Obama bizonyított a Sandy után

Barack Obama épp sajtótájékoztatót tart a hurrikán sújtotta New Jersey-ben a katasztrófaelhárítási munkálatokról, miután helikopterrel megnézte a környéket és beszélt a helyiek kel. A legtöbb hírtelevízió által élőben közvetített megszólalás közben közvetlenül mögötte Chris Christie, az állam republikánus kormányzója áll, és folyamatosan bólogat. Obama többször hátrafordul felé, mintha egyetértését kérné – és meg is kapja.

Napokkal a választások előtt ez volt a legutolsó dolog, amit Mitt Romney látni akart. Egyik legnagyobb támogatója, a republikánus párt népszerű politikusa azonban kitart amellett: az elnök fantasztikus munkát végez a Sandy által hozott pusztítás elhárítása során. Christie már kedden, a hurrikán reggelén szinte minden lehetséges fórumon és tévécsatornán (a konzervatív Fox Newst sem kihagyva) elmondta: az elnök „fantasztikus” és „kiemelkedő” munkát végez, és hétfő éjjel, a vihar során többször is beszélt vele telefonon.

A tavaly még a republikánus elnökjelöltségre is esélyesnek tartott Christie elmondta azt, amit más, az érintett államokban megválasztott vezetők is: az elnök megadta nekik a közvetlen telefonszámát, és azt mondta, hogy ha bármiféle bürokratikus akadályba ütköznek – miközben a szövetségi államtól kérnek segítséget a károk enyhítésére –, azonnal őt hívják.

Az elnök többször, nyilvánosan is hangsúlyozta: most a hatékonyság a lényeg, hogy minél előbb eljusson a segítség a rászorulókhoz. Beosztottjaival közölte, hogy 15 percen belül minden helyi vezetőt vissza kell hívniuk, akinek a térségből a katasztrófaelhárítással kapcsolatban kérdése van.

A demokrata és republikánus kormányzók és polgármesterek egyaránt rajongva beszélnek az elnökről a sajtónak, élükön Christie-vel. A republikánus pártban jól ismert és népszerű Christie az elmúlt hónapokban folyamatosan kampányolt Romney mellett, és hevesen támadta az elnököt. Most azonban közölte: nem érdekli a politika, annál jelenleg sokkal fontosabb dolga van. Elmondta, hogy az elnök egyetlen telefonbeszélgetésük során sem hozta fel a választásokat.

A Fox News műsorvezetője megkérdezte Christie-t: Romney-t is körbeviszie New Jersey-ben? A válasz nemleges volt, sőt Christie elmondta, „ennél kevésbé már nem is érdekelhetne ez az egész.” A The Washington Post megjegyzi: Obama és Christie együttműködése éles ellentétben áll a Katrina hurrikán utáni helyzettel, amikor GeorgeW. Bush és az állam demokrata kormányzója, Kathleen Blanco egymást vádolták azzal, hogy rosszul kezelték a mentési és kárenyhítési munkálatokat.

Még mindig nehéz lenne persze megmondani, melyik jelölt esélyeit ronthatja vagy javíthatja a vihar. Ám az biztos, hogy Obama most bebizonyíthatja: határozott vezető, akit jobban érdekel az ország sorsa, mint a közelgő választások. Persze még nem tudni, hogy ítéli meg majd a fellépését a közvélemény. A The New York Times szerint a Katrina esete azt bizonyítja: ha a szövetségi kormánynak nem sikerül megfelelő választ adnia egy katasztrófára, akkor azért bizony az elnököt is hibáztatják a választók.

Mindeközben nemcsak Christie megszólalásai okoznak fejfájást Romney-nak, hanem az is, hogy a sajtó előásta a republikánus jelölt egyik, az előválasztásokat megelőző tévévitán tett kijelentését. Ennek lényege, hogy a deficit csökkentése érdekében akár a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatalt, a FEMA-t is feleslegesnek tartja. Szerinte ugyanis minden feladatot, amit csak lehet, vissza kell adni az egyes szövetségi államoknak, de még jobb, ha a magánszektornak. A moderátor kérdésére válaszolva elmondta: igen, ez még a katasztrófaelhárításra is igaz lehet!

Ötven felett a halottak száma

Egymillió liter dízelolaj ömlött a tengerbe, miután a Sandy hurrikán nyomán megsérült a New Jersey-i Sewaren olajfinomítója – adta hírül a CNN. Az amerikai hírtelevízió szerint a Motiva nevű létesítmény a Shell Oil és a Saudi Refining közös érdekeltsége, amelyet a Sandy érkezésére lezártak. A szivárgást sikerült elfojtani, a szennyezés tisztításán kétszáz ember dolgozik. Eközben immár legalább 56 a hurrikánból poszttrópusi ciklonná enyhült Sandy amerikai és kanadai halálos áldozatainak a száma. Korábban 67 ember életét követelte a Karib-térségben. Haitin élelmiszerválság fenyeget, miután a hurrikán a termőföldek 70 százalékát letarolta. (Nol.hu)

Pusztítás New Yorkban
Pusztítás New Yorkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.