lavrov hosszú idő után először nyilatkozott úgy Moszkva és Washington viszonyáról, hogy nem a problémákat helyezte előtérbe, és ez alighanem jelzés akart lenni, hogy az oroszok készek tiszta lappal indulni.

IRÁN ÉS IZRAEL IS JOBBAT VÁRT

Lelkendezve köszöntötték a Közel-Keleten a politikusok az amerikai elnökválasztás eredményét. A fő kivétel Irán volt, ahol Szadek Laridzsani, az iszlám köztársaság igazságügyének irányítója azt nyilatkozta, hogy azon bűnök után (értsd: szankciók), amelyeket az USA Obama alatt elkövetett, semmi jót nem vár. A New York Times néhány napja megírta, hogy amerikai és iráni illetékesek kétoldalú közvetlen tárgyalásokban egyeztek meg az iráni atomprogramról; ezt azonban iráni kérésre elhalasztottak az elnökválasztás utánra. Obama reménykedett a kapcsolatok rendezésében Iránnal, de előrelépés nem történt az elmúlt négy év alatt.

Lelkesen köszöntötte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az újraválasztást, mondván, hogy az izraeli–amerikai stratégiai szövetség sosem volt ilyen erős. Köztudott azonban, hogy viszonya Obamával igen hűvös, s hogy ő és pártja Romney győzelmére játszott. Mahmud Abbasz palesztin elnök abban reménykedik, hogy Obama második elnöki időszaka alatt valóban újraindulhat a békefolyamat a Közel-Keleten, és ebben bizakodnak az izraeli baloldal politikusai is. Abdullah Gül török elnök szintén gratulált Obamának, tökéletesnek nevezve a két állam kapcsolatrendszerét.

KÍNA: ÉLJEN A VÁLTOZATLANSÁG

Az amerikai választás a kínaiak pornója – állította egy kínai blogger, utalva arra az intenzitásra, amellyel honfitársai egy része az interneten foglalkozott az eseményekkel. Persze nem egyszerű szenvedélyről van szó: ami Amerikában történik, az – főképp a kereskedelemnek köszönhetően – azonnal következményekkel jár Kínában is. A hivatalos média is hétköznapi rendszerességgel követte és kommentálta az eseményeket. Az Egyesült Államok hosszú ideje a csodált ellenfél státuszában van a kínai hivatalosság és a közvélemény szemében. Általában úgy tartják, hogy minden amerikai választási év (vagyis minden második) rossz hatással van a kapcsolatokra, és ez az idén kétségkívül így volt. Azt is tartják, hogy Peking általában jobban boldogul a republikánus elnökökkel, mert azok gyakorlatiasabbak, és kevesebbet bajlódnak az emberi jogi kérdésekkel. Ennek ellenére a közvélemény és a sajtó is érzékelhetően Obama-párti volt. Bár mindkét jelöltet folyamatosan és súlyosan kritizálták a jegyzetírók a Kínát ért meglehetősen kemény kritikákért, a hideg-meleg nagy részét Romney kapta.

Az Obama-adminisztráció a választási kampány idején fordult a Világkereskedelmi Szervezethez dömpingpanaszokkal, amit Peking nagyon rossz néven vett, de azért nem tekintett másnak, mint az ügyek megszokott menetének. Romney legsúlyosabb vádja, miszerint Kína árfolyam-manipulátor, szintén felfogható lenne szokásos ügymenetnek, valahogy azonban mégsem fogták fel annak. Ahogy ez Romney-nál sem egy elejtett mondat volt, hanem – főként a munkanélküliségtől jobban sújtott államokban – mondandójának kifejezetten lényegi eleme. Talán nem véletlen, hogy az első kínai értékelések Obama győzelmében azt a perspektívát látják, hogy a két ország között minden úgy folytatódik tovább, ahogy eddig volt. (K. Gy.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.