Moszkva az ismertre szavaz

Kevésbé függ az elnök személyétől az orosz–amerikai kapcsolatok minősége, mint az a sajtóból látszik, ám mégis elmondható: Moszkva Barack Obamát szívesebben látná a Fehér Házban, mint republikánus kihívóját – mondta lapunknak Andrej Rjabov. A moszkvai Carnegie Intézet munkatársa szerint már nem igaz a Szovjetunió idején még bevett tétel, hogy a Kreml a republikánusokkal könnyebben megtalálja a közös hangot.

Mitt Romney ráadásul különösen erősen fogalmazott a kampányban, „stratégiai ellenségnek” nevezve Oroszországot. – A kampányszöveget nem kell komolyan venni. Mindenki tudja, hogy Oroszország potenciálja nem vethető össze az amerikaival, de a világgazdaságba beágyazódott ország elitje nem is akarna „izmozni” Washingtonnal – vélte az elemző. Szerinte Romney kellemetlenebb partnere lehet Oroszországnak: erőteljesebben bírálná az orosz belpolitikai helyzetet, mint Obama, és „barátokat keresve” aktívabban avatkozna be a posztszovjet térségben, nem utolsósorban Közép-Ázsiában, a 2014-es afganisztáni kivonulás közeledtével. – Nem véletlen, hogy Moszkva növeli a kirgiz és a tádzsik fegyveres erők modernizálásához nyújtott támogatást, miután Üzbegisztán láthatóan Amerika felé mozdult el – tette hozzá.

Amerikai katona Afganisztánban. A 2014-es kivonulás érzékeny téma lesz.
Amerikai katona Afganisztánban. A 2014-es kivonulás érzékeny téma lesz.

Rjabov szerint a „küldetéstudatos” Romney nagyobb valószínűséggel nyúlhat majd a katonai megoldáshoz Irán ügyében is, ami semmiképp sem érdeke Oroszországnak. Ez destabilizálná a térséget a Dél-Kaukázussal együtt. – Fontos azonban hangsúlyozni, hogy valójában keveset lehet tudni Mitt Romney valódi külpolitikai elképzeléseiről – árnyalta a képet az elemző. – Egyelőre Obama mutat nagyobb hajlandóságot arra, hogy számoljon Moszkva ellenvetéseivel az Európába tervezett rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban, ami mégiscsak azt mutatná, a globális stratégiai biztonság területén egyenlő partnerként kezeli Oroszországot – adott meg egy fontos orosz szempontot Rjabov.

Persze Obama sem garancia a feszültségmentes kapcsolatokra, elvégre konkrét megállapodásokról még nincsen szó sem ebben, sem a szíriai kérdésben, amelyben élesen eltérnek az álláspontok. Érzékeny pont lehet a Magnyitszkij-lista is, amelynek elfogadása Rjabov szerint Obama győzelme esetén sem kizárt. (Szergej Magnyitszkij egy brit tanácsadó cég munkatársaként egy befektetési társaság orosz érdekeltségeinek auditálását végezte. Magasra vezető korrupciót gyanított, ám végül 2008-ban őt vették őrizetbe, ahol a 37 éves szakember az orvosi segítség megtagadása miatt egy évvel később életét vesztette. Washington beutazási tilalmat léptetne életbe azzal a hatvan orosz hivatalnokkal és rokonaival szemben, akik érintettek Magnyitszkij halálában. Zárolnák az ő amerikai bankszámláikat is. Moszkva a nyáron felmerült tervre azonnal „szimmetrikus válasz” ígéretével reagált.)

– Mindezzel együtt Obama kiszámíthatóbbnak tűnik Moszkva számára. Még akkor is, ha Vlagyimir Putyinnak újabb elnöksége kezdetén a vártnál lassabban jött létre a találkozója Obamával – mondta Rjabov, utalva arra, hogy Dmitrij Medvegyev látszólag jobban kijött a demokratapárti elnökkel. – Mindenki tudja, hogy az előző orosz államfő nem önmagában állt. Ha Medvegyev közeledett Washingtonhoz, azzal Putyin is egyetértett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.